Της Ειρήνης Παπουτσή
Μια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη για την επίδραση της κατανάλωσης χυμού ροδιού από εξαρτημένους ασθενείς, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή τους, με στόχο τη βελτίωση της πορείας τους προς την απεξάρτηση κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των σχολείων των φυλακών Λάρισας, όπου και πραγματοποιήθηκε επιστημονική διάλεξη από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βιοχημικό και βιοτεχνολόγο, Άρη Βεσκούκη.
Σημαντικά τα ευρήματα της μελέτης, καθώς όπως διαπιστώθηκε το ρόδι, που επιλέχθηκε λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, βοήθησε ασθενείς εξαρτημένους από ηρωίνη, συνεπικουρικά με τα φάρμακα που λαμβάνουν κατά την απεξάρτησή τους, να αντιμετωπίσουν αρκετές δυσμενείς επιδράσεις της εξάρτησης στην υγεία τους.
Το ενδιαφέρον που καταγράφηκε από πλευράς εκπαιδευομένων για τη διάλεξη του κ. Βεσκούκη με θέμα: “Ο ευεργετικός ρόλος της κατανάλωσης χυμού από ρόδι στην εξάρτηση από την ηρωίνη”, ήταν έκδηλο, με τη διεύθυνση του 2ου ΣΔΕ και του 45ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας – σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα – να προχωρά στην κατάθεση πρότασης προς τη Διεύθυνση του Σ.Κ. Λάρισας για την υλοποίηση αντίστοιχης έρευνας και σε μαθητές των δύο παραπάνω σχολείων.
«Τα ευρήματα της έρευνας ανάμεσα σε εξαρτημένους που παρακολουθούν προγράμματα του ΟΚΑΝΑ είναι άκρως ενδιαφέροντα, καθώς όπως προέκυψε οι ασθενείς που κατανάλωναν χυμό ροδιού δεν είχαν διάθεση για παράλληλη χρήση», ανέφερε στη LarissaPress ο διευθυντής των σχολείων των φυλακών Λάρισας, Γιώργος Τράντας, περιγράφοντάς μας την πρόταση για μια αντίστοιχη έρευνα στους μαθητές των δύο σχολείων της Λάρισας, διάρκειας τεσσάρων μηνών.
Σύμφωνα με την πρόταση η μελέτη, που προτείνεται να γίνει από τον ερχόμενο Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, περιλαμβάνει δύο 15μελής εθελοντικές ομάδες, εκ των οποίων η μία θα κάνει χρήση του χυμού ροδιού και η άλλη όχι, με παράλληλη διερεύνηση των δεδομένων που θα προκύψουν μέσα από ερωτηματολόγια και σχετικές αιμοληψίες.
«Στην ουσία αναζητούμε όχι μόνον το εάν περιοριστεί η χρήση οπιούχων αλλά και εάν η κατανάλωση του χυμού ροδιού επηρεάσει τη μαθησιακή διαδικασία και τη διάθεση για μάθηση», σχολιάζει ο κ. Τράντας, σημειώνοντας πως θα υπάρξουν καταγραφές που θα αφορούν και στις εντυπώσεις του διδακτικού προσωπικού των σχολείων αλλά και του φυλακτικού προσωπικού της φυλακής.
«Με άλλα λόγια θα ερευνηθεί η επίδραση του χυμού στο σώμα, αλλά και οι τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά των συμμετεχόντων, που μπορεί να προκύψουν τόσο στο σχολείο όσο και στη φυλακή», κατέληξε ο Γιώργος Τράντας.
Αξίζει τέλος να επισημανθεί πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα και τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, τόσο η ποιότητα του ύπνου όσο και η γενικότερη διάθεση όσων κατανάλωναν χυμό ροδιού ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα διατροφική παρέμβαση που μπορεί να προσφέρει όχι μόνο στους εκπαιδευόμενους, μα και στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργώντας ταυτόχρονα καλύτερη συνθήκη (και) στη φυλακή της Λάρισας, η διεύθυνση της οποίας καλείται να ανταποκριθεί θετικά σε μια πρόκληση, μέσω μιας αξιοσημείωτης έρευνας που αναμένεται να απασχολήσει με δημοσιεύσεις διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έγκυρους μελετητές.