Της Ειρήνης Παπουτσή
Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην αγορά η εμπορική συμφωνία της EE με χώρες της περίφημης ζώνης Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) για τη φέτα ΠΟΠ, καθώς πλέον θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας από παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής για έως και 7 χρόνια.
Η ζώνη Mercosur αποτελείται από έξι μεγάλες αγορές της Νότιας Αμερικής (οι άλλες δύο είναι η Βενεζουέλα και η Βολιβία), με τις τέσσερις παραπάνω χώρες να συναποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της Κοινής Αγοράς του Νότου, στις οποίες και δίνεται η δυνατότητα για χρήση του όρου «φέτα» για 7 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας έχουν χρησιμοποιήσει σχετική γεωγραφική ένδειξη με συνεχή τρόπο. Με άλλα λόγια μόνο οι παραγωγοί που ήδη χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα» θα μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση της, εφόσον αναγράφουν την χώρα προέλευσης.
Με ολόκληρη την Περιφέρεια της Θεσσαλίας αλλά και τον Ν. Λάρισας να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τυροκομείων – που αποτελούν στην πλειοψηφία τους οικογενειακές επιχειρήσεις με πολύχρονη παράδοση στην τυροκόμηση ντόπιου αιγοπρόβειου γάλακτος – αίσθηση προκαλεί η «αφωνία» που καταγράφεται από πλευράς Ένωσης Μεταποιητών Γάλακτος, αφού, παρά τις οχλήσεις της LarissaPress προς τη διοίκησή της, ουδείς ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να σχολιάσει τη συγκεκριμένη συμφωνία!
Η αγορά πάντως παρακολουθεί την εξέλιξη, την ώρα που δε λείπουν οι φωνές που μιλούν για «απειλή» που αφορά στο κορυφαίο ίσως ελληνικό “brand name” αλλά στο μέλλον της ελληνικής τυροκομίας, καθώς ουσιαστικά η Ελλάδα χάνει για 7 χρόνια την αποκλειστικότητα του ονόματος «φέτα», με τους πλέον απαισιόδοξους να κάνουν λόγο για καίριο πλήγμα στην ίδια την εθνική οικονομία.