Το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, η εξέλιξη της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, η άσκηση προσομοίωσης έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και τα αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή παρουσίαση του Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα, στο κτήριο της Περιφέρειας.
Ζητήματα σημαντικά που απασχολούν την καθημερινότητα των Θεσσαλών σε όλα τα επίπεδα, πόσο μάλλον τώρα που τα καιρικά φαινόμενα γίνονται «επιθετικά» και οι μνήμες από τον “Daniel” και τον “Elias” είναι ακόμη νωπές.
Ο κ. Κουρέτας αρχικά έκανε μία λεπτομερέστατη παρουσίαση του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία της Θεσσαλίας, αλλά και τα σταθμίμετρα που υπάρχουν στους ποταμούς. Επισήμανε ότι με τις πληροφορίες που υπάρχουν σε πραγματικό χρόνο πλέον η Περιφέρεια μπορεί να δράσει τόσο προληπτικά όσο και κατά τη διάρκεια των φαινομένων, αποφασίζοντας που χρειάζεται άμεση επέμβαση, σε συνδυασμό φυσικά με τις εργασίες καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων που ήδη έχουν γίνει.
Μιλώντας στη συνέχεια για το θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ανέφερε ότι Τρίκαλα και Καρδίτσα δεν επηρεάστηκαν, η Μαγνησία έχει σταματήσει να δίνει κρούσματα και υπάρχουν 12 κρούσματα με το το πρόβλημα εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου: «Έχουμε λάβει έκτακτα μέτρα, με ψεκασμούς στα αυτοκίνητα που κινούνται σε αυτή την περιοχή, με ψεκασμούς στους δρόμους, έχοντας τη συμπαράσταση τόσο του Δήμου Τυρνάβου όσο και της αστυνομίας και πιστεύουμε ότι σύντομα και η εστία αυτή θα πάψει να δίνει κρούσματα».
Στάθηκε ιδιαίτερα στο εργαστήριο κτηνιατρικής που χρηματοδότησε η Περιφέρεια επισημαίνοντας την πολύτιμη βοήθειά του, τόσο στην πανώλη, όσο και στην ευλογιά, τονίζοντας ότι εξετάζει καθημερινά περίπου 350 δείγματα και βγάζει άμεσα αποτελέσματα και αυτό επιτρέπει να λαμβάνονται και άμεσα μέτρα όπου κρίνεται απαραίτητο.
Αναφερόμενος στα αρδευτικά έργα που θα αποτελέσουν και το θέμα συζήτησης στη σύσκεψη με τους δημάρχους, τόνισε ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκδώσει μία προδημοσίευση και «εμείς θέλουμε να καταθέσουμε τις καλύτερες δυνατές προτάσεις, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω στα κενά που υπάρχουν. Την προηγούμενη φορά δεν υπήρξαν ούτε πολλές προτάσεις, αλλά ούτε και μεγάλη απορροφητικότητα και αυτό πρέπει να το διορθώσουμε».
Τέλος αναφέρθηκε και στην άσκηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα (12-14 Δεκεμβρίου) σε Λάρισα, Φαρκαδόνα και Παλαμά για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων «άσκηση που θα μας επιτρέψει να δούμε τα κενά στο σύστημα και να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε».
φωτό και βίντεο: Δημήτρης Καστανάρας// larissapress