Επερωτήσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις αποζημιώσεις λόγω Daniel, τη λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ, το Μνημείο στο πάρκο του Αλκαζάρ που λειτουργούσε ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και τη διανομή του λευκώματος για τα 40χρονα του «Θεσσαλικού» ως ΔΗΠΕΘΕ απασχόλησαν την αποψινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
Απαντώντας στον Αριστείδη Λαμπρούλη (ΛΑΣΥ) για τη συντήρηση του Μνημείου και την προοπτική επαναλειτουργίας του μουσείου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου, Χρήστος Τερζούδης, σημείωσε πως η συντήρηση έχει ενταχθεί σε έργο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως όλα τα εκθέματα έχουν παραδοθεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, επί της οδού Ιουστινιανού, ενώ θα ακολουθήσουν τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές εργασίες για να καταστεί ο χώρος πλήρως λειτουργικός και επισκέψιμος.
«Στόχος και πρόθεσή μας είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος με παράλληλες δράσεις, ως παράρτημα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, ώστε να γίνει γνωστή η ιστορία και η αντίσταση στον φασισμό», σχολίασε από πλευράς του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος.
Για τις αποζημιώσεις, λόγω Daniel, σε ειδικές κατηγορίες πολιτών (ΑμεΑ, πολύτεκνοι) απάντησε στον Θανάση Αδαμόπουλο (Συμπαράταξη) ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αχιλλέας Κέλλας, αναφέροντας πως συνολικά κατατέθηκαν σε αρμόδια επιτροπή 78 αιτήσεις, σε ένα ποσό ύψους 46.800 ευρώ.
«Η απόφαση του δημάρχου υπάρχει, τα έγγραφα στάλθηκαν και περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών από το αρμόδιο υπουργείο για την εκταμίευση των χρημάτων», τόνισε ο κ. Κέλλας, ξεκαθαρίζοντας τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Δήμου Λαρισαίων, ενώ σε παρέμβασή της εκπρόσωπος της επιτροπής πλημμυροπαθών του Αγίου Θωμά και της Φιλιππούπολης έκανε λόγο για «πλημμελή ενημέρωση» και σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων.
«Είναι πάγια τακτική ο ενδιαφερόμενος να κάνει αίτηση. Δεσμεύτηκα να πιέσω τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο να φέρει τις διευκρινίσεις, πράγμα το οποίο έγινε. Προφανώς και η δική σας πίεση έφερε την επίσπευση της διαδικασίας», αντέδρασε ο Θανάσης Μαμάκος.
«Υπήρξαν καθυστερήσεις, καλό είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Δεληγιάννης, εκ μέρους της «Συμπαράταξης», με τον επικεφαλής της ΛΑΣΥ, Πέτρο Κρίκη, να σημειώνει επίσης την ανάγκη πίεσης από πλευράς δημοτικής αρχής για την επίσπευση των διαδικασιών.
Όσον αφορά στη διανομή και παρουσίαση του λευκώματος του Θεσσαλικού Θεάτρου, στη Ρίτα Απρίλη (Συμπαράταξη) απάντησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εξωστρέφειας, με τον Φώτη Τζατζάκη να τονίζει πως μέλη της «Συμπαράταξης» δεν προσήλθαν ποτέ σε πρόσφατο προκαθορισμένο ραντεβού για την τύχη του λευκώματος.
«Το λεύκωμα ήρθε τυπωμένο τον περασμένο Δεκέμβριο και παρουσιάστηκε από σας. Έχουμε αποφασίσει το λεύκωμα να γίνει κτήμα όλων των πολιτών και θα αποσταλούν αντίτυπα σε όλα τα σχολεία και σε όλες τις Σχολές, σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στόχος να δώσουμε πανθεσσαλικό χαρακτήρα στη διανομή αυτή», ενημέρωσε ο κ. αντιδήμαρχος.
«Καλούμαστε να ξεφύγουμε από τη λογική της ιδιοκτησιακής αντίληψης. Πέρασαν μήνες ολόκληροι για να δείτε το θέμα του λευκώματος», ανέφερε ο Δημήτρης Δεληγιάννης, με τον Γιάννη Παναγιώτου, εκ μέρους της ΛΑΣΥ, να τονίζει πως «όλοι αντιμετωπίζουν το Θεσσαλικό Θέατρο ως λάφυρο», σημειώνοντας ταυτόχρονα την υποστελέχωση του θεάτρου.
«Αν τίθεται θέμα “μαύρης εργασίας” στο θέατρο να φέρεται στοιχεία», επέμεινε ο δήμαρχος Λαρισαίων απευθυνόμενος στη ΛΑΣΥ, προσθέτοντας μάλιστα πως πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η διανομή του λευκώματος να γίνει δωρεάν.
Τέλος, αναφορικά με τη λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ, ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της «Συμπαράταξης», Δημήτρης Δεληγιάννης, έλαβε απαντήσεις από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Άθλησης, Ηρακλή Γερογιώκα, ο οποίος στάθηκε στις 5 δομές που λειτουργούν και στην αναστολή της μίας (4ο ΔΣ), ελλείψει ενδιαφέροντος.
«Υπάρχουν 36 voucher και 59 παιδιά με κοινωνική πολιτική. Τα ΚΔΑΠ συμμετέχουν στους θεσμούς της πόλης, όπως και στην Κατασκήνωση στην Πόλη, ενώ η διαδικασία για την αγορά του λευκού ταξί βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Χρειάζεται αναδιοργάνωση, ωστόσο το παράδειγμα του ΚΔΑΠ – ΑμεΑ, το οποίο συγχωνεύτηκε, δείχνει ότι ο δήμος μπορεί να συμπληρώσει την ιδιωτική πρωτοβουλία», τόνισε ο κ. Γερογιώκας.
«Εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ μεταφέρθηκαν στους παιδικούς σταθμούς, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουμε όλο και μεγαλύτερη διαρροή. Λείπουν 7 εργαζόμενοι από τα ΚΔΑΠ, σε μια μη νόμιμη διαδικασία», αντέτεινε ο κ. Δεληγιάννης, θέτοντας ζήτημα και για τα τροφεία, με τον Πέτρο Κρίκη να διαπιστώνει πως «η πρόνοια αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα», σημειώνοντας την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ.
«Ήταν επιτακτική η ανάγκη της μετακίνησης του προσωπικού. Έχουμε δρομολογήσει προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς και θα προχωρήσουμε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις», ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας.
Ε.Π.
ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress