Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενημέρωνε με ανάρτησή της για τον νεαρό ασπροπάρη (γύπας) – που μετά από 6 ολόκληρα χρόνια γεννήθηκε το καλοκαίρι στα βράχια των Μετεώρων – ο οποίος εκκινούσε το ταξίδι του για τον Νότο, με τους ερευνητές να παρακολουθούν την πορεία του χάρη στον ειδικό δορυφορικό πομπό που έχει τοποθετηθεί από αρχές Αυγούστου στην πλάτη του, από την Ορνιθολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη του Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ.
Παρακολουθώντας το στίγμα του νεαρού γύπα οι ερευνητές ήταν σε θέση να γνωρίζουν πως από τότε που πέταξε για πρώτη φορά από τη φωλιά του, για δύο περίπου εβδομάδες έκανε δοκιμαστικές πτήσεις γύρω από αυτή, έως ότου πήρε την απόφαση για το μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι προς την Αφρική, ενώ μέσα στην ίδια μέρα είχε ήδη φτάσει στο Γαλαξίδι, ακολούθως έφτασε στην Αττική όπου και έμεινε για δύο ημέρες, κοντά στην περιοχή του Λαυρίου, για να συνεχίσει με κατεύθυνση τις Κυκλάδες.
Περνώντας από τη Μήλο το πανέμορφο πουλί κινήθηκε ανατολικά, ωστόσο μετά την Αμοργό ο Ίωνας, όπως ονομάστηκε, επέλεξε να κινηθεί νότια, με το σήμα του να χάνεται νότια της Κάσου, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο μικρός γύπας είχε την τύχη ενός σημαντικού αριθμού νεαρών ασπροπάρηδων που πνίγονται λόγω εξάντλησης επιχειρώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, δίχως να καταφέρουν να ολοκληρώσουν το παρθενικό μεταναστευτικό τους ταξίδι.
Οι ερευνητές πάντως δε χάνουν τελείως τις ελπίδες τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προβληματικής λειτουργίας του πομπού, ωστόσο όπως είναι γνωστό ελάχιστα νεαρά και άπειρα πουλιά έχουν καταφέρει να διασχίσουν με επιτυχία τη Μεσόγειο και να μην πνιγούν λόγω εξάντλησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι στα Βαλκάνια έχουν απομείνει μόλις 50 ζευγάρια ασπροπάρηδων τους έχει στερήσει τη δυνατότητα των προμεταναστευτικών συγκεντρώσεων που έκαναν παλιά, όπου τα νεαρά πουλιά είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τα έμπειρα ενήλικα στο ταξίδι, ενώ εκτιμάται πως σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων μόλις 1 στους 7 νεαρούς ασπροπάρηδες καταφέρνει να φτάσει στην ενηλικίωση, καθώς πολλοί πνίγονται στη θάλασσα προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Πελοπόννησο ή την Κρήτη.
«Παρά την απογοήτευση όλων όσων μοιραστήκαμε τη χαρά του φετινού “θαύματος”, το γεγονός ότι φέτος είχαμε και πάλι ζευγάρι στα Μετέωρα, που μάλιστα κατάφερε να μεγαλώσει με επιτυχία έναν νεοσσό, μας δίνει ελπίδες ότι ο μοναδικός ασπροπάρης της περιοχής δεν θα είναι πια “εργένης”. Στα θετικά και η εξαιρετική συνεργασία μας με το Δασαρχείο Καλαμπάκας και τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που έκαναν ό,τι δυνατόν για την προστασία του νέου ζευγαριού.
Η ιστορία του μικρού Ίωνα αποδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πόσο ευάλωτο είναι το είδος και πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειες για τη διατήρηση ακόμα και μιας φωλιάς μέσα στα βράχια. Η προσπάθεια – και η ελπίδα – συνεχίζεται…», καταλήγει η Ορνιθολογική Εταιρεία.
Ε.Π.
Σ.Σ.: Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία