Με αφορμή την συμπερίληψή του στο 2% των καλύτερων του κόσμου ο καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Μπόγδανος σημειώνει:
Οι λίστες αξιολόγησης επιστημόνων ανανεώνονται κάθε χρόνο λαμβάνοντας υπόψιν την παραγωγικότητα, επιστημονικότητα και καριέρα του καθενός και ανακηρύσσουν (δημοσιοποιούν καλύτερα) εκείνες και εκείνους που ανήκουν στο 2 ή στο 3% των “καλύτερων” ανάμεσα στα εκατομμύρια των επιστημόνων.
Εκατοντάδες επιστήμονες στην Ελλάδα από την Ιατρική, τις βιοεπιστήμες και φυσικά όλες τις άλλες επιστήμες βρέθηκαν στις λίστες αυτές για πρώτη φορά φέτος.
Για αυτούς αποτελεί μια μικρή (η μεγάλη) αναγνώριση για την προσπάθεια που κάνουν να εξελίξουν την επιστήμη και την καριέρα τους. Για εμάς τους άλλους που “βαρεθήκαμε” να μας βλέπουμε στις λίστες, υποδηλώνει ότι μάλλον κάτι κάνουμε πολύ καλά αλλά μας γεμίζει με άγχος και ευθύνη για τη συνέχεια.
Για τα πανεπιστήμια μας αποτελεί μια ένδειξη ότι έχουν ανθρώπους που πρέπει να επιδοκιμάσουν και να επιβραβεύσουν για την προσπάθειά τους για την αριστεία,προσφέροντάς του περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης.
Για τη χώρα είναι μια ακόμη ένδειξη ότι γεννάμε Έλληνες άξιους να σκαρφαλώσουν σε κάθε κορυφή της επιστήμης όσο ψηλές και αν είναι αυτές.
Για την πολιτεία είναι άλλη μια απόδειξη ότι παρά την απαξίωση της έρευνας και καινοτομίας και την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, υπάρχουν ακόμη επιστήμονες που μπορούν να στοχεύουν ψηλά αποδεικνύοντας στα πέρατα της γης την επιστημοσύνη του ελληνικού μυαλού (σκεφτείτε τι θα καταφέρναμε κάτω από τις ευνοϊκές συνθήκες ευνοούμενων κρατών για να καταλάβετε γιατί τα μυαλά μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό).
ΥΓ1. Εννοείτε ότι αυτές οι λίστες είναι ενδεικτικές και όχι αποδεικτικές των καλύτερων. Ξέρω δεκάδες συναδέλφους που ανήκουν στην αφρόκρεμα του κόσμου αλλά “κόπηκαν” από τα σκληρά φίλτρα της λίστας του Στάνφορντ.
ΥΓ2. Ο εγγενής κίνδυνος κάθε λίστας αριστείας (πέρα από αυτόν της αδικίας των ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών που περιλαμβάνει) είναι και αυτός. Αφού τα πηγαίνουμε τόσο καλά με τόσα λίγα από τους θεσμούς και την πολιτεία γιατί να επενδύσουμε περισσότερο και να ξοδευτούμε; Γιατί η εκάστοτε κυβέρνηση να επενδύσει στην παιδεία και στην αριστεία, στην έρευνα και στην καινοτομία των επιστημόνων της… ;Όταν με λίγα κάνουμε πολλά, γιατί να δίνουμε πολλά;
ΥΓ3. Το μυστικό στην επιτυχία πέρα από την προσωπική προσπάθεια, τις θυσίες, την επιμονή και την υπομονή είναι οι συνεργασίες και οι συνεργάτες εντός και εκτός των τειχών (πίσω από κάθε άριστο επιστήμονα -τουλάχιστον στην ιατρική- βρίσκεται μια ομάδα σιωπηλών και εργατικών συνεργατών που σε σπρώχνουν στην κορυφή πολύ από τους οποίους μένουν στην αφάνεια)