Το απόγευμα της Τρίτης (26/11) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε εκεχειρία με τον Λίβανο, ενώ λίγο αργότερο με κοινή τους δήλωση Μπάιντεν και Μακρόν πιστοποίησαν ότι θα υπάρχει κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό.
Ο Μπάιντεν θέλει πριν αφήσει τον Λευκό Οίκο να πιστωθεί τη λήξει του πολέμου ή έστω την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή, με το μέτωπο της Γάζας να είναι ασφαλώς πολύ πιο δύσκολο. Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει την προσπάθεια του Μπάιντεν, καθώς ο ίδιος δεν θέλει να παραλάβει μια κατάσταση που θα είναι στάσιμη. Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με την εκεχειρία στον Λίβανο, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου η κατάπαυση πυρός να τηρηθεί και να μην σημειωθούν επιθέσεις για τους επόμενους δύο μήνες.
Τι προβλέπεται στη συμφωνία
Είναι γνωστό ότι η εκεχειρία έχει διάρκεια 60 ημερών, κάτι που σημαίνει ότι παύονται όλες οι εχθροπραξίες για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σταδιακά ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από τον νότιο Λίβανο. Παράλληλα, η Βηρυτός θα στείλει εκεί 10.000 στρατιώτες, προκειμένου η Χεζμπολάχ να πάει βόρεια του ποταμού Λιτάνι.
Επιπλέον, στα σπίτια τους θα επιστρέψουν όλοι οι εκτοπισμένοι, κάτι που αποτυπώθηκε την Τετάρτη (27/11) σε εικόνες από τη Βηρυτό και άλλες πόλεις του Λιβάνου, με χιλιάδες Λιβανέζους να γυρνούν στον τόπο τους. Συγκεκριμένα, 1.200.000 Λιβανέζοι θα επιστρέψουν στον νότιο Λίβανο και στο βόρειο Ισραήλ 60.000 Ισραηλινοί.
Πώς θα τηρηθεί η συμφωνία
Από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν οι φήμες περί συμφωνίας των δύο πλευρών, αρκετοί αμφισβήτησαν το πώς μπορεί να τηρηθεί η εκεχειρία για 60 ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ με 10.000 άνδρες και επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, θα επιβλέπει τη συμφωνία.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου ελπίζω να ανακτήσει τα ηνία της χώρας από τη Χεζμπολάχ, κάτι που δεν αποκλείεται να φέρει εμφύλιο. Η οργάνωση αποδυναμώθηκε το τελευταίο διάστημα, αλλά παραμένει η πιο ισχυρή στρατιωτική και πολιτική δύναμη στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι με την εκεχειρία δεν αντιμετωπίζεται ούτε στο ελάχιστο το παλαιστινιακό ζήτημα, κάτι που σημαίνει ότι η ένταση μπορεί να κλιμακωθεί ανά πάσα στιγμή.
Ο Νετανιάχου έστειλε μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ να τηρήσει τη συμφωνία, ενώ διεμήνυσε ότι ο λόγος της εκεχειρίας είναι η αντιμετώπιση της απειλής του Ιράν.