Μια νέα σελίδα ανοίγει πλέον στη ΝΔ μετά την απόφαση-τομή του Κυριάκου Μητσοτάκη να καρατομήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον είχε στηρίξει το 2015 στην εσωκομματική μάχη, πλην όμως εσχάτως βρίσκεται με συνέπεια απέναντι του, ιδίως ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Αυτά, άλλωστε, αποτέλεσαν και τη θρυαλλίδα της διαγραφής, μετά τις μειωτικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη περί «χαριεντισμών» του κ. Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα.
Είναι προφανές ότι οι εν λόγω αναφορές, όπως και το μήνυμα να παραιτηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν οι αφορμές της ρήξης, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Μητσοτάκη.
Οι αιτίες είναι βαθύτερες και ανάγονται στην ψυχική και πολιτική αποστασιοποίηση των δύο πολιτικών που το πάλαι ποτέ είχαν καλούς διαύλους επικοινωνίας και έναν προσωπικό κώδικα αλληλοκατανόησης, παρά το «βαρύ» παρελθόν της σχέσης της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Σαμαρά.
Η διαγραφή Σαμαρά αποτελεί, πέρα από μήνυμα ισχύος, και μια πρόκληση για τον κ. Μητσοτάκη, ως προς τη διαχείριση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.
Από την άλλη, ο κ. Σαμαράς που σίγουρα αντιλαμβανόταν τις λεπτές ισορροπίες, δεν έμοιαζε να περίμενε αυτή τη στιγμή την απόφαση του κ. Μητσοτάκη-είναι χαρακτηριστικό ότι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει το μεσημέρι της Κυριακής για τις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλείται και αυτός να συγκεκριμενοποιήσει τις επόμενες κινήσεις του, καθώς δεν είναι εύκολο να ιδρύσει ξανά νέο κόμμα και μένει να φανεί ποιους θα έχει ως συνοδοιπόρους. Αλλιώς, για τον πρώην πρωθυπουργό υπάρχει πάντα ο ρόλος του «ιδεολογικού καθοδηγητή» της ελληνικής Δεξιάς πέραν της ΝΔ-αν και είναι ακόμα αμφίβολο μέσα από ποιους κομματικούς σχηματισμούς αυτή θα εκφράζεται.
Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν με την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Βήμα της Κυριακής. Ο κ. Σαμαράς εγκάλεσε την κυβέρνηση πως καλλιεργεί κλίμα «ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά την ώρα μάλιστα που η γείτονα έχει αυξήσει το επίπεδο των διεκδικήσεων και των προκλήσεών της. Σχολίασε δε παράλληλα πως, με αφορμή πρόσφατη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, κάποιοι πρέπει «να σταλούν σπίτι τους» από τον πρωθυπουργό, εφόσον έχουν πει «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες».
Αντίστοιχα ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές για χαριεντισμούς με τον Νίκο Παππά λέγοντας: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθεί ο ίδιος από τον κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνοντας πως «θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».
Ο Παύλος Μαρινάκης
Όπως ανέφερε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, «με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Κατά πληροφορίες η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά θα είναι «διπλή». Αυτό σημαίνει πως ήδη «τρέχουν» οι διαδικασίες για να τεθεί ο πρώην πρωθυπουργός τόσο εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και από το κόμμα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνει σαφές πως ο κ. Σαμαράς δεν «διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής». Όπως δε σημειώνει, «έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας».