Σε τι στάδιο βρίσκεται η προαναγγελθείσα εξυγίανση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και αν στηρίζονται οι τευτλοπαραγωγοί ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στη βουλή, μεταξύ του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη και της Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, μετά από ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού.
Στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως να μου επιτραπεί η έκφραση, μια φορά και έναν καιρό στη χώρα μας υπήρχε η βιομηχανία ζάχαρης. Μια βιομηχανία η οποία έδινε εισόδημα σε χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς, αλλά και προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση. Αντικείμενο αυτής της ερώτησης δεν είναι τα αίτια που οδηγηθήκαμε στην πτώχευση της βιομηχανίας ζάχαρης, όπως η κακοδιαχείριση κλπ., αλλά είναι αυτό το οποίο έγινε μετά.
Το 2019, όντας η βιομηχανία ζάχαρης σε εκκαθάριση, με παθητικό, με χρέη κλπ η Κυβέρνησή σας πήρε μια πρωτοβουλία διά του κ. Γεωργιάδη και έγινε μια συμφωνία εξυγίανσης της βιομηχανίας ζάχαρης. Να θυμίσω εδώ ότι εξυγίανση δεν σημαίνει ρευστοποίηση του ενεργητικού ούτε έχει σκοπό την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο σκοπός της εξυγίανσης είναι να μπει πάλι σε παραγωγική λειτουργία το εργοστάσιο και θα στηρίζονταν και οι τευτλοκαλλιεργητές.
Τι είπε τότε η Κυβέρνησή σας; «Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε», είπε ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης, «από την προηγούμενη Κυβέρνηση», λες και ο κόσμος δεν ξέρει πότε πτώχευσε και γιατί η βιομηχανία ζάχαρης, «μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια», λέει ο τότε Υπουργός, «του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στον χάρτη της παραγωγής ζάχαρης». Προσέξτε, παίρνει τον λόγο ο άλλος Υπουργός, ο κ. Παπαθανάσης «Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, αυτή της ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα είναι αρχή μιας μεγάλης πορείας για τη βιομηχανία ζάχαρης» και ο κ. Σκρέκας πάλι το ίδιο.
Έγινε αυτή η απόφαση εξυγίανσης, η οποία προέβλεπε συγκεκριμένα πράγματα, θεωρώ ότι τα γνωρίζετε. Δηλαδή να ξεκινήσουν στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες τα εργοστάσια μέσω μεταβίβασης της επιχείρησης σε οκτώ εταιρείες συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς.
Μάθαμε ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στην εξυγίανση εμπλέκονται και σε εικονικά τιμολόγια με την Αρχή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα, το 2024, ως Κυβέρνηση, δεδομένου ότι το πήρατε πάνω σας, τι έχετε να πείτε; Ξεκίνησε η παραγωγική διαδικασία της ζάχαρης; Στηρίζονται οι τευτλοπαραγωγοί; Τα εργοστάσια σε τι κατάσταση βρίσκονται και ποιες είναι οι ενέργειες;»
Η ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ – ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Στην απάντησή της η Υφυπουργός Ανάπτυξης τόνιζε μεταξύ άλλων πως «στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας μισθώθηκαν τα εργοστάσια Πλατέως και Σερρών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα εργοστάσια συνέχισαν να είναι στην κυριότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης χωρίς όμως να λειτουργεί κανένα από αυτά. Κατά την περίοδο 2020 και στο πλαίσιο της συμφωνίας συνήφθησαν συμφωνητικά με διακόσιους εξήντα οκτώ παραγωγούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην Ορεστιάδα, την Κομοτηνή, την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Κατερίνη, την Ημαθία, τη Φλώρινα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τον Δομοκό, συνολικής έκτασης δέκα χιλιάδων σαράντα τεσσάρων στρεμμάτων.
