Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή παραλληλίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη Μάργκαρετ Θάτσερ που είχε πει ότι «δεν υπάρχει κοινωνία». «Ο Μητσοτάκης σήμερα μας λέει ότι είμαστε απλώς τα θύματα της εκμετάλλευσης ενός συστήματος».
«Στην Ελλάδα ζούμε ένα συστηματικό ένα οργανωμένο, ένα επιθετικό πλιάτσικο στις ζωές μας. Πλιάτσικο στους ανθρώπους που δουλεύουν όλη μέρα, που τρέχουν από την μια δουλειά στην άλλη και τελικά τα λεφτά δεν φτάνουν, που τρέμουν μην χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο».
Είναι ένας προϋπολογισμός όχι της ανάπτυξης, αλλά ένας μνημονιακός προϋπολογισμός χωρίς να βρισκόμαστε στα Μνημόνια.
Δεν υπάρχει success story, ούτε κανείς μπορεί να χαίρεται εκτός από τη ΝΔ και τους λίγους και τυχερούς που ωφελούνται από την πολιτική της.
Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ μεσοσταθμικά είναι σχεδόν 2% στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, παρά των πακτωλό των ευρωπαϊκών χρημάτων που έχουν πέσει στην οικονομία, υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.
Διερωτήθη μάλιστα πώς γίνεται να μην μειώνεται το ποσό του δημόσιου χρέους, όταν μειώνεται τόσο πολύ η αναλογία χρέους/ΑΕΠ; Γίνεται όταν είναι τόσο υψηλός ο πληθωρισμός. Τα γνωρίζει αυτά η κυβέρνηση; Βεβαίως, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει την αλχημεία πολιτικό επιχείρημα.
«Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι όσο ακριβώς ήταν και το 2018, όταν ακόμη ήμασταν στα μνημόνια», πρόσθεσε τονίζοντας ότι στη χώρα δεν υπάρχει κανένα success story.
Σε σχέση με τους μισθούς ο κ. Χαρίτσης ανέφερε:
«Κλειδώσατε τον κατώτατο μισθό εισάγοντας τον περίφημο αλγόριθμο, χωρίς καμία ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων. Μόνο το 27% των εργαζομένων καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, όταν η οδηγία λέει πως ο στόχος πρέπει να είναι 80%».
«Η κυβέρνηση κατάφερε να εμφανίσει ότι ενσωματώνει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς επί της ουσίας να την ενσωματώνει», υπογράμμισε.
«Πού να επενδύσουμε ρώτησαν τον κ. Μητσοτάκη επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Στην υγεία και την παιδεία είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις. Αυτός είναι ο ορισμός του πλιάτσικου», είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:
«Η ανάπτυξη της κυβέρνησης είναι ψευδεπίγραφη και προβληματική. Στηρίζεται στη συρρίκνωση των μισθών και διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και συγκεκριμένους κλάδους. Αυτούς στηρίζει η κυβέρνηση και αυτοί στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτή είναι η πεμπτουσία του προϋπολογισμού που συζητάμε σήμερα», υποστήριξες τονίζοντας ότι η σταθερότητα που ευαγγελίζεται η ΝΔ είναι «σταθερά στο πλευρό των λίγων».
Η ελληνική οικονομία με τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης θα μπορούσε να αναμορφωθεί δομικά. Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης επενδύει σε ένα αποτυχημένο αναπτυξιακό μοντέλο που μας γυρνά πίσω στο 2008. Τουρισμός, ακίνητα.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει η φτωχοποίηση και αυτή είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στην Ελλάδα του 2025 αν είσαι μισθωτός θα ζήσεις χειρότερα. Αν ζεις από μετοχές ή ενοίκια θα ζήσεις καλύτερα. Αυτή είναι η σταθερότητα του κ. Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που είναι προσανατολισμένη σταθερά στις μνημονιακές πολιτικές.
Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Προτείνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού στις 1000 ευρώ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αναφέρει. Υπάρχει ο δρόμος της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
«Φορολογήστε τους πλούσιους για να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεοφιλελεύθερες εμμονές σημειώνοντας ότι η μείωση στη φορολογία των κερδών δεν συνεπάγεται αύξηση των επενδύσεων όπως υποστηρίζει η ΝΔ.