Της Ειρήνης Παπουτσή
ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress
Βίωσε μοναδικά μια μεγάλη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τα… απόνερά της να φτάνουν στις αίθουσες του Εκλογοδικείου. Έναν χρόνο μετά ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, μιλά στη LarissaPress για το πρόσημο της μέχρι τώρα θητείας, τις ιδιαιτερότητες του Δήμου Τυρνάβου και το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον της αυτοδιοίκησης, παραμένοντας διεκδικητικός και αισιόδοξος.
Η απόφαση της αναμετάδοσης της συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο, όπως και η διοργάνωση γιορτής τσίπουρου τέθηκαν στην κουβέντα μας, για έναν δήμο που εδώ και δεκαετίες δε δίνει ευκαιρία δεύτερης θητείας στους κατά καιρούς δημάρχους του. Άραγε θα σπάσει η παράδοση;
Θα σπάσουμε την παράδοση αν κερδίσουμε τον λαό, όταν μάθουμε επιτέλους να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο και πάντα με μια δημοτική αρχή που θα βρίσκεται αρωγός στους αγώνες του πολίτη για καλύτερη και ανθρώπινη ζωή
Ποιο το πρόσημο που θα βάζατε στη μέχρι τώρα πορεία σας;
«Εκτιμώ πως έναν χρόνο μετά μετράμε βήματα με θετικό αντίκτυπο. Αυτό εισπράττουμε από την τοπική κοινωνία για παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα όρια του Δήμου Τυρνάβου, αποτέλεσμα δουλειάς μα και της αταλάντευτης πολιτικής της δημοτικής αρχής της Λαϊκής Συσπείρωσης, πάντα με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και του πολίτη και ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές και στο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που μας έχει επιβληθεί να κινηθούμε», ήταν τα πρώτα λόγια του Στέλιου Τσικριτσή.
Σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, κυρίως όσον αφορά στα οικονομικά των Δήμων, στο οποίο ήδη αναφερθήκατε, πόσο διεκδικητικός μπορεί να είναι κανείς ώστε να αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητα των δημοτών;
«Πάντα μπορείς να είσαι διεκδικητικός, ωστόσο το να καταγγείλεις απλώς το πλαίσιο από μόνο του δεν αρκεί. Το ζητούμενο είναι να βάλεις σε λειτουργία τον κόσμο, να τον κινητοποιήσεις, κάτι που στην περίπτωσή μας φάνηκε στα συλλαλητήρια των πλημμυροπαθών, στις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως και στη συγκέντρωση των σεισμοπαθών που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο. Από κει και πέρα κινηθήκαμε και με μέτρα ανακούφισης, όπως η απόφαση απαλλαγής για ένα χρόνο των τελών ύδρευσης για τους πληγέντες κτηνοτρόφους του Daniel, που αφορά 39 οικογένειες, αλλά και η κατάργηση των τροφείων των παιδικών σταθμών στους πληγέντες κατοίκους του Αμπελώνα, του Βρυότοπου, του Δαμασίου και της Δημοτικής Κοινότητας Δένδρων.
Σημαντικές θα χαρακτήριζα και τις παρεμβάσεις μας στον τομέα της Υγείας, αφού κατορθώσαμε τη δέσμευση της 5ης ΥΠΕ για την ίδρυση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στον Αμπελώνα, ενώ σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας, που θα αλλάξει την εικόνα του. Σε ότι αφορά στην ενίσχυση του εξοπλισμού του, σημειώνεται η προσθήκη ενός υπερηχογράφου μαστού που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ προστέθηκε και δεύτερος χειριστής του ακτινολογικού εργαστηρίου, το οποίο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί και απογευματινή βάρδια. Επίσης η δημοτική αρχή θα ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να συνδράμει με την προμήθεια και δωρεά ενός μηχανήματος – αντιδραστηρίου για την πραγματοποίηση αιματολογικών εξετάσεων.
Στα παραπάνω θα πρόσθετα την πλήρη ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου Τυρνάβου, τη συντήρηση και επισκευή της Βρύσης Τυρνάβου, τη δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης στο κέντρο της πόλης του Τυρνάβου, ενός νέου κλειστού προπονητηρίου κολύμβησης με χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια και πολλά ακόμη, που ίσως για κάποιος αποτελούσαν έργο 5ετίας και όχι ενός έτους».
