Το Εκλεκτορικό Σώμα στο κοινοβούλιο της Γεωργίας διόρισε το Σάββατο (14/12) στην προεδρία της χώρας, τον ακροδεξιό πρώην ποδοσφαιριστή Μιχαήλ Καβελασβίλι, άνθρωπο πιστό στην κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων.
Ο Καβελασβίλι εξελέγη Πρόεδρος της Γεωργίας με 224 ψήφους υπέρ από τους 225 εκλέκτορες που ήταν παρόντες στη διαδικασία, σύμφωνα με το Reuters. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και η ορκωμοσία του έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου.
Η απερχόμενη Πρόεδρος, Σαλόμ Ζουραμπισβίλι, που υποστηρίζει τη Δύση και έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την αντιπολίτευση, δήλωσε ότι η εκλογή του Καβελασβίλι αποτελεί “παρωδία της δημοκρατίας”. Πριν από την ψηφοφορία, η Ζουραμπισβίλι είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη θέση της, υποστηρίζοντας ότι κατέχει τον μοναδικό νόμιμο θεσμό στη Γεωργία.
“Είμαι εδώ και θα παραμείνω – μαζί με όλους!” τόνισε η Ζουραμπισβίλι την Παρασκευή το βράδυ. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσει το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο εάν η Ζουραμπισβίλι αρνηθεί να αποχωρήσει από το αξίωμα.
Ποιος είναι ο Μιχαήλ Καβελασβίλι
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι είναι πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από τη Γεωργία, γνωστός για τη θητεία του ως επιθετικός στη Μάντσεστερ Σίτι στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα, εισήλθε στην πολιτική σκηνή της Γεωργίας. Το 2016 εξελέγη βουλευτής με το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο”. Το 2022 ήταν ένας από τους συνιδρυτές της πολιτικής ομάδας “Λαϊκή Εξουσία”, γνωστή για την έντονη αντιδυτική ρητορική της.
Τον Νοέμβριο του 2024, το “Γεωργιανό Όνειρο” τον πρότεινε ως υποψήφιο για την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου. Η εκλογή του θεωρείται σχεδόν βέβαιη, δεδομένης της κυριαρχίας του κόμματος στο εκλογικό σώμα.
Ο 53χρονος Καβελασβίλι κατηγορείται από τους διαδηλωτές ότι είναι μαριονέτα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που απέκτησε περιουσία στη Ρωσία, ίδρυσε το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και κυβερνά παρασκηνιακά τη Γεωργία από το 2012.
Ο αρχηγός του κράτους ως πρότινος εκλεγόταν απευθείας, αλλά το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο αναθεώρησε το σύνταγμα το 2017 για να επιτρέψει στο Εκλεκτορικό Σώμα που αποτελείται από μέλη του κοινοβουλίου και περιφερειακούς εκπροσώπους, να καθορίσουν τον νικητή.
Η κίνηση του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο να παγώσει τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028, εμποδίζοντας ξαφνικά την πραγμάτωση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού στόχου που έχει συμπεριληφθεί στο σύνταγμα της χώρας, προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.