Στο ευρωπαϊκό έργο “DELICIOUS”, που στοχεύει στη βελτίωση της γεύσης, οσμής και υφής γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης μέσω μικροβιακής ζύμωσης, συμμετέχει διατμηματική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής την Επίκουρη Καθηγήτρια, Φωτεινή Παρλαπάνη, ενώ με την καθοδήγησή της και τη συμμετοχή των Καθηγητών, Ιωάννη Σ. Μποζιάρη, Μυρσίνης Κακαγιάννη και Θεόδωρου Γούλα, η ομάδα διερευνά τη μικροβιακή ασφάλεια και ποιότητα τέτοιων προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη καινοτόμων και ασφαλών τροφίμων.
Η ομάδα συμμετέχει στο έργο DELICIOUS μαζί με το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ, ενώ ο ρόλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφορά στην ανάδειξη των μικροβιακών κοινοτήτων σε κεφίρ και τυρί φυτικής προέλευσης και τη μελέτη της μικροβιακής ασφάλειας τέτοιων προϊόντων μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής μοντέλων πρόβλεψης για την ανάπτυξη παθογόνων και αλλοιωγόνων βακτηρίων και μυκήτων. Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας θα εκτιμήσουν ποσοτικά τους μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους έτσι ώστε να συμβάλλουν στην αξιολόγηση του αυξημένου κινδύνου από μύκητες/ βακτήρια και μυκοτοξίνες σε τέτοια νέα προϊόντα.
Η επίσημη εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Fundació Alícia στο Mont Sant Benet, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, όπου και επισημάνθηκε το γεγονός ότι με την παγκόσμια αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης να αναμένεται να φτάσει τα 40 δις ευρώ έως το 2027 αλλά και την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες δίαιτες, το DELICIOUS επιδιώκει να επιταχύνει τη μετάβαση αναπτύσσοντας τεχνολογία που συνδυάζει μικροβιακή ζύμωση με φυτικές πρώτες ύλες για τη δημιουργία προσιτών, ασφαλών και νόστιμων φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τυρί και κεφίρ, με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις έως και 30%.
Σημειώνεται πως υπό την ηγεσία των Ερευνητικών Ινστιτούτων RISE της Σουηδίας, το DELICIOUS αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, όπως ο έλεγχος υψηλής απόδοσης και η μηχανική μάθηση, για να ενισχύσει τις οργανοληπτικές ιδιότητες και τη θρεπτική αξία των φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Συντονιστή Έργου, Χαρίλαου Ξηρού, ο οποίος τόνισε ότι «με την ενσωμάτωση της προηγμένης τεχνολογίας και τις γνώσεις των καταναλωτών, στοχεύουμε να επιταχύνουμε τη στροφή προς τις δίαιτες φυτικής προέλευσης και να θέσουμε ένα νέο πρότυπο για τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης».
Ε.Π.