Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε για πρώτη φορά το πράσινο φως για τη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με στόχο το εσωτερικό της Ρωσίας, δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τα όπλα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει διχάσει τους συμβούλους του, έρχεται δύο μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μειώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Η άδεια στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να μεταφέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Μήνυμα στους Βορειοκορεάτες
Ο Μπάιντεν άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στο ρωσικό έδαφος μετά τη διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τον Μάιο.
Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, ο Μπάιντεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το Σύστημα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας ή HIMARS εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ακριβώς απέναντι από τα σύνορα.
Ομως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, για την υπεράσπιση του Χαρκόβου.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν περιμένουν πως η αλλαγή θα αλλάξει ριζικά την πορεία του πολέμου. Ενας από τους στόχους της αλλαγής πολιτικής, όπως είπαν, είναι να σταλεί μήνυμα στους Βορειοκορεάτες ότι οι δυνάμεις τους είναι ευάλωτες και ότι δεν πρέπει να στείλουν μεγαλύτερες.
Ανέφεραν ακόμη ότι ενώ οι Ουκρανοί είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους πρώτα εναντίον των ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων που απειλούν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να τους εξουσιοδοτήσει να χρησιμοποιήσουν τα όπλα και αλλού.
Άμβλυνση των πληγμάτων
Παράλληλα, προειδοποίησαν πάντως, ότι φοβούνται πως η χρήση των πυραύλων από την Ουκρανία πέρα από τα σύνορα θα μπορούσε να ωθήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να προβεί σε αντίποινα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο ρωσικός στρατός πρόκειται να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση με περίπου 50.000 στρατιώτες, περιλαμβανομένων των βορειοκορεατικών στρατευμάτων σε ουκρανικές θέσεις στο Κουρσκ με στόχο την ανακατάληψη του ρωσικού εδάφους που κατέλαβαν οι Ουκρανοί τον Αύγουστο.
Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους ATACMS για να πλήξουν ρωσικά και βορειοκορεατικά στρατεύματα, στρατιωτικό εξοπλισμό, κόμβους εφοδιασμού, αποθήκες πυρομαχικών και γραμμές ανεφοδιασμού βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αμβλύνουν την αποτελεσματικότητα της ρωσο-βορειοκορεατικής επίθεσης.
Το αν θα πρέπει να εξοπλιστεί η Ουκρανία με ATACMS μεγάλου βεληνεκούς αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την Ουάσιγκτον μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αντιτάχθηκαν στο να τα δώσουν στους Ουκρανούς, προειδοποιώντας ότι ο αμερικανικός στρατός έχει περιορισμένες προμήθειες. Αλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φοβούνται ότι ο Πούτιν θα διεύρυνε τον πόλεμο αν έδιναν τους πυραύλους στο Κίεβο.
Οι υποστηρικτές πιο επιθετικής στάσης απέναντι στη Μόσχα ισχυρίζονται ότι ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του εκφοβίστηκαν πολύ εύκολα από την εχθρική ρητορική του Πούτιν και τονίζουν ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης ως προς τον εξοπλισμό των Ουκρανών έθεσε το Κίεβο σε μειονεκτική θέση στο πεδίο της μάχης.
Οι υποστηρικτές της προσέγγισης του Μπάιντεν τονίζουν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής στην αποτροπή βίαιης ρωσικής αντίδρασης.
Αλλάζει η εξίσωση
Το να επιτραπούν πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος με τη χρήση αμερικανικών πυραύλων θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την εξίσωση.
Τον Αύγουστο, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν τη δική τους διασυνοριακή επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, όπου κατέλαβαν έκταση ρωσικού εδάφους.
Εκτοτε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος έχει πιεστεί από τις ταυτόχρονες ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά, στο Χάρκοβο και τώρα στο Κουρσκ.
Η εισαγωγή περισσότερων από 10.000 βορειοκορεατικών στρατευμάτων και η απάντηση του Μπάιντεν σε αυτή, έρχονται τη στιγμή που ο Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα με δηλωμένο στόχο τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου.
