Επερώτηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας επισημαίνοντας:
«Στο μεγάλο ρέμα του Αη Γιάννη του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, η ΧΑΝΘ το 2016 προχώρησε σε υδραυλική μελέτη και προσωρινή οριοθέτηση του ρέματος.
Την έγκριση έδωσε η αρμόδια Υπηρεσία της Π.Ε. Μαγνησίας. Σύμφωνα με την υδραυλική μελέτη, το ρέμα που έχει συνολικό μήκος 8,7km, παροχετεύει όμβρια από λεκάνη απορροής που αγγίζει τα 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ξεκινώντας από την κορυφή του βουνού, ενώ η παροχή πλημύρας υπολογίστηκε σε 150 μ3/sec.
Η οριοθέτηση του ρέματος που αφορά και τις δύο όχθες του ρέματος, ξεκινά λίγο πριν την εγκατάσταση της κατασκήνωσης και ολοκληρώνεται ακριβώς προ της διασταύρωσης με την αμαξιτή οδό.
Σε σημείο που προϋπήρχε πεζογέφυρα και παρασύρθηκε από τα νερά του ρέματος μαζί με τα ακρόβαθρα, τα οποία έφραζαν και στένευαν τη διατομή του ρέματος, η ΧΑΝΘ μαζί με τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου ανέλαβαν να αποκαταστήσουν τη γέφυρα. Η ΧΑΝΘ ανέλαβε πλήρως την δαπάνη κατασκευής και τοποθέτησης της ξύλινης πεζογέφυρας. Ενώ ο Δήμος Ζαγοράς ανέλαβε την κατασκευή των βάθρων προϋπολογισμού 50 χιλιάδων ευρώ.
Σε ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή, κατά πόσο τηρήθηκε η οριοθέτηση του ρέματος για την κατασκευή των βάθρων, δήλωσε άγνοια τόσο σχετικά με την οριοθέτηση όσο και με το αν τηρήθηκαν τα όρια της γραμμής πλημύρας!
Το αποτέλεσμα είναι ότι τα βάθρα κατασκευάστηκαν εντός του ρέματος σε σημείο και με τρόπο που προκαλούν απότομη μείωση της ροής και διατομής του ρέματος και δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα από κανένα αρμόδιο φορέα ή υπηρεσία ούτε καν η στοιχειώδης μελέτη του αντικειμένου.
Ακόμα χειρότερα, η Π.Ε. Μαγνησίας που έχει και την ευθύνη της οριοθέτησης του ρέματος προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι σε τεχνικά έργα για την αποκατάσταση της αμαξιτής οδού με την κατασκευή σωληνωτών οχετών για την γεφύρωση του ρέματος, τα οποία δεν παροχετεύουν ούτε 5μ3/sec με συνέπεια σε ενδεχόμενη ισχυρή βροχή να πραγματοποιηθεί φραγή του ρέματος και εκτροπή του προς το παραλιακό μέτωπο του Αη-Γιάννη!
Κατόπιν των ανωτέρω επερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
• Τι μέτρα έχετε λάβει για την εφαρμογή της προσωρινής οριοθέτησης του ρέματος στον Άγιο Ιωάννη του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου, το οποίο κατά τη διάρκεια της περσινής πλημύρας προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στον παραλιακό οικισμό, μεταξύ των οποίων την καταστροφή των γεφυρών, σπιτιών, ξενοδοχείων και καταστημάτων, της αμαξιτής οδού, ενώ παρέσυρε πολλά αυτοκίνητα και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές;
• Εγινε μελέτη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας σχετικά με τα έργα προσωρινής και μόνιμης αποκατάστασης, και αν πραγματοποιήθηκε, λήφθηκε υπόψη η υδραυλική μελέτη του ρέματος;
• Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την οριστική οριοθέτηση του συγκεκριμένου ρέματος των 8,7Km που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατεστραμμένη γέφυρα της εθνικής οδού Βόλου Τσαγκαράδας, στη θέση Μαυρούτσα Κισσού, η οποία έχει προσωρινά αντικατασταθεί από μεταλλική στρατιωτική γέφυρα και στη θέση της πρέπει επειγόντως να κατασκευαστεί νέα γέφυρα;
• Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εργασιών διευθέτησης των υδάτων και κατασκευής των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή;».