Πλήθος κόσμου το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας, όπου και η Χορωδία της Λέσχης Φιλομούσων Λάρισας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας και υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου «Οι Καστρωμένες» καθώς και του cd «Από την Τήνο στη Νάπολη» του νομικού και τενόρου, Αντώνη Συριανού.
«Το βιβλίο ξεκίνησε από την έμπνευσή μου να γράψω κάτι για το πατρικό μου σπίτι», τόνισε ο Αντώνης Συριανός, ξεδιπλώνοντας μνήμες και αναφερόμενος και στο περιεχόμενο του cd του, το οποίο επίσης παρουσιάστηκε απόψε.
Στο περιεχόμενο της εκδήλωσης αναφέρθηκε η φιλόλογος, Ιωάννα Μπίκα – Καραμίχου, υπογραμμίζοντας πως το βιβλίο του Αντώνη Συριανού αναφέρεται στις γυναίκες της Τήνου που έζησαν στο “καστρόσπιτο”, στη Χώρα του νησιού, το οποίο κληρονομήθηκε στον συγγραφέα και πλέον λειτουργεί ως μουσείο.
Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος, Ιωάννα Μπίκα – Καραμίχου και ο συγγραφέας, ενώ σύντομα αφηγήματα διάβασαν η γνωστή ηθοποιός, Έφη Παπαθεοδώρου και η θεατρολόγος, Μαρία Παπουτσή.
«Το γλωσσικό ιδίωμα σώζεται μέσα από τους χαρακτήρες του βιβλίου», τόνισε η ηθοποιός, Έφη Παπαθεοδώρου, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παρουσία της στη Λάρισα.
«Η τηνιακή ντοπιολαλιά είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Αυτή ντύνει και ξεγυμνώνει τις ηρωίδες του, αυτή ορίζει και τονίζει το ρυθμό του συναισθήματός τους, αυτή φωτίζει και αναδεικνύει τις μεγάλες και τις μικρές στιγμές τους, το φως και το σκοτάδι τους, τα φανερά και τα μύχια της ψυχής τους», σχολίασε χαρακτηριστικά η θεατρολόγος, Μαρία Παπουτσή.
«Οι Καστρωμένες» είναι το πρώτο βιβλίο από ένα ομώνυμο τρίπτυχο του Α. Συριανού και αποτελεί συλλογή αφηγημάτων που όλα σχετίζονται με το ΚΑΣΤΡΟ, ένα καστρόσπιτο του 18ου αι. που βρίσκεται στη συνοικία της Απάνω Βρύσης στη Χώρα της Τήνου και το οποίο ο συγγραφέας το κληρονόμησε από τους προγόνους του, το ανακαίνισε και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Εκεί έζησαν και έδρασαν οι Καστρωμένες όλες μαζί, αφού μετέφεραν τις προίκες τους όντας άγαμες ή χήρες και δημιούργησαν ένα είδος μικρού παλατιού, ένα εκπληκτικό χώρο έκφρασης πολυπολιτισμικότητας, τέχνης και πολυτέλειας της αστικής τάξης του νησιού κατά τον 18ο, 19ο και 200 αι.
Η μαέστρος, Μάγδα Αλεξανδρή – Δημόκα, παρουσίασε το cd του Α. Συριανού «Από την Τήνο στη Νάπολη» που κυκλοφόρησε το 2021 και όπου για πρώτη φορά διασώζεται και καταγράφεται η μουσική και τα τραγούδια που άκουγαν και τραγουδούσαν οι Καστρωμένες, ενώ ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τη Χορωδία της Λέσχης Φιλομούσων.
Την εκδήλωση, που συντόνισε η δικηγόρος, Μαρία Δημόκα, χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμάς Ρετσιάνης και ο πρόεδρος του ΠΟΚΕΛ, Αργύρης Γιουρούκης, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια πρωτότυπη εκδήλωση που συνδυάζει τον λόγο με τη μουσική.
Ε.Π.
ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress