“Με ασκήσεις επί χάρτου, δεν σώθηκε, ούτε θα σωθεί ο λαός. Μόνο με τον αγώνα του μπορεί να επιβάλει αποκαταστάσεις, αποζημιώσεις και έργα αντιπλημμυρικά”.
Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές, με αφορμή την πρόσφατη άσκηση αντιμετώπιση ενδεχόμενης πλημμύρας που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Αρχή.
Η δήλωση του κ. Τσιαπλέ έχει ως εξής:
“Το τριήμερο 10-12 Δεκεμβρίου 2024, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, πραγματοποίησε με κάθε λογής επισήμους, μια άσκηση επι χάρτου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πλημμύρας στον Παλαμά, στην Φαρκαδόνα και στη συνοικία του Ιπποκράτη Λάρισας.
Τώρα να νοιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και όλης της Θεσσαλίας; Θα λέγαμε όχι, γιατί επρόκειτο για μια άσκηση στην κυριολεξία επι χάρτου, περισσότερο για τις εντυπώσεις, παρά για την ουσία.
Αλήθεια με ποιους έκανε αυτήν την άσκηση η περιφερειακή αρχή;
Με τους μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, υπαλλήλους της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας;
Με τα ελάχιστα οχήματα και μέσα που έχει η περιφέρεια;
Με τις επίσης υποστελεχωμένες και με αρκετές ελλείψεις σε οχήματα και μέσα, άλλες υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, οι δημόσιες δομές υγείας;
Μιλά η περιφερειακή αρχή για πρόληψη. Πρόληψη όμως σημαίνει:
· Ολοκληρωμένη πολιτική αντιπλημμυρικής αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης, με τον αντίστοιχο σχεδιασμό και υλοποίηση των απαραίτητων έργων.
Τέτοιος σχεδιασμός και φυσικά έργα μεγάλα και μικρότερα, δεν υπάρχουν, ούτε από την περιφέρεια, ούτε από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Εδώ βρισκόμαστε 15 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν ο ΝΤΑΝΙΕΛ και ο ΕΛΙΑΣ και μόνο ένα μικρό μέρος των αποκαταστάσεων έγιναν. Κυρίως καθαρισμοί ορισμένων τμημάτων ποταμών και ρεμάτων. Ελάχιστες αποκαταστάσεις αναχωμάτων ποταμών και ρεμάτων. Σχεδόν τίποτα από δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές και μάλιστα συνήθως αυτές που έγιναν είναι προσωρινές και επομένως και ο κίνδυνος νέων πλημμυρών είναι υπαρκτός.
Εδώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα αρκετές αποκαταστάσεις από τις πλημμύρες του ΙΑΝΟΥ (2020), από παλαιότερα πλημμυρικά φαινόμενα (2016,17,18,19). Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα αποκαταστάσεις από τον σεισμό του 2021.
· Σημαίνει μεγάλη αύξηση των δαπανών από κρατικά και ευρωενωσιακά ταμεία για την πολιτική προστασία.
Τέτοιες χρηματοδοτήσεις είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες, γιατί θεωρούνται μη επιλέξιμες, μιας και τα έργα αυτά δεν εξασφαλίζουν μεγάλα και σταθερά κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.
· Σημαίνει πλήρη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας, Δήμων, Υπουργείων, των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών, των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης.
Οι υπηρεσίες αυτές είναι υποστελεχωμένες, έως τραγικά υποστελεχωμένες, με τις γνωστές συνέπειες για το λαό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μόλις 6 υπάλληλοι στην διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας, η ανυπαρξία εργατοτεχνικού προσωπικού και πολλές ελλείψεις επιστημονικού δυναμικού από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας.
Αντίστοιχα τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, τόσο των περιοχών που αφορούσε η άσκηση, όσο και των υπόλοιπων.
· Σημαίνει κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, οχήματα και μέσα, με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.
Άλλη πονεμένη υπόθεση και αυτή, αφού και εδώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε οχήματα και μέσα, αλλά και ασαφείς ή αλληκαλυπτόμενοι ρόλοι για κάθε υπηρεσία.
