Της Ειρήνης Παπουτσή
Βίωσε εκ των έσω και από θέση ευθύνης το «τσουνάμι» των εξελίξεων, μετείχε σε ένα επεισοδιακό Συνέδριο και από την ίδια θέση καλείται να εκτιμήσει τα όσα προηγήθηκαν μα και την επόμενη μέρα του κόμματος. Ο λόγος για τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Παναγιώτη Καλογιάννη, που μιλά στη LarissaPress για όλους και για όλα.
Η επίπονη διαδικασία του Συνεδρίου, η τυχόν απώλεια της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, οι αποχωρήσεις μελών, μα και η στάση Κασσελάκη και Κόκκαλη και η επόμενη μέρα για τη νέα ηγεσία και την επαφή του κόμματος με την κοινωνία τέθηκαν στην κουβέντα μας, με τον κ. Καλογιάννη να επιμένει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα εμφανιστεί κοινοβουλευτικά ενισχυμένος το επόμενο χρονικό διάστημα».
Μετείχατε σε ένα άκρως επεισοδιακό και δύσκολο Συνέδριο, που σηματοδότησε μπαράζ εξελίξεων για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Τι αποκομίσατε από τη διαδικασία και τι ήταν αυτό που βάρυνε στην απόφασή σας να συνεχίσετε παραμένοντας στο κόμμα;
Η διαδικασία του συνεδρίου ήταν όντως μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία για εμάς που συμμετείχαμε αλλά και για το ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς εμφάνισε για ακόμη μία φορά τα οργανωτικά προβλήματα που υπάρχουν και υπήρχαν και με την προηγούμενη ηγεσία, κάτι το οποίο πιστεύω πως θα πρέπει να δει και φυσικά να διορθώσει ο επόμενος πρόεδρος. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά ζήσαμε μία προσπάθεια ελέγχου αλλά και διάλυσης του συνεδρίου από τον πρώην πρόεδρο ώστε να μπορέσει να πετύχει τον στόχο της εξαΰλωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν εκλεγεί αλλά μετείχαν σε μία αντισυγκέντρωση έξω από το συνέδριο ήρθαν μόνο και μόνο με στόχο τη διάλυση του έκτακτου συνεδρίου, καθ’ υπόδειξιν του κυρίου Κασσελάκη. Η απόφαση παραμονής για εμένα ήταν εύκολη και δεδομένη καθώς οι αξίες και οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν σταθερές και όσο ποτέ επίκαιρες. Είμαι περήφανος που μπορώ να εκπροσωπώ το κόμμα στον νομό Λάρισας.
Πως σχολιάζετε τις αποχωρήσεις μελών; Εκτιμάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα απωλέσει τη θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση;
Δυστυχώς με όλα αυτά που συνέβησαν έχουμε όντως αποχωρήσεις μελών με ευθύνη και των δύο πλευρών αλλά ειδικά με τεραστία ευθύνη του πρώην προέδρου. Στον νομό μας αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι αποχωρήσεις περιορίζονται στα μέλη της «μίας εβδομάδας», δηλαδή στα μέλη που γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες ώστε να ψηφίσουν συνέδρους που στήριζαν τον πρώην πρόεδρο και ελάχιστες είναι οι αποχωρήσεις μελών που βρισκόταν στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από χρόνια. Επίσης, η εικόνα που έχω είναι πως και πανελλαδικά εκφράζεται κάτι αντίστοιχο. Από αυτά που είμαι σε θέση να γνωρίζω εκτιμώ πως το κόμμα δε θα χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς όπως ήδη έχετε διαπιστώσει «φίλα» προσκείμενοι προς τον πρώην πρόεδρο έχουν κρατήσει ήδη τις αποστάσεις τους από το υποτιθέμενο νέο κόμμα και παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα, η φυγή του πρώην προέδρου έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με βουλευτές οι οποίοι θα ήθελαν να επιστρέψουν στον πολιτικό χώρο που ανήκουν. Αντίθετα με τις εκτιμήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί κοινοβουλευτικά ενισχυμένος το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πόσο πιστεύετε ότι επηρέασε την κοινωνία η εικόνα του Συνεδρίου; Θα ανακτήσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στην Αριστερά και πως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
Δυστυχώς η εικόνα του συνεδρίου τσαλάκωσε την εικόνα της Αριστεράς συνολικά, ο κόσμος επηρεάστηκε και θα χρειαστεί χρόνο για να επιστρέψει κάτι το οποίο θα επιτευχθεί αμέσως μετά την εκλογή του προέδρου και την πολιτική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα επαναφέρει την αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός.
Πιστεύετε πως το επόμενο διάστημα ο Στ. Κασσελάκης θα παίξει ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και αν ναι, ποιος εκτιμάτε πως μπορεί να είναι αυτός;
Αρχικά μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός φορέας που να έχει ιδρυθεί από τον κ. Κασσελάκη ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την πολιτική του ατζέντα. Τα μέχρι στιγμής δείγματά της όμως (ΝΑΤΟ ιερή συμμαχία, παρένθετη μητέρα, πατρίς, θρησκεία και οικογένεια) φαίνεται πως δεν ανήκουν μόνο στη δεξιά. Όπως και να’ χει το σίγουρο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν στην ιδεολογική ταυτότητα της Αριστεράς, οπότε και αν ακόμα δημιουργηθεί ένα τέτοιο κόμμα (έχω σοβαρές ενστάσεις εάν γίνει) θα απευθύνεται σε κοινό εκτός των προοδευτικών δυνάμεων.
Σας προβληματίζει το γεγονός πως ο τοπικός βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, με δεδομένο το γεγονός ότι θεωρήθηκε εκ των υποστηρικτών Κασσελάκη, παρά τη διακριτική κριτική που κατά καιρούς άσκησε;
Να σας θυμίσω ότι η πλειονότητα του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε υποστηρίξει αρχικά τον πρώην πρόεδρο, μεταξύ αυτών και εγώ, ωστόσο στην πορεία αντιληφθήκαμε το λάθος, παρόλο που όσο ήταν Πρόεδρος του κόμματος έπρεπε θεσμικά να στηριχθεί τόσο από εμένα ως επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής όσο και από τον κ. Κόκκαλη ως βουλευτή. Εκτιμώ ότι ο Βασίλης Κόκκαλης θα συνεχίσει το εξαιρετικό κοινοβουλευτικό έργο καθώς όσο τον γνωρίζω προσωπικά σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε ο ίδιος να θεωρηθεί αποστάτης, όπως άλλωστε χαρακτηρίστηκαν αντίστοιχα στην συνείδηση της πλειονότητας του κόσμου οι συνάδελφοι του πριν από έναν χρόνο. Θα ήθελα να σημειώσω μάλιστα εδώ πως οι σχέσεις του βουλευτή με τη Νομαρχιακή Επιτροπή είναι εξαιρετικές.
Πόσο κομβική είναι η επιλογή νέου προέδρου για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ποιος ο πολιτικός λόγος που πιστεύετε ότι θα πρέπει να αρθρωθεί;
Από την ημέρα εκλογής και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο να κερδίσει, καθώς απαλλαγμένος από την τοξικότητα και τις πολιτικές αστοχίες του προηγούμενου προέδρου το κόμμα θα επανέρθει στις πολιτικές αρχές της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, που πάντα είχαν ως στόχο την καλυτέρευση της ζωής των πολλών. Το σύνθημα δικαιοσύνη παντού καθώς επίσης και οι βασικοί στόχοι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για δημόσια δωρεάν παιδεία και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την καλυτέρευση της ζωής των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.