Σε νέα ερώτηση – παρέμβαση προς τον υπουργό Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, με τον εύγλωττο τίτλο «Τί απέγινε και πως αποτιμά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα του σχεδίου ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των πληγέντων Θεσσαλών από το Daniel», προχώρησε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στην οποία τονίζει τα εξής:
«Επανέρχομαι με την παρούσα μου, στην από 5-10-2023 και αρ. πρωτ. 1034 ερώτησή μου, αμέσως μετά τις θεομηνίες Daniel & Elias που έπληξαν τη Θεσσαλία πριν από 16 περίπου μήνες και σε σχέση με τις ψυχολογικές επιπτώσεις και το συλλογικό τραύμα που αυτές επέφεραν σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, υπό το πρίσμα νέων δεδομένων Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τα στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τη Θεσσαλία, να είναι ιδιαιτέρως αρνητικά.
Ειδικότερα και όπως τονίζαμε, σε ανύποπτο χρόνο, εγώ και οι συνάδελφοί μου από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2023, “οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως αυτές της Θεσσαλίας, επηρέασαν εν μία νυκτί τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας. Το κόστος των υλικών ζημιών είναι δυσβάσταχτο και απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανασυσταθεί η τοπική κοινωνία. Υπάρχει όμως