Στην εκδήλωση βράβευσης παιδιών των μελών του Γεωπονικού Συλλόγου ν. Λάρισας, παρευρέθηκε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία στον χαιρετισμό της επεσήμανε τα εξής:
«Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να βρεθώ σήμερα εδώ κοντά σας, για να τιμήσω δια ζώσης τους βραβευόμενους, κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή ξεχωριστά, για την προσπάθεια που κατέβαλαν κατά την σχολική τους ζωή, όσο και για τις επιδόσεις τους.
Η σημερινή βραδιά βράβευσης των μαθητών και των μαθητριών των μελών του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας έχει πλέον καθιερωθεί για τα καλά και έχει γίνει ένας γιορτινός θεσμός, εδώ στην πόλη μας. Είναι μια γιορτή στην οποία νιώθουμε την ανάγκη να είμαστε όλοι και όλες μαζί, προκειμένου να τιμήσουμε όλους όσοι κατάφεραν τους στόχους τους, σε σχέση με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παρότι, βέβαια, σας δίνουμε την ‘’ευχή’’ μας, για τη νέα σας ακαδημαϊκή ζωή, δυστυχώς, δε μπορούμε να σας δώσουμε και τη σιγουριά πως τα Πανεπιστήμιά μας βρίσκονται στη θέση που τους αξίζει και πως θα σας δώσουν όλα εκείνα τα εργαλεία, με τα οποία θα ξεδιπλώσετε όλα τα ταλέντα που κρύβετε μέσα στο μυαλό και στην ψυχή σας.
Αυτό, ωστόσο, θα έπρεπε να είναι το όραμα όλων μας, ιδίως όλων όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία γενικότερα: να δημιουργήσουμε νηπιαγωγεία, σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια ελκυστικά, με γνώμονα και πρόσημο την κάθετη και οριζόντια ανθρώπινη ολοκλήρωση. Και όχι σχολεία όλων των βαθμίδων διαδικαστικά και ‘’βαρετά’’, σχολεία της παραβατικότητας και της ανομίας, στα οποία φοβούνται οι μαθητές να πάνε.
Θα θέλαμε η Λάρισα και η Κατερίνη να μην έχουν τη θλιβερή πρωτιά της υψηλότατης κατανάλωσης αλκοόλ σε ηλικίες μεταξύ 14 έως 17, σύμφωνα με την σχετική ευρωπαϊκή Έκθεση. Θα θέλαμε, εν τέλει, να σας στέλναμε φέτος σε Πανεπιστήμια που δεν θα σας κάνουν μόνο καλούς επιστήμονες, αλλά κυρίως χρήσιμους πολίτες, κατά την Αριστοτελική έννοια.
Αλλά και επειδή ο συντοπίτης, συνάδελφός μου από τη Βουλή, αναφέρθηκε στους Ολλανδούς και την Έκθεση Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, μετά τις περυσινές θεομηνίες -ένα ζήτημα που ενδιαφέρει πολύ τους Γεωπόνους της Λάρισας και της Θεσσαλίας.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Οι ‘’Ολλανδοί’’ δεν είναι Ολλανδοί, αλλά η έδρα τους βρίσκεται στον Ταύρο, στην Αθήνα!
Πήραν ένα εκατομμύριο ευρώ από την κυβέρνηση της ΝΔ , για να μας πουν να καταργήσουμε την παραδοσιακή καλλιέργεια του βαμβακιού εδώ στη Θεσσαλία, καταθέτοντας τις προτάσεις τους στα …Αγγλικά! Και επιπλέον, ουδέποτε έλαβαν υπόψη τους τις εκατοντάδες παρατηρήσεις της εγχώριας ακαδημαϊκής κοινότητας, ούτε και της γεωτεχνικής κοινότητας, κατά τη διαδικασία ‘’διαβούλευσης’’ αυτής της τόσο σημαντικής για τον Τόπο μας διαδικασίας.
Και έτσι ‘’η ζωή στον κάμπο συνεχίζεται’’…
Πως όμως ‘’συνεχίζεται’’ σε γεωτεχνικό επίπεδο;
Στις 4 Σεπτεμβρίου εξαγγέλθηκαν ξανά από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, τέσσερα φράγματα, που βέβαια είχαν ξανα-‘’εξαγγελθεί’’ και μετά τη θεομηνία του Ιανού, κάποια χρόνια νωρίτερα και σχεδόν τίποτα δεν είχε γίνει μέχρι τότε.
Και για αυτά τα έργα, οι ‘’Ολλανδοί από τον Ταύρο’’ πήραν ακόμη 7 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις μελέτες. Αλλά και πάλι ο αρμόδιος υπουργός σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή, δεν μας είπε ποιες ακριβώς μελέτες οι ‘’Ολλανδοί’’ θα επικαιροποιήσουν…
Και όλα αυτά τα λέω, για να θυμίσω στην εδώ επιστημονική κοινότητα, σε ποιο σημείο βρίσκεται η ‘’ανασυγκρότηση’’ της Θεσσαλίας, μετά τον Daniel. Πέρα από το έργο της Περιφέρειας της Θεσσαλίας, σε σχέση με την οριοθέτηση και την αντιπλημμυρική θωράκιση ποταμών και ρεμάτων κ.λπ., άλλο μεγάλο έργο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης δεν έχουμε δει…
Άρα οι κυβερνητικές πομφόλυγες περί ‘’επίσπευσης’’ των έργων, όταν αυτά δεν διαθέτουν καν επικαιροποιημένες μελέτες, θα ήταν ‘’θαύμα’’ και παγκόσμια ‘’πρωτοτυπία’’ να συμβεί… Για αυτό λοιπόν, η Θεσσαλία και το 2025 θα πρέπει να είναι ενωμένη σε ένα αρραγές μέτωπο.
Οι Γεωπόνοι μας, μαζί με το ΓΕΩΤΕΕ και τα άλλα Επιμελητήρια του Τόπου μας, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες θα πρέπει να αγωνιστούμε, για να εξασφαλίσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο και υλοποιήσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.
Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι σε αυτά τα παιδιά που αρίστευσαν και τιμούμε σήμερα ως νέους ακαδημαϊκούς πολίτες.
Έτσι ώστε όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους, να έρθουν όλοι πίσω, εδώ στον Τόπο μας και να βοηθήσουν στη συνέχειά του και στην προκοπή του.
Γιατί οι ευχές μας είναι μεν απαραίτητες, αλλά από μόνες τους δεν επαρκούν.
Απαιτούνται συνέργειες, πνεύμα αλληλεγγύης και κυρίως αγώνας…
Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους και σε όλες!».