Της Ειρήνης Παπουτσή
Με το χρυσό μετάλλιο στις αποσκευές τους επέστρεψαν από το Παρίσι και τον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας – iGEM, που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΜΙΤ, τα μέλη της ομάδας iGEM Thessaly, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου παρουσίασε το ερευνητικό της έργο “THAELIA”, που στοχεύει στην πρόληψη μιας από τις σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, της Βερτισιλλίωσης, με τα αποτελέσματα να δικαιώνουν τις προσπάθειες, αφού η ομάδα απέσπασε για 6η συνεχή χρονιά χρυσό μετάλλιο, διαγωνιζόμενη ανάμεσα σε πάνω από 400 ομάδες παγκοσμίως.
Εκτός από χρυσό μετάλλιο, η iGEM Thessaly 2024 είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ειδικό βραβείο στον τομέα της Γενικής Συνθετικής Βιολογίας. Η ομάδα διακρίθηκε ως η καλύτερη στην κατηγορία “Νέο Μοριακό Συστατικό”, καθώς κατάφερε να ερευνήσει και να αναπτύξει ένα μοριακό συστατικό/εργαλείο (υποκινητή) που δεν είχε παρουσιαστεί ξανά στον διαγωνισμό. Συνεχίζοντας τις διακρίσεις, το έργο της ομάδας κατέκτησε υποψηφιότητα για το καλύτερο ερευνητικό έργο στις κατηγορίες “Γεωπονία” και “Εκπαίδευση”.
Με τη συμπλήρωση 21 χρόνων του διαγωνισμού 5.000 συμμετέχοντες και συνολικά πάνω από 400 ομάδες φοιτητών και φοιτητριών από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους αξιοποιώντας τα εργαλεία της συνθετικής βιολογίας για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, με τα μέλη της ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να αξιολογούνται και να διακρίνονται για μία ακόμη φορά για τις επιδόσεις τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η iGEM Thessaly συμμετέχει ανελλιπώς από το 2019 στον διαγωνισμό έχοντας κατακτήσει για 5 συνεχόμενες χρονιές χρυσό μετάλλιο, αποσπώντας παράλληλα διακρίσεις και υποψηφιότητες σε ειδικά βραβεία. Όπως προαναφέραμε, φέτος το ενδιαφέρον της iGEM Thessaly 2024 ήταν προσανατολισμένο στην φυτοπροστασία έναντι ενός επικίνδυνου φυτοπαθογόνου, Verticillium dahliae. Το Verticillium dahliae προσβάλλει περισσότερες από 300 διαφορετικές καλλιέργειες και δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής του. Συγκεκριμένα, η ομάδα στόχευσε στην προστασία της ελιάς από αυτόν τον μύκητα, ο οποίος προκαλεί την βερτισιλλίωση, την πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της ελιάς.
Πιο αναλυτικά, η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει το “THAELIA”, ένα αρθρωτό βακτηριακό σύστημα που παράγει dsRNA για να στοχεύει με ακρίβεια και να αποσιωπά τα βασικά μυκητιακά γονίδια. Διαταράσσοντας την ανάπτυξη και τη λοιμογόνο δράση του V. dahliae, το THAELIA προσφέρει μια βιώσιμη νέα προσέγγιση στον έλεγχο των μυκήτων.
«Το έργο μας αντλεί έμπνευση από τη Muse Thalia, το όνομα της οποίας προέρχεται από το ελληνικό ρήμα θαλλέω, που σημαίνει “να ευδοκιμώ και να μεγαλώνω”. Ακριβώς όπως η Thalia, η αποστολή μας είναι να ενδυναμώσουμε τα ελαιόδεντρα όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ανθίσουν ενάντια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αποκαθιστώντας τη ζωτικότητά τους και διασφαλίζοντας τη διαρκή κληρονομιά τους», περιγράφουν τα μέλη της ομάδας iGEM Thessaly.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM προωθεί την έρευνα και επιστημονική πρόοδο μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, έναν διεπιστημονικό κλάδο που συνδυάζει τη Βιολογία με τη Μηχανική. Στόχος του διαγωνισμού είναι η εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων. Ο διαγωνισμός προέκυψε ως ιδέα του MIT και διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό iGEM Foundation, εμπλέκοντας ετησίως περισσότερους από 7.000 φοιτητές παγκοσμίως, με βασικό τους στόχο την παρουσίαση καινοτόμων ερευνητικών εργασιών.
Τα μέλη της iGEM Thessaly 2024 και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι:
Καραγιάννη Κατερίνα (Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος),
Κουτσανδρέα Παναγιώτα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Στούπα Νεφέλη-Μαρία (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Κακαδιάρη Μαρία-Ασημίνα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Βελιγρατλή Μυρτώ (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Ξεσφιγγούλης Ιωάννης (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Τζανάκη Μαρία (Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική),
Ανανιάδης Ευάγγελος (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών),
Τουχτίδου Χρυσή (Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική),
Χατζούδας Νικόλαος (Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων).
Advisors της ομάδας αποτελούν οι :
Τσιτσιγιάννη Κλαίρη (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Τερζόπουλος Θεόφιλος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Μαλάμου Χριστίνα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Ελευθερίου Δημήτρης (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων),
Καρυπίδης Γρήγορης (Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική).
Instructors: Μαρία Τσαμπίκα Μανώλη (Biological Research Center Margarita Salas (CIB-CSIC)), Κατσαούνη Αφροδίτη (VIB-UGent Center for Plant Systems Biology, Rhizosphere Group).
PIs-Επιστημονικά Υπεύθυνοι: Ματθιόπουλος Κωνσταντίνος και Γιακουντής Αντώνης (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας).
Αρωγοί της προσπάθειας ήταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ σημαντική ήταν και η στήριξη χορηγών.
ΦΩΤΟ: iGEM Thessaly – Instagram iGEM Headquarters