Πολλές οι ιδιαιτερότητες του Δ. Τυρνάβου, κατεξοχήν αγροτική περιοχή, που «πονά» στο κομμάτι των έργων αγροτικής οδοποιίας, εικόνα που επιδεινώθηκε μετά τις πλημμύρες, την ώρα που ανοιχτή πληγή παραμένει και το Δαμάσι, με τους σεισμόπληκτους. Που βρισκόμαστε;
«Διαπιστωμένα οι συνδημότες μας δε μας εμπιστεύτηκαν τυχαία. Επέλεξαν δοκιμασμένους αγωνιστές που χρόνια τώρα δώσαν μάχες στο πλευρό τους. Διόλου τυχαία λοιπόν και η εξασφάλιση ποσού ύψους 1 εκ. ευρώ από τα αρμόδια υπουργεία για αγροτική και αστική οδοποιία στις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ σημαντικό ποσό εξασφαλίστηκε και από την Περιφέρεια, κυρίως για αγροτική οδοποιία και ασφαλτοστρώσεις, αλλά και έργα που αποτελούν προτεραιότητα για τον δήμο μας, καθώς η παράλληλη ενεργοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών αλλά και οι αυτοψίες και το φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε έπιασαν τόπο. Υπάρχει μεγάλη αλλαγή και φαίνεται, αφού πάνω από το 80% της αγροτικής οδοποιίας έχει τελειοποιηθεί, ενώ παράλληλα γίναν δρόμοι που δεν υπήρξαν ποτέ.
Όσον αφορά στους σεισμόπληκτους, ήδη ο πρώτος κύκλος συναντήσεων με τους αρμόδιους του υπουργείου Εσωτερικών ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι με πρωτοβουλία μας, ενώ υπήρξαν δεσμεύσεις χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων, τόσο στο ζήτημα της επίσπευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών όσο και των δανειοδοτήσεων, οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί. Οπότε στις προτεραιότητές μας είναι η πραγματοποίηση ενός δεύτερου γύρου επαφών».
Σχολιάστηκε θετικά η απόφασή σας να μπείτε στη λίστα των δήμων που μετέδωσαν τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο. Ποιο το μήνυμα και πως το βιώσατε στον Τύρναβο;
«Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε με γνώμονα την ανάγκη να επικοινωνήσουμε πως δεν είναι δυνατόν να χάνουμε και να θρηνούμε τα παιδιά μας, στη λογική τα κέρδη τους οι ζωές μας. Ενώθηκαν οι φωνές όλων σε ένα δίκαιο αίτημα, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης στην οποία περίσσευε η συγκίνηση μα και η οργή. Όλα τελικά είναι πολιτική και έχουν να κάνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις», σχολιάζει ο δήμαρχος Τυρνάβου, δίχως να παραλείψει να αναφερθεί και στο τεράστιο ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού.
«Είδαμε που καταλήξαμε με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, τώρα είμαστε ένα βήμα πριν έρθει η σειρά του νερού και ο Δήμος Τυρνάβου είναι “φιλέτο” για το νερό», προσθέτει με νόημα.
Αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση της διοργάνωσης γιορτής τσίπουρου. Προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή, που της προσδίδει προστιθέμενη αξία. Πως θα κινηθείτε ώστε να μιλάμε κάποτε για θεσμό, κάτι ανάλογο με το Μπουρανί ή τη γιορτή κρασιού Αμπελώνα;
«Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο τον αντιμετωπίζουμε. Η πρωτοβουλία όντως αγκαλιάστηκε από τους συνδημότες μας και φυσικά με την πάροδο του χρόνου σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε τις εκδηλώσεις δίνοντάς τους άλλη μορφή, πάντα με στόχο να καθιερωθούν ως θεσμός».
Ο κόσμος του Τυρνάβου εδώ και χρόνια, από τη δημαρχία Κουγιώνη και έπειτα, δε δίνει ευκαιρία 2ης θητείας στον δήμαρχό του. Σκοπεύετε να σπάσει η παράδοση;
«Αν με ρωτάτε εκτιμώ πως χρειάζεται μια γενικότερη αλλαγή στην πολιτική νοοτροπία. Θα σπάσουμε την παράδοση αν κερδίσουμε τον λαό, όταν μάθουμε επιτέλους να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο και πάντα με μια δημοτική αρχή που θα βρίσκεται αρωγός στους αγώνες του πολίτη για καλύτερη και ανθρώπινη ζωή», καταλήγει ο Στέλιος Τσικριτσής.