Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία φαίνεται να είναι η ελληνική με τη βρετανική πλευρά όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με μια σειρά δημοσιευμάτων που προετοιμάζουν την κοινή γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αυτό του «Economist», που βλέπει λύση μέσα στο 2025.
«Το Βρετανικό Μουσείο και η κυβέρνηση μοιάζουν έτοιμοι», σχολιάζει σχετικά το έγκυρο βρετανικό έντυπο, εξηγώντας αναλυτικά πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα όποια νομικά και πολιτικά εμπόδια. Βλέποντας με θετικό τρόπο τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας αλλά και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου να προχωρήσουν σε λύση, το περιοδικό επικροτεί το ελληνικό αίτημα παραπέμποντας στη γενικότερη τάση της αποκατάστασης των πολιτιστικών αγαθών.
Μάλιστα, το άρθρο επιμένει ότι η απόφαση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ήδη ειλημμένη και μένει απλώς να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες που θα δώσουν λύση στα νομικά προσκόμματα. Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα είναι και το κεντρικό θέμα της επικείμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, σερ Κιρ Στάρμερ, στις αρχές Δεκεμβρίου, στο νούμερο 10 της Downing Street.
Τι άλλαξε στις διαπραγματεύσεις
Είναι προφανές ότι υπάρχει αλλαγή κλίματος όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και σε αυτό έχουν συμβάλει τόσο ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η μεταστροφή της στάσης των ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο μέχρι πρότινος παρέμενε ανυποχώρητο. Σημαντικό είναι ότι τη διεύθυνσή του έχει πλέον αναλάβει ο Νίκολας Κάλιναν, ο οποίος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της αποκατάστασης των πολιτιστικών αγαθών και της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ενώ έχει καταφέρει να μεταστρέψει και τους επιτρόπους (trustees) του Μουσείου προς αυτή την κατεύθυνση. Σημαντικός είναι, επίσης, ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις τόσο με την ελληνική πλευρά όσο και με τη νέα υπουργό Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Λίζα Νάντι.
Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι ο νέος διευθυντής του μουσείου είχε σπεύσει να χαιρετίσει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από την αρχή της ανάληψης των νέων καθηκόντων του, κάνοντας λόγο για ιδανική συγκυρία αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών. Επιπλέον, δεν φοβήθηκε να κατακρίνει δημόσια τον απαρχαιωμένο χαρακτήρα του νόμου που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιτρέψει την εξαγωγή θησαυρών προς άλλες χώρες, επικαλούμενος το παράδειγμα όλων των μεγάλων μουσείων που στηρίζουν αυτή την πρακτική.
Σύμφωνα με αυτή τη συνολική πολιτική της εξωστρέφειας που προασπίζεται ο Κάλιναν, το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να προβεί σε θετική κίνηση επιστρέφοντας τα Γλυπτά και βελτιώνοντας την αμαυρωμένη εικόνα του, από μια σειρά από σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Καθώς ο νέος, φιλόδοξος διευθυντής ηγείται της ριζικής ανακαίνισης του μουσείου, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε κόστος το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, είναι σημαντικό να προασπίζεται την αλλαγή της πολιτικής του μουσείου εστιάζοντας στα Γλυπτά. Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι η ανανέωση των συλλογών του, μέσω της πολιτικής της ανταλλαγής, την οποία προτείνει προς την ελληνική πλευρά το μουσείο, θα τόνωνε ακόμα περισσότερο την επισκεψιμότητα και θα δημιουργούσε μια «win-win» συγκυρία, δηλαδή μια επωφελή κατάσταση για όλες τις πλευρές.