Το Πανεπιστήμιο Πατρών ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης (ΑΔΦ), όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4957/2022 (Άρθρο 76).
Το μέτρο αφορά φοιτητές που έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο χρονικό όριο φοίτησης και στοχεύει στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ακαδημαϊκών προγραμμάτων.
Ποιοι φοιτητές αφορά η εφαρμογή της ΑΔΦ;
Η πρώτη φάση των διαγραφών αφορά φοιτητές που εισήχθησαν πριν ή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 σε Τμήματα τετραετούς φοίτησης του Πανεπιστημίου Πατρών και των πρώην ΤΕΙ. Οι φοιτητές που δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι την επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2025, θα διαγραφούν από τα μητρώα του Πανεπιστημίου.
Διαδικασία και προθεσμίες
Οι φοιτητές που επηρεάζονται από το μέτρο έχουν στη διάθεσή τους τρεις εξεταστικές περιόδους για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους:
Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2025
Ιούνιος 2025
Σεπτέμβριος 2025
Οι φοιτητές «επί πτυχίω» μπορούν να εξεταστούν σε όλα τα οφειλόμενα μαθήματα, με την προϋπόθεση ότι τα είχαν δηλώσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Εξαιρέσεις και δυνατότητες παράτασης
Το μέτρο προβλέπει εξαιρέσεις για φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως:
Θέματα υγείας (ίδια ή συγγενών πρώτου βαθμού)
Καταστάσεις ανωτέρας βίας
Επιπλέον, φοιτητές που ανήκουν στις εξής κατηγορίες μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς Μερικής Φοίτησης, επιμηκύνοντας το χρονικό όριο σπουδών:
Εργαζόμενοι με αποδεδειγμένο εβδομαδιαίο ωράριο 20+ ωρών
Άτομα με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Αναγνωρισμένοι αθλητές με διακρίσεις σε πανελλήνια ή διεθνή πρωταθλήματα
Στο καθεστώς Μερικής Φοίτησης, οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθούν λιγότερα μαθήματα ανά εξάμηνο, με κάθε εξάμηνο να υπολογίζεται ως μισό.
Επικοινωνία και υποστήριξη
Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές καλούνται να επικοινωνήσουν με τις Γραμματείες των Τμημάτων τους για πληροφορίες σχετικά με τις εξαιρέσεις και τις διαδικασίες υποβολής αιτήματος παράτασης.
Η εφαρμογή της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση των φοιτητικών μητρώων, ενώ παρέχει ευκαιρίες παράτασης για όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Οι φοιτητές που επηρεάζονται από το μέτρο καλούνται να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες εξεταστικές περιόδους ή να διεκδικήσουν τις εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος.