Της Ειρήνης Παπουτσή
Αδιανόητη αντιμετώπιση και απίστευτη ταλαιπωρία για ηλικιωμένο καρκινοπαθή, κάτοικο Οιχαλίας, που για μια ιατρική πράξη ρουτίνας, που για τον ίδιο ωστόσο αποτελεί «καθεστώς» αφού πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 15 μέρες, χρειάστηκε να μετακινηθεί χιλιόμετρα και να υποστεί πολύωρη ταλαιπωρία, πριν καταλήξει στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, αφού νωρίτερα στο ΚΥ Φαρκαδόνας δήλωσαν… αναρμόδιοι να τον εξυπηρετήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της LarissaPress το περιστατικό συνέβη μία μόλις μέρα μετά την Πρωτοχρονιά, όταν ο ηλικιωμένος ογκολογικός ασθενής (τα στοιχεία του στη διάθεσή μας), συνοδεία συγγενικού του προσώπου, μετέβη στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας για την αφαίρεση ειδικής αντλίας εξωτερικής χημειοθεραπείας, με την εφημερεύουσα γιατρό να δηλώνει αναρμόδια να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες.
Για την αντίδραση της γιατρού του Κέντρου Υγείας έλαβε γνώση άμεσα ιατρική επισκέπτρια (τα στοιχεία της στη διάθεσή μας), η οποία με τη σειρά της αναζήτησε τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, ενώ διαπιστώνοντας την απουσία του λόγω υποχρεώσεων σε νοσοκομειακές μονάδες της ΥΠΕ απευθύνθηκε στον υποδιοικητή, Χρήστο Δημητρέλο, κάνοντάς του γνωστή την υπόθεση, με την ίδια να προχωρά σε επίσημη ενημέρωση και στο υπουργείο Υγείας, μέσω επιστολής – καταγγελίας που στάλθηκε στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ασθενής κατέληξε να επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου μετά από πολύωρη ταλαιπωρία που άγγιξε τις 3,5 ώρες κατάφερε να εξυπηρετηθεί άμεσα για να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Οιχαλία, σε μια διαδικασία που καλείται να επαναλάβει σε περίπου δύο εβδομάδες και για όσο διάστημα απαιτηθεί.
«Το περιστατικό, αντί να εξυπηρετηθεί μόλις 8 – 10 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας, κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων για την αφαίρεση και ηπαρινισμό του port cath… Σε κανένα Κέντρο Υγείας δεν έχει αρνηθεί γιατρός να κάνει αυτή την πράξη. Γνωρίζουν μάλιστα στο ΚΥ Φαρδακόνας εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι ο ασθενής θα πηγαίνει κάθε 15 ημέρες και θα ζητάει τη συγκεκριμένη παροχή υγείας. Στο τέλος έδωσαν την ηπαρίνη στην κόρη του ασθενούς – αφού αυτοί δεν έχουν ευθύνη και καθήκον – ώστε να κάνει μόνη της τις αφαιρέσεις…», περιγράφει στη LP η καταγγέλλουσα ιατρική επισκέπτρια, σημειώνοντας πως με την επιστολή της ζητά τη διερεύνηση του συμβάντος από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας.