“Η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ενέκριναν στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (21.11.2024), από κοινού η περιφερειακή αρχή Κουρέτα, με τις παρατάξεις Αγοραστού και Τζανακούλη, εξυπηρετεί τα συμφέροντα βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και μεγαλοαγροτών και όχι των δεκάδων χιλιάδων βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων της Θεσσαλίας και γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση την καταψήφισε”.
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣΥ Θεσσαλίας.
Μιλώντας στην συνεδρίαση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:
“Τον περασμένο Γενάρη, που εγκρίνατε την δημιουργία Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Θεσσαλίας, είχαμε υπογραμίσει ότι αυτή δεν θα σώσει τους χιλιάδες βιοπαλαιστές γεωργούς και κτηνοτρόφους που υποφέρουν, μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, της ΚΑΠ, της αντιλαικής πολιτικής, όσο κυριαρχεί το μεγάλο κεφάλαιο, όπως δεν τους έσωσαν και τα περίφημα καλάθια των αγροτικών προιόντων της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, τα διάφορα ευρωενωσιακά προγράμματα.
Η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη, αφορά την προώθηση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και τη διασύνδεσή του με επιχειρηματικούς ομίλους της διατροφής.
Η οικονομικοτεχνική μελέτη που φέρατε για έγκριση, αποδέχεται τη φιλοσοφία του σχεδίου που ετοίμασε για λογαριασμό της κυβέρνησης η περίφημη Ολλανδική εταιρεία, για περιορισμό της χρήσης του νερού και την αναδιοργάνωση του γεωργικού τομέα, με περιορισμό καλλιεργειών χαμηλής αξίας και υψηλής απαίτησης για νερό (βαμβάκι, καλαμπόκι) και μετάβαση σε καλλιέργειες φρούτων, κηπευτικών, ζωοτροφών που απαιτούν λιγότερο νερό, που αποκλείει μεγάλα απαραίτητα έργα ταμίευσης νερού, που θα λειτουργούσαν και ως αντιπλημμυρικά.
Η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών γεωργών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, που χτυπήθηκε επανειλημένα απο τις καταστροφικές πλημμύρες, άλλα φυσικά φαινόμενα, τη λειψυδρία, με τις αποζημιώσεις ψίχουλα της κρατικής αρωγής ή του ΕΛΓΑ, που πολλοί ακόμα τις περιμένουν. Που αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της ΚΑΠ της Ε.Ε. Που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, λόγω των αυξήσεων σε ενέργεια, καύσιμα, λιπάσματα, εφόδια, νερό, των εξευτελιστικών τιμών παραγωγού και ταυτόχρονα τους κλέβουν οι μεγαλέμποροι και τους ξετινάζουν οι τράπεζες.
Αυτοί που βιώνουν τις συνέπειες από τις συμφωνίες του ΠΟΕ και της ΚΑΠ για ελεύθερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας ακόμη και από τρίτες χώρες με μηδενικό δασμό, ώστε να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς. Αυτοί που βλέπουν το μεγαλύτερο κομμάτι των επιδοτήσεων να πηγαίνει σε επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες, δεν θα σωθούν από την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη.
Θα έχουμε μεγαλύτερο ξεκλήρισμα βιοπαλαιστών αγροτών, συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων, συρρίκνωση της παραγωγής εγχώριων χρήσιμων ποιοτικών και φθηνών αγροτικών προϊόντων για τις λαϊκές ανάγκες.
Ωφελημένοι θα είναι οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, τα Σ-Μ και λίγοι μεγαλοαγρότες. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, αν δούμε τα τεράστια κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών, των εταιρειών
επεξεργασίας κρέατος, φρούτων και λαχανικών, παραγωγής ζυμαρικών, την ώρα που οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι δίνουν με χαμηλές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής τα προϊόντα τους, τα χαμηλά μεροκάματα των εργατών σ’ αυτές, ενώ οι λαϊκές οικογένειες τα πληρώνουν πανάκριβα.
Αυτό σημαίνει αύξηση της ανατγωνιστικότητας. Μεγαλύτερη καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
Μιλάτε για ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της αγροτικής παραγωγής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγροτοπαραγωγοί θα βελτιώσουν το εισόδημά τους. Μάλιστα στο πλαίσιο του διεθνούς καπιταλιστικού ανταγωνισμού μπορεί να φέρει και καταστροφικές συνέπειες. Δηλαδή οι μεγάλες εξαγωγές σε γαλακτοκομικά, σε κρέας, σε λάδι, σε φρούτα, έφεραν καλύτερες τιμές στον βιοπαλαιστή κτηνοτρόφο ή γεωργό; Όπως αποδείχθηκε, όχι.
Θυμίζω επίσης τι ζημιά έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς με το εμπάργκο της Ε.Ε στη Ρωσία. Τι ζημιές προκαλούνται από τους πολέμους, την πανδημία, την καπιταλιστική κρίση, τις πολιτικές των δασμών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστηρίζει ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες, μόνο με τον οργανωμένο αγώνα τους, κόντρα στη στρατηγική του κεφαλαίου, που προωθείτε Ε.Ε, κυβέρνηση και η περιφέρεια, μπορούν να διεκδικήσουν, μέτρα στήριξής τους, όπως:
Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς σε χωράφια, παραγωγές, ζώα που πλημμύρησαν και κάηκαν. Κάλυψη χαμένου εισοδήματος τους. Κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική προστασία και τις αρδευτικές ανάγκες, χωρίς ΣΔΙΤ και χαράτσια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των μικρομεσαίων παραγωγών και τη συνέχιση της δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για το λαό. Ουσιαστικές αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις.
Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής.
Να διασφαλιστεί ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ, η ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο και να αποζημιώνει έγκαιρα 100% όλες τις ζημιές, με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Στελέχωση του με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, όπως και των ΔΑΟΚ της περιφέρειας.
Η Θεσσαλία και η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής (φυτικής και ζωικής), προς όφελος των αναγκών της κοινωνίας και των βιοπαλαιστών αγροτών. Αυτή όμως μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής οικονομίας, με εργατική εξουσία, κοινωνικοποίηση της μεγάλης ιδιοκτησίας της γης, της βιομηχανίας και των άλλων μέσων παραγωγής, την δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών μικρών αγροτοπαραγωγών. Γι’ αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες να παλέψουν, γιατί αλλιώς θα είναι θύματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης”.