Για τη συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο της 29ης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, κατά την οποία θα δοθούν 300 δισ. στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε ο Χρήστος Ζερεφός.
«Δικαίως διαμαρτύρονται τα αναπτυσσόμενα κράτη, καθώς το συνολικό κόστος της κλιματικής αλλαγής, εφόσον αδρανούμε εν πολλοίς, θα συσσωρευτεί στο τέλος του αιώνα στα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα 300 δισ, τα οποία θα καταβάλλονται ετησίως μέχρι το 2035, δεν επαρκούν. Είναι το 3% από το συνολικό κόστος, είναι λίγο. Αυτό υποστηρίζουν οι χώρες οι οποίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα μόνες τους και μάλιστα είναι και οι χώρες που κατεξοχήν δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλα θερμοκηπικά αέρια.
Επομένως, από τη δική τους τη σκοπιά σαφώς έχουν δίκιο. Το ζήτημα είναι ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, στο οποίο η μετάβαση σε εναλλακτικές και μόνο πηγές ενέργειας δεν είναι επαρκής. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αφαίρεση του άνθρακα από τις ανθρώπινες εκπομπές. Αυτό ονομάστηκε απανθρακοποίηση. Υπάρχουν μέθοδοι και οι πολύ μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ήδη έχουν κάνει πολύ σημαντικές προόδους και έρευνες σχετικά με την αφαίρεση και κατακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα από τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στην πηγή», σημείωσε ο καθηγητής και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός στο ΕΡΤΝews.
Σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ο κ. Ζεφερός τόνισε:
«Η Ευρώπη, όπως ξέρετε, συνεισφέρει και συμβάλλει περίπου κατά 10% στο παγκόσμιο γίγνεσθαι του ανθρωπογενούς φαινομένου του θερμοκηπίου. Επομένως, θα έλεγε κανείς ότι είναι πολύ μικρό. Όμως η Ευρώπη έχει δείξει ότι διδάσκει την πράσινη ανάπτυξη. Διδάσκει δηλαδή την μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον στο οποίο κερδίζουν όλοι. Κανείς δεν χάνει και παραμένει και η ποιότητα και η σύσταση της ατμόσφαιρας πιο σταθερή από αυτή που έχουμε σήμερα. Αυτό διδάσκει η Ευρώπη. Η Ευρώπη, είπαμε, είναι μικρή, αλλά και η Ελλάδα είναι ακόμη πιο μικρή και δίδαξε φιλοσοφία και Δημοκρατία πρώτα απ’ όλα».
Ο κ. Ζεφερός μίλησε έπειτα για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και τον ρόλο που μπορεί να έχει η εξέλιξη αυτή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Κοιτάξτε, αν ο Αμερικανός πρόεδρος δει ότι βγάζει χρήματα από την απανθρακοποίηση μπορεί να δώσει λεφτά σε αυτή την κατεύθυνση και να προχωρήσουμε ακόμα και καίγοντας ορυκτά καύσιμα, εφόσον παρακρατάμε στο έδαφος ή στο υπέδαφος ή στον βυθό ή στον υποθαλάσσιο χώρο, μέρος των εκπομπών μας, ώστε να εξελιχθεί αυτή η βιομηχανία παράλληλα με τις ανάγκες του πληθυσμού και χωρίς να έχει αποτύπωμα αρνητικό στο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Ζερεφός.
«Πιστεύω ότι με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μιας τεράστιας χώρας η οποία έχει φοβερές δυνατότητες και ικανότητες να επιλύει επιστημονικά προβλήματα, θα οδηγηθούμε σε μια νέα ισορροπία», πρόσθεσε.