Ο Τραμπ έχει πει ελάχιστα για το πώς σκοπεύει να επιλύσει τη σύγκρουση. Αλλά ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έχει περιγράψει σχέδιο που θα επέτρεπε στους Ρώσους να κρατήσουν τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις τους.
Οι Ουκρανοί ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να ανταλλάξουν οποιοδήποτε ρωσικό έδαφος που κατέχουν στο Κουρσκ με ουκρανικό έδαφος που κατέχει η Ρωσία σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Εάν η ρωσική επίθεση κατά των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ επιτύχει, το Κίεβο θα μπορούσε να καταλήξει να έχει ελάχιστα έως καθόλου ρωσικά εδάφη για να προσφέρει στη Μόσχα σε ανταλλαγή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει εδώ και καιρό την άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος.
Ο βρετανικός και ο γαλλικός στρατός έχουν δώσει στους Ουκρανούς περιορισμένο αριθμό πυραύλων Storm Shadow και Scalp, οι οποίοι είναι μικρότερου βεληνεκούς συγκριτικά με το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα.
Επιπλέον, Βρετανία και Γαλλία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο αίτημα του Ζελένκσι, ωστόσο ήταν απρόθυμοι να επιτρέψουν στους Ουκρανούς να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τους πυραύλους τους στο ρωσικό έδαφος, εκτός και αν ο Μπάιντεν συμφωνούσε να επιτρέψει στο Κίεβο να κάνει το ίδιο με το ATACMS.
Έκθεση των μυστικών υπηρεσιών
Κορυφαίοι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου ήταν διχασμένοι ως προς το πώς να προχωρήσουν. Κάποιοι από αυτούς επικαλέστηκαν πρόσφατη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που προειδοποιούσε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να απαντήσει στη χρήση ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος δίνοντας εντολή στον ρωσικό στρατό ή στις κατασκοπευτικές υπηρεσίες του να προβούν σε αντίποινα, ενδεχομένως βίαια, εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους.
Η έκθεση προειδοποιούσε για ρωσικές απαντήσεις που θα περιλάμβαναν από εμπρησμούς και δολιοφθορές με στόχο εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, μέχρι και δυνητικά δολοφονικές επιθέσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις.
Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν πείστηκε να αλλάξει στάση εν μέρει λόγω της απόφασης της Ρωσίας να στείλει βορειοκορεατικά στρατεύματα στις ουκρανικές γραμμές.
Τον έπεισαν επίσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι ανησυχίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ήταν σε θέση να συντρίψουν τα ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ, αν δεν τους επιτρεπόταν να αμυνθούν με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Θα αλλάξει η πορεία του πολέμου;
Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η απόφαση δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Ωστόσο, ισχυρίστηκαν ότι ο Μπάιντεν αποφάσισε πως τα πιθανά οφέλη –η Ουκρανία θα είναι σε θέση να προσεγγίσει στόχους υψηλής αξίας που δεν θα μπορούσε διαφορετικά και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να στείλουν μήνυμα στη Βόρεια Κορέα ότι θα πληρώσει σημαντικό τίμημα για την εμπλοκή της– υπερτερούν των κινδύνων κλιμάκωσης.
Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε παρόμοιο δίλημμα πριν από ένα χρόνο, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αντιλήφθηκαν ότι οι Βορειοκορεάτες θα προμήθευαν τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Συμφώνησε να προμηθεύσει αρκετές εκατοντάδες ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στους Ουκρανούς για χρήση στο ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας.
Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν έκτοτε πυραύλους στο πλαίσιο συντονισμένης εκστρατείας κατά ρωσικών στρατιωτικών στόχων στην Κριμαία και στη Μαύρη Θάλασσα.
Πλέον, δεν είναι σαφές πόσοι από τους πυραύλους αυτούς έχουν απομείνει στο ουκρανικό οπλοστάσιο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή του Κουρσκ.