Ενώπιον της αυξημένης σύνθεσης του ΣΤ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας βρέθηκε τη Δευτέρα ο πατέρας του πρώην πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη, Θεόδωρος, για την υπόθεση των φόρων εισοδήματος, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που του έχουν καταλογιστεί.
Το ΣτΕ εξέτασε την προσφυγή του κ. Κασσελάκη που αφορά σε πληρωμή φόρων ύψους 4.016.269 ευρώ, οι οποίοι μαζί με τις προσαυξήσεις 20 ετών ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για φόρους εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας για τη διώροφη οικία του στην Εκάλη, ιδιοκτήτρια της οποίας εμφανιζόταν offshore εταιρεία. Ωστόσο, έπειτα από ελέγχους, προέκυψε πως μέτοχος κατά 50% ήταν ο ίδιος ο Θεόδωρος Κασσελάκης και κατά 50% η σύζυγός του Ευαγγελία.
Ο κ. Κασσελάκης είχε προσφύγει αρχικά σε διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο, χωρίς όμως να δικαιωθεί, αφού οι δικαστές έκριναν, μεταξύ άλλων, ότι «έχει υπογράψει και αποδεχθεί, ως νόμιμος εκπρόσωπος, τα πρακτικά διοικητικής επίλυσης της διαφοράς για τους επιβληθέντες φόρους εισοδήματος σε βάρος της υπεράκτιας εταιρείας». Μάλιστα, τον χαρακτηρίζουν «δικαιούχο και εν τοις πράγμασι ασκών τη διοίκηση της εταιρείας στην Ελλάδα» και συμπληρώνουν πως «μοναδικό αντικείμενο εργασιών της εταιρείας “Oswego” στην Ελλάδα ήταν η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ακινήτου».
Η υπόθεση συζητήθηκε ενώπιον της αυξημένης σύνθεσης του ΣΤ´ τμήματος καθώς η πενταμελής σύνθεσή του εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέπεμπε, λόγω σπουδαιότητας, η οποία ανάγεται στην ερμηνεία διάταξης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), στην επταμελή σύνθεση του τμήματος.
Στη σημερινή συζήτηση, οι νομικοί παραστάτες του κ. Κασσελάκη υποστήριξαν πως η offshore εταιρεία δεν έχει διαλυθεί, αν και στην Ελλάδα έχει αδρανοποιηθεί, αλλά και πως οι φόροι που έχουν καταλογιστεί πρέπει να καταβληθούν από τη λιβεριανή offshore εταιρεία η οποία είναι ενεργή και όχι από τον ίδιο.
Πάντως η εισηγήτρια της υπόθεσης, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, σημείωσε ότι «σε περίπτωση που μια αλλοδαπή επιχείρηση έχει ως μοναδικό αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτου κυριότητας της, την οποία εν συνεχεία μεταβιβάζει νομίμως με αποτέλεσμα να εκλείπει κάθε αντικείμενο δραστηριότητά της, ενώ δεν ευρίσκεται πλέον στη δηλωμένη στην Ελλάδα έδρα της, η διακοπή αυτή της δραστηριότητάς της, η οποία μάλιστα είναι οριστική, ισοδυναμεί με λύση της επιχείρησης αυτής κατά την έννοια των φορολογικών διατάξεων».
Το ΣτΕ θα εκδόσει την απόφασή το επόμενο διάστημα.