Στο ανωτέρω διάστημα δεν υπήρξε παραγωγή ζάχαρης και συνεπώς δεν έγινε ζαχαρομέτρηση και δεν προσδιορίστηκε ο ζαχαρικός τίτλος. Παρόλα αυτά τα ζαχαρότευτλα που καλλιεργήθηκαν παρελήφθησαν από την εταιρεία, η οποία κατάφερε να τα μεταπωλήσει ως ζωοτροφή ή ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαερίου. Το έτος 2021 η καλλιεργούμενη έκταση ήταν περίπου τέσσερις χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τον ΟΣΔΕ, χωρίς παραγωγή ζάχαρης από αυτά. Τα έτη 2022 και 2023 η καλλιεργούμενη έκταση περιορίζεται σε μόλις επτακόσια είκοσι δύο και τριακόσια είκοσι οκτώ στρέμματα αντίστοιχα, επίσης χωρίς παραγωγή ζάχαρης.
Είναι αλήθεια ότι οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλά ποτίσματα με υψηλό κόστος, αλλά και φυσικά και χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Έτσι λοιπόν λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, οφειλόμενη στο υπερβολικό κόστος παραγωγής, που είναι τουλάχιστον δυόμιση φορές μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι εκτάσεις και οι καλλιεργητές μειώθηκαν παρόλο που χορηγούνταν, όπως ανέφερα και παραπάνω, με συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι και το 2022, για να στηριχθούν οι παραγωγοί μας. Αυτό το γεγονός όμως οδήγησε στη μη παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.
Παρόλα αυτά όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα και παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες με κυρίαρχη την κλιματική κρίση, κύριε συνάδελφε, από αυτή την Κυβέρνηση γίνονται εντατικές και στοχευμένες προσπάθειες με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και την οργάνωση των αγροτών σε συλλογικά και συνεργατικά σχήματα, ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής».
Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ
Ιδιαίτερα δριμύς υπήρξε στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης μιλώντας για «αδιανόητα» πράγματα. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Αντί να ζητήσετε συγγνώμη γι’ αυτό το εγχείρημα που αναλάβατε το 2019, το 2020, αντί να ζητήσετε συγγνώμη, έρχεστε και λέτε ότι φταίμε εμείς.
Μειώθηκε η παραγωγή ζάχαρης, είπατε, επειδή μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σωστά; Γιατί συνέβη αυτό, κυρία Υπουργέ; Διότι ο επιχειρηματίας δεν λειτουργούσε τα εργοστάσια και έπαιρνε τα τεύτλα για ζωοτροφές και όχι επειδή θέλουν πολύ πότισμα και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό μειώθηκαν οι εκτάσεις. Τη συμφωνία, την επισφραγίσατε ως Κυβέρνηση. Έχετε απίστευτο θράσος ως Κυβέρνηση, ειλικρινά.
Εμείς είχαμε βάλει 30 εκατομμύρια, αλλά δεν πανηγυρίσαμε ότι σώσαμε τη χρεοκοπημένη Βιομηχανία Ζάχαρης. Ούτε θα το κάνουμε τώρα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Την παραλάβαμε χρεοκοπημένη. Θέλετε να συμφωνήσουμε; Δεν την κάναμε πιο ζημιογόνα. Είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης, γιατί έχει να κάνει και με νομικές διαδικασίες, με εξυγίανση, έχει να κάνει με χρέη. Αλλά από το 2020 να πανηγυρίζουν τέσσερις Υπουργοί ότι η Βιομηχανία Ζάχαρης ξαναμπαίνει σε λειτουργία; Τι ωραία, τι καλά! Και έρχεστε τώρα εδώ και κουνάτε το δάχτυλο και λέτε ότι φταίει το ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ντρέπεστε;
Συγγνώμη, αλλά σας ακούν παραγωγοί. Και λέτε ότι η ζάχαρη μειώθηκε στη χώρα μας, επειδή μειώθηκαν οι εκτάσεις; Γιατί μειώθηκαν οι εκτάσεις; Γιατί απλούστατα, κυρία Υπουργέ, οι παραγωγοί, όταν συμβάλλονται με έναν επιχειρηματία, αν ο επιχειρηματίας δεν λειτουργήσει το εργοστάσιο, θα πάρει κοψοχρονιά το προϊόν. Γι’ αυτό και τα πήγαινε για ζωοτροφές. Λειτούργησαν αυτά τα εργοστάσια τα οποία δεσμεύτηκε επιχειρηματίας; Είναι ερημωμένα, ναι ή όχι; Και πανηγυρίζετε από πάνω; Και κουνάτε το δάχτυλο; Έλεος! Μόνο αυτό».
Μπορείτε να δείτε όλη τη συζήτηση εδώ: