Την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση.
Δείτε την παρουσίαση:
«Το έγκλημα έχει μεταφερθεί από τον φυσικό κόσμο στον ψηφιακό»
Όπως ανέφερε κατά την ομιλία της η Βάσω Αρτινοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων «το έγκλημα έχει μεταφερθεί από τον φυσικό κόσμο στον ψηφιακό».
«Η παραοικονομία του εγκλήματος από τον κυβερνοχώρο μέχρι το 2025 αγγίζει τα 10,5 τρισ. δολ. Αν αυτή η παράνομη οικονομία ήταν χώρα θα καταλάμβανε την τρίτη θέση στον κόσμο με βάση το ΑΕΠ, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, σημείωσε πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο, όπως ο κυβερνοεκφοβισμός, το cyberstalking.
«Εάν κάτι πρέπει να τονίσω είναι η πρόληψη. Ο εθισμός είναι ένα βήμα που δηλώνει μία παθολογία. Με αυτή τη στρατηγική και με τα εργαλεία που παρουσιαστούν σήμερα αναφερόμαστε στην πρόληψη, πριν από τον εθισμό» σημείωσε.
Τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα social media κυρίως από την ηλικία των 11-12
Παραθέτοντας στοιχεία έρευνας που εκπονήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας, σε δείγμα παιδιών 9-12 ετών, η κ. Αρτινοπούλου σημείωσε πως τα παιδιά 9-12 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα social media κυρίως από την ηλικία των 11 – 12.
Στο 75% των περιπτώσεων έχουν τις δικές τους ηλεκτρονικές συσκευές. Παρότι συζητούν με τους γονείς και οι γονείς γνωρίζουν πού πλοηγούνται τα παιδιά, υπάρχει ένα ποσοστό γονέων που δεν γνωρίζει ούτε τις διαδικτυακές επαφές, ούτε τις δραστηριότητες των παιδιών, όπως είπε.
Παιδιά 9 ετών έχουν διαμοιράσει φωτογραφίες ή βίντεο σε αγνώστους
Ακόμη πιο δυσάρεστο, σύμφωνα με την κ. Αρτινοπούλου, είναι ότι τα παιδιά 9 ετών έχουν διαμοιράσει φωτογραφίες ή βίντεο σε αγνώστους.
«Σήμερα λέμε ότι μεγαλώνουμε μία γενιά που έχει υψηλή εξοικείωση με την τεχνολογία. Αντιμετωπίζει όμως δυσκολίες στην προσαρμογή της πραγματικής ζωής» παρατήρησε.
Το 10% των εφήβων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εθισμού
Εστιάζοντας σε κάποια στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, η κ. Αρτινοπούλου είπε πως «μετά την πανδημία έχουμε τουλάχιστον 10% των εφήβων που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εθισμού, ενώ το 30-40% αντιμετωπίζει ήπιο πρόβλημα». Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 14% κατά μέσο όρο.
«Για τον εθισμό δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα ίδια τα παιδιά, τους γονείς, μπορούμε όμως να κατηγορήσουμε τις πρακτικές των πλατφορμών που εκμεταλλεύονται τις ψυχολογικές αδυναμίες και τις συνήθειες των χρηστών» σημείωσε.
Σοφία Ζαχαράκη: Συνδράμουμε στην κατάρτιση του χάρτη των ψηφιακών δικαιωμάτων
«Ο ψηφιακός κόσμος έχει πολλές ευκαιρίες έχει όμως και πολλές προκλήσεις» παρατήρησε η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατά την παρέμβασή της στην εκδήλωση.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι το κομμάτι της συμβουλευτικής. Βάζουμε στον δημόσιο διάλογο τη συμβουλευτική. Σε συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας και Υγείας θα είμαστε κοντά στα σχολεία και στην κοινότητα. Θα έχει δια ζώσης προσέγγιση και με το παιδί. Δεύτερον ο χάρτης των ψηφιακών δικαιωμάτων. Το υπουργείο έχει την τιμή να είναι το σημείο επαφής για τη σημαντική πολιτική για το παιδί. Θα συνδράμουμε στην κατάρτιση του χάρτη των ψηφιακών δικαιωμάτων, ώστε τα παιδιά να ξέρουν τι πρέπει να διεκδικούν και να αποφεύγουν στο διαδίκτυο» είπε.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Οι απαγορεύσεις δεν είναι η λύση
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως «ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι πώς καθορίζει και επιβεβαιώνεις την ηλικία του ανθρώπου που βρίσκεται από την άλλη πλευρά». «Είναι ένα παιδί ή ένας 20χρονος; Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοήθησε να ανοίξουμε το θέμα του πώς θα λύσουμε την επιβεβαίωση της ηλικίας, κάτι το οποίο οι πλατφόρμες κάνουν ότι δεν υπάρχει σαν πρόβλημα. Οι απαγορεύσεις δεν είναι η λύση στην πράξη γιατί και παιδαγωγικά και τεχνικά αυτό δεν είναι εφικτό. Η λύση είναι ο διάλογος, το να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τα παιδιά» υπογράμμισε. «Το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα στους γονείς και τα παιδιά που θα ανοίξουν αυτό τον διάλογο» πρόσθεσε.
Σε λειτουργία το parco.gov.gr για βασικές οδηγίες γονικού ελέγχου
«Ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε εργαλεία στους γονείς. Το πρώτο εργαλείο είναι το parco.gov.gr» συνέχισε ο κ. Παπαστεργίου. «Θα βγει στον αέρα αμέσως μετά την εκδήλωση. Είναι μία σελίδα στην οποία δίνουμε βασικές οδηγίες για τον γονικό έλεγχο. Καθορίζουμε τη διάρκεια που ένα παιδί θα μπορεί να περιηγηθεί στο διαδίκτυο τις εφαρμογές που μπορεί να δει, τις μέρες και τις ώρες. Όλα αυτά πρέπει να τα ελέγξουμε και μπορούμε να το κάνουμε με το parco.gov.gr» εξήγησε.
Έρχεται την άνοιξη το Kids Wallet
Μέσα στην άνοιξη, προς τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου φέρνουμε μία μεγάλη αλλαγή, το Kids Wallet, συνέχισε ο κ. Παπαστεργίου. Είναι μία εφαρμογή που επιτρέπει δύο βασικά πράγματα: Θα κάνει πιο εύκολο τον γονικό έλεγχο και δεύτερον θα είναι το επίσημο εθνικό εργαλείο για να ελέγχουμε την ηλικία.
«Στο Kids Wallet θα έχουμε την ταυτότητα του παιδιού και θα μπορούμε να ελέγχουμε με διακόπτες, απλά, πόση ώρα θέλουμε και πόσες εφαρμογές θέλουμε. Θα μπορούμε εξ αποστάσεως να ελεγχουμε πόση ώρα βλέπει το παιδί, να βλέπουμε αναφορές, να ειδοποιούμαστε για παραβίαση των κανόνων που θα πρέπει με τα παιδιά μας να βάλουμε» διευκρίνισε.
Η πιο σημαντική δυνατότητα που θα δίνει είναι η λειτουργία της επιβεβαίωση της ηλικίας. Ο γονέας θα μπορεί να ορίσει ότι ένα συγκεκριμένο κινητό χρησιμοποιείται από το παιδί του.