Πριν λίγες ημέρες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ανακοίνωσε πως θα διαθέσει για οχήματα και εξοπλισμό πολιτικής προστασίας στους Δήμους της Θεσσαλίας, μέχρι 400 χιλ. ευρώ στους Δήμους
(Λάρισας, Ελασσόνας, Καρδίτσας, Βόλου, Αλμυρού, Τρικκαίων, Μετεώρων), μέχρι 300 χιλ. ευρώ στους Δήμους (Αγιάς, Τεμπών, Φαρσάλων, Τυρνάβου, Παλαμά, Σοφάδων, Ρήγα Φεραίου, Πύλης) και μέχρι 250 χιλ. ευρώ για τους Δήμους (Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ν. Πηλίου, Σκιάθου, Αλοννήσου, Σκοπέλου, Φαρκαδόνας), ενώ εξαίρεσε εκδικητικά τον Δήμο Κιλελέρ, γιατί λέει δεν έκανε καμία αναφορά στο ρόλο της περιφέρειας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, λες και είναι δικά του χρήματα. Αλήθεια τι να καλύψουν για την πολιτική προστασία μ’ αυτά τα ποσά οι δήμοι;
· Χρειάζεται να εκπονηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, εκπαίδευση και ενημέρωση του πληθυσμού, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση.
Τέτοιος σχεδιασμός με βάση και τα νέα δεδομένα δεν υπάρχει και όποιες ασκήσεις και δράσεις γίνονται είναι αποσπασματικές και προσκρούουν στις μεγάλες εελέιψεις σε προσωπικό και μέσα.
· Και φυσικά χρειάζεται να καταργηθούν, το πλαίσιο χρήσεων γης, η αντιδραστική δασική νομοθεσία που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και διασφαλίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που υποτάσσει το περιβάλλον στο κέρδος και εμποδίζει την ουσιαστική πολιτική προστασία.
Έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά; Ασφαλώς και δεν έγιναν, αλλά ούτε βλέπουμε να τα διεκδικεί η περιφερειακή αρχή. Αντιθέτως από κοινού με την κυβέρνηση προσπαθούν να δημιουργήσουν μια πλαστή εικόνα ότι προχωρούν οι αποκαταστάσεις με ικανοποιητικό ρυθμό, ότι η Θεσσαλία είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, ότι υπήρξε ικανοποιητική κάλυψη κρατικής αρωγής προς του πλημμυροπαθείς, πυρόπληκτους και σεισμοπαθείς και ότι τώρα πήραν το μάθημα και κάνουν και ασκήσεις επι χάρτου!
Αυτά που βλέπουμε, είναι οι εργώδεις προσπάθειες της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, απο κοινού με την κυβέρνηση, να επιταχυνθεί η υλοποίηση των αστικών σχεδιασμών, που συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα «ανασυγκρότησης» της Θεσσαλίας, που συμφωνούν στο 90%, κατά δήλωση του κ. περιφερειάρχη.
Σχεδιασμοί που αφορούν την παράδοση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των έργων αποκατάστασης των δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών που επιλέγονται με κριτήριο το κέρδος των ομίλων αυτών και όχι έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Τον εκτοπισμό πολλών ακόμα βιοπαλαιστών γεωργών από τη γη τους που χτυπήθηκαν από την πλημμύρα και κτηνοτρόφων που χτυπήθηκαν πρόσθετα και από τις ζωονόσους, για να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων γη και παραγωγή, και να προχωρήσουν αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών και επέλαση των επενδυτών σε ΑΠΕ.
Γι’ αυτό ο λαός της Θεσσαλίας, δεν πρέπει να περιμένει πως αυτοί που τον έπνιξαν με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων και θυσιάζουν τις ανάγκες των πολλών, ότι θα τον σώσουν. Μόνο με τον οργανωμένο, μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα του, μπορεί να επιβάλλει να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις, να δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις, να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας και τελικά να ανατρέψει αυτές τις βάρβαρες πολιτικές και το εκμεταλλευτικό σύστημα, για να απαλλαγεί απ’ όλα τα βάσανα του”.