Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Σεισμοπλήκτων και του Δήμου Τυρνάβου, εγκρίθηκε ψήφισμα που εκφράζει την αγανάκτηση των κατοίκων του Δήμου Τυρνάβου και των χωριών της Ελασσόνας που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021.
Όπως αποφασίσθηκε, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΑΕΦΚ στη Λάρισα, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 το πρωί.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:
“Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «άμεση επισκευή και κατασκευή καινούριων σπιτιών», και «πλήρη αποκατάσταση πληγέντων», αποδείχθηκαν σκέτη κοροϊδία. Και ενώ βαδίζουμε προς τον τέταρτο χρόνο βρισκόμαστε ακόμη στο έλεος, και τα χωριά μας ερημώνουν.
Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές όλες εκείνες οι πολιτικές που εκλαμβάνουν τις ζωές μας σαν κόστος, την ίδια ώρα που για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και του μεγάλου κεφαλαίου, δαπανώνται τεράστια ποσά.
Φτάνει πια! Διεκδικούμε λύσεις εδώ και τώρα. Διεκδικούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας. Ζητούμε τη ζωές μας, πίσω.
Σας καλούμε να πάρετε μέρος στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΑΕΦΚ στη Λάρισα, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 το πρωί. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις στις 10.00, στα σεισμόπληκτα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας.
Απαιτούμε:
1. Επιδότηση 100% με κρατική αρωγή της επισκευής και ανακατασκευής των σεισμόπληκτων σπιτιών σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς (1.600 ευρώ/τμ).
2. Διεύρυνση της κρατικής αρωγής, και κάλυψη επιπλέον επιβαρύνσεων για μηχανικούς, πρόσθετα κοστολόγια, παράβολα για εκταμιεύσεις των χρημάτων.
3. Παράταση των τυπικών προθεσμιών για την υποβολή φακέλων τόσο για τα χαρακτηρισμένα ως κίτρινα όσο και για τα κόκκινα σπίτια. Να μην μείνει κανείς εκτός των διαδικασιών αρωγής. Κανείς που να μην αποκατασταθεί πλήρως, με αιτήσεις φερόμενες ως ληξιπρόθεσμες- εκκρεμείς- απορριπτέες.
4. Επιτάχυνση των διαδικασιών για έκδοση οικοδομικών αδειών, με τυπική παράκαμψη των όρων του συντελεστή δόμησης.
5. Επίλυση γραφειοκρατικών διαδικασιών και καθυστερήσεων στην εκταμίευση ποσών που έχουν εγκριθεί για την αγορά καινούργιων κατοικιών. Να μην φτάνουμε σε καταστάσεις ενώ έχουν εγκριθεί τα αιτήματα, έχουν δοθεί προκαταβολές, πληρώνονται οι τόκοι των εγκεκριμένων δανειοδοτήσεων και την ίδια στιγμή οι άνθρωποι να παραμένουν στα κοντέινερ.
6. Να ξεπεραστούν με πολιτική απόφαση οι τυπικοί όροι χορήγησης των δανείων από μέρους των τραπεζών. Όροι που αποκλείουν με εισοδηματικά, ηλικιακά και άλλα κριτήρια πλείστες των περιπτώσεων των αιτούντων. Να μην απαιτούνται εγγυητές.
7. Διεύρυνση των όρων επιδότησης ενοικίου, παράταση των προθεσμιών ισχύος, έγκαιρη πληρωμή.
8. Υποβολή όλων των δικαιολογητικών ηλεκτρονικά, χωρίς υποχρέωση υποβολής αποκλειστικά φυσικού φακέλου.
9. Βελτίωση της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η απώλεια φακέλων και εγγράφων σε κάθε σχετική διαδικασία, είτε αφορά την επιδότηση, είτε αποζημιώσεις, είτε αιτήσεις αρωγής.
10. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών και όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) και των υπηρεσιών δόμησης, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση, η αποκατάσταση και όλες οι σχετικές προβλέψεις, χωρίς καθυστερήσεις.
11. Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών) με ισχύ ως την ολοκλήρωση των αποκαταταστάσεων.
12. Να αποζημιωθούν όσοι αποκλείστηκαν λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών.
13. Ιδιαίτερη μέριμνα για ζητήματα επαγγελματιών και καταστημάτων. Να αποδοθούν οι χρηματικές αποζημιώσεις υλικών ζημιών από την Περιφέρεια όλων των ελευθέριων επαγγελμάτων- εμπορικών δραστηριοτήτων ή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς μέχρι σήμερα αποδόθηκε μόνο το 20% από αυτές.
14. Αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος και ένταξη όσων απεντάχθηκαν από το σύστημα, λόγω παύσης της επαγγελματικής δραστηριότητας.
15. Κάλυψης της απώλειας εισοδήματος για τις ενεργές δραστηριότητες, των επαγγελματιών δηλαδή που δεν έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους πλην όμως υφίσταται πραγματική αδυναμία άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας λόγω εκκρεμουσών αποκαταστάσεων της κτιριακής υποδομής όπου στεγάζονται οι άνω δραστηριότητες.
16. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ- ΕΦΚΑ- Επιστρεπτέες προκαταβολές, τέλος επιτηδεύματος και εξαίρεση από τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των πληγεισών επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Αποζημίωση λόγω απωλειών επαγγελματικού εξοπλισμού άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενου με το σεισμό.
17. Ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων, συλλογή των μπάζων. Απόδοση στο Δήμο Τυρνάβου του ποσού 210.000 ευρώ για την κατεδάφιση 60 κτιρίων, το οποίο παρά τις δεσμεύσεις δεν έχει εκταμιευθεί από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
18. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες στο Δήμο και την Περιφέρεια.
19. Να εξασφαλιστεί, με κρατική χρηματοδότηση ο αντισεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων του Δήμου Τυρνάβου. Να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση και επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία του δήμου σε μόνιμη και σε σταθερή βάση.
20. Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης σε όλο το δήμο και συνολικά στο νομό Λάρισας, με κρατική χρηματοδότηση.
21. Γενναία χρηματοδότηση του Δήμου Τυρνάβου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορεί να πάρει επιπλέον μέτρα στήριξης των πληγέντων”.