Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε επισκέφθηκε μια από τις περιοχές της Βαλένθια όπου οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους 214 νεκρούς, πολλούς αγνοούμενους και απίστευτες καταστροφές στις περιουσίες των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν αν και πότε θα συνέλθουν.
Η αντίδραση των κατοίκων της Paiporta στην εμφάνιση του βασιλιά και των αξιωματούχων της κυβέρνησης ήταν οργισμένη και φώναζαν διάφορα συνθήματα, ενώ κάποιοι από αυτούς πέταξαν λάσπες προς την πλευρά τους. Η λέξη «δολοφόνοι» κυριάρχησε, ενώ οι περισσότεροι από τους ντόπιους τους φώναζαν να φύγουν από το σημείο της τραγωδίας.
Ο βασιλιάς Φελίπε, όμως, έμεινε για να συνομιλήσει με όσους μπορούσε, αλλά η οργή παρέμεινε μέχρι το τέλος, με αποτέλεσμα να ρίξουν πέτρες προς το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινήθηκε. Για να ηρεμήσει το πλήθος χρειάστηκε η παρουσία και η επέμβαση των έφιππων αστυνομικών.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλος Μαθόν είναι ο υπεύθυνος για τον συντονισμό όλων των ενεργειών στην περιοχή. Ο ίδιος επέλεξε να μην ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο 3 (αλλά να παραμείνει στο 2). Αν είχε ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο 3 θα σήμαινε ότι όλος ο συντονισμός θα ήταν αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.
Παρέμειναν κάτω από τις εντολές του Μαθόν και η τοπική κυβέρνηση ενημερώνει την κεντρική για τις ανάγκες που έχει. Το Σάββατο το βράδυ ο Μαθόν ζήτησε από τους επικεφαλής επτά υπουργείων να τεθούν κάτω από τις εντολές του. Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλες διαμαρτυρίες από τους πληγέντες κατοίκους οι οποίοι αντιδρούν στο «πολιτικό παιχνίδι».
Η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθιας ειδοποίησε στις 8.15 το βράδυ της Τρίτης με sms τους κατοίκους ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει οι πλημμύρες παρότι ο ίδιος ο Μαθόν είχε νωρίτερα αναρτήσει βίντεο στο οποίο ανέφερε ότι το φαινόμενο θα υποχωρούσε. Το βίντεο αυτό έχει σβηστεί από τα κοινωνικά δίκτυα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί το νερό ανέπτυξε πολύ μεγάλη ταχύτητα καθώς κατέβαινε από τα τριγύρω βουνά μέχρι να φτάσει στη θάλασσα. Το μήκος έφθασε τα 70 χιλιόμετρα γι αυτό και επλήγησαν τόσα πολλά χωριά.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης
Υπάρχουν ακόμη περιοχές που βρίσκονται σε πλήρη αποκλεισμό, όπως είναι οι Aldaia, Alacuas, Picana, Sedavi, Paiporta, Benetusser, Alfafar, Masanasa, Catarroja, Albal y Beniparrell, ενώ δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί τα προβλήματα ούτε σε πόλεις που χτυπήθηκαν λιγότερο από τις πλημμύρες.
Παράλληλα υπάρχει πρόβλημα με τους εθελοντές, αφού πλέον δεν μπορούν να ριχτούν αρκετοί στη μάχη, αφού μετά από πέντε μέρες τα στάσιμα νερά κρύβουν παγίδες και δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν την διάδοση μόλυνσης. Όσοι παραμένουν στην προσπάθεια διάσωσης εκτός από τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας χρησιμοποιούν πλέον μάσκες και γάντια. Πάντως, στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 7.000 άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων που ψάχνουν ακόμη για ανθρώπους που έχουν κρατηθεί στη ζωή.
Πάνω από 54.000 επιχειρήσεις
Στην πληγείσα περιοχή υπήρχαν οι εγκαταστάσεις 54.000 επιχειρήσεων όπως αναφέρει το εμπορικό Επιμελητήριο της Βαλένθιας και επλήγησαν σχεδόν όλες. Σε αυτές εργάζονταν 350.000 άνθρωποι. Μια πρώτη εκτίμηση μιλά για πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ ζημίες στις επιχειρήσεις αυτές, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.