103 επαγγελματίες καλλιτέχνες και φοιτητές από Σχολές Καλών Τεχνών υπέβαλαν αίτηση για τη φετινή Biennale, από Ισπανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Πορτογαλία, Ταϊβάν, Ελλάδα, Κούβα, Σιγκαπούρη, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Τσεχία, Καναδά, Βέλγιο, Ρουμανία, Λετονία, Ινδία, Νότια Κορέα, Ουκρανία και Πολωνία.
Ο τίτλος της φετινής Biennale “ONE” αναφέρεται στον Πλανήτη Γη, που είναι το μόνο μέρος που γνωρίζουμε στο σύμπαν, όπου έχει αναπτυχθεί ζωή. Έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε αυτή τη μοναδικότητα.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να προκαλέσει μια συζήτηση για την τρέχουσα καταστροφή του πλανήτη μας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η πρόοδος δεν χρειάζεται να συνδέεται με την καταστροφή και η χρήση ψηφιακών μέσων μπορεί να οδηγήσει σε καλλιτεχνικές αναζητήσεις και ανταλλαγές σε διεθνή κλίμακα.
Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από καταξιωμένους εικαστικούς και καθηγητές σε Σχολές Καλών Τεχνών Πανεπιστημίων της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Κύπρου, επέλεξε 56 έργα και 39 καλλιτέχνες για την έκθεση και απέδωσε δύο βραβεία και τρεις τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσά τους και στον Δημήτρη Λαπούση για το έργο βιντεοτέχνης «Το πνεύμα της βροχής».
Ο Δημήτρης Λαπούσης με το έργο του «Το πνεύμα της βροχής», μέσα σε 89 δευτερόλεπτα συνδυάζει τη σωματική τέχνη με τη videoart και χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της πολυεπιπεδότητας και της διαφάνειας επιδίδεται σε έναν αρχέγονο χορό, καλώντας το πνεύμα της βροχής να έρθει σε ένα δυστοπικό, ερημικό τοπίο. Κάθε κίνηση του σώματος αποτυπώνεται και δημιουργεί διαφορετικά «υβρίδια» που θυμίζουν ζώα, φυτά, έντομα ή τέρατα. Οντότητες που ακροβατούν μεταξύ θανάτου και ανάστασης, ανάμεσα σε όνειρα ή εφιάλτες, στην πραγματικότητα και στη φαντασία. Ο άνθρωπος είναι απλώς ένα μέρος της φύσης, και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως η συμπαντική ισορροπία πηγάζει αρχικά από τον ίδιο μας τον εαυτό…
Το έργο εκτίθεται έως 8 Νοεμβρίου στη Forum Gallery της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Copernicus στο Τορούν της Πολωνίας και έπειτα θα μετατεθεί στην Suszarnia Gallery στο Βλώτσαβεκ έως τέλος Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο διάστημα φωτογραφικά έργα του Δημήτρη Λαπούση εκτίθενται στην Λεμεσό (Κύπρος) στη διοργάνωση “The art of Social Media” και θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα εκθέσεις στην Αθήνα και στην Πράγα (Τσεχία).
Σύντομο Βιογραφικό:
Ο Δημήτρης Λαπούσης γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2007), όπου σπούδασε με υποτροφίες από το ΙΚΥ για άριστη επίδοση. Έκτοτε, μελέτησε την τεχνική της αγιογραφίας, μαθητεύοντας στο Τμήμα Αγιογραφίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας (2010). Είναι διπλωματούχος Μονωδίας από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (2019). To 2022, ολοκλήρωσε με “Άριστα” τον πενταετή κύκλο σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κατεύθυνση τη Ζωγραφική και τη Φωτογραφία. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός Εικαστικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Για 10 χρόνια, υπήρξε καθηγητής εικαστικών στα εργαστήρια των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και σε ιδιωτικά εργαστήρια της πόλης, με περισσότερους από 500 μαθητές να παρακολουθούν τα τμήματά του. Αρθρογραφεί σε πανελλαδικό έντυπο περιοδικό με αντικείμενο τη Φωτογραφία, και συνεργάζεται γραφιστικά με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 3 ατομικές εκθέσεις (Χαλκιδική και Λάρισα), σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κόρινθος, Τήνος, Ιωάννινα, Βόλος, Ηράκλειο, Χανιά, Tίρανα – Αλβανία, Λεμεσός – Κύπρος, Τεργέστη – Ιταλία, Βελιγράδι – Σερβία, Κουάλα Λουμπούρ – Μαλαισία) καθώς και σε ψηφιακές gallery, περιοδικά και καταλόγους (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γερμανία). Η εικαστική του δουλειά έχει διακριθεί σε πανελλαδικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.