Στη Βουλή ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρέθηκε η Αντιπρύτανις Καινοτομίας, Διεθνοποίησης, Συνεργασιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Ιδρύματος, Καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου, η οποία παρουσίασε τις σημαντικές δράσεις Διεθνοποίησης που έχει υλοποιήσει το ΠΘ στην ημερίδα με θέμα: «Η Διεθνοποίηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων», που πραγματοποιήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Στην ομιλία της, η κ. Λασπίδου επισήμανε πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το τρίτο σε έκταση πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην κατάταξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως τρίτο στην Ελλάδα, δίπλα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επίσης, μίλησε για την διακεκριμένη θέση του ιδρύματος ανάμεσα στα 101-150 καλύτερα πανεπιστήμια στην Κτηνιατρική (Shanghai Rankings 2024).
Η κ. Λασπίδου ανέδειξε τον πρωτοποριακό ρόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών πανεπιστημίων εστιάζοντας στους εξής βασικούς άξονες:
Τη συμπερίληψη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο United Nations Academic Impact, τη δημιουργία Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ιατρικής και 7 Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τη Διεθνή Κινητικότητα του Πανεπιστημίου μέσω του Erasmus+, τη νέα συνεργασία με το College Year in Athens (CYA) και τη συμμετοχή φοιτητών από ΗΠΑ, το Summer Schools με τα Πανεπιστήμια από ΗΠΑ που ενισχύουν την ανταλλαγή γνώσεων και την πολιτισμική κατανόηση, τη συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις όπου εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου προβάλλουν τις ερευνητικές του επιτυχίες και προσελκύουν διεθνείς συνεργασίες, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις ομάδες φοιτητών με διεθνή παρουσία (Centaurus Racing Team, HERMES Team, iGEM Thessaly και AIESEC Volos) και τη συμμετοχή στο EIT Hub Silicon Valley, San Francisco όπου πραγματοποιήθηκαν Συναντήσεις Εργασίας με leaders του διεθνούς οικοσυστήματος καινοτομίας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε ότι η Διεθνοποίηση αποτελεί βασικό πυλώνα στρατηγικού σχεδιασμού για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης στη διεθνή σκηνή, προσθέτοντας πως οι ερευνητικές συνεργασίες του ΠΘ εκτείνονται παγκοσμίως.
«Η διεθνοποίηση είναι στρατηγική προτεραιότητα του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μας δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε με διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, και μαζί να αναπτύξουμε λύσεις και να παράξουμε γνώση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε η ίδια διαδικτυακά, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να σημειώνει ότι «η παρουσίαση αυτή αποτελεί άλλη μία απόδειξη της στρατηγικής σημασίας της Διεθνοποίησης και της Ακαδημαϊκής Αριστείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της θέσης των ελληνικών πανεπιστημίων στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα».
Ε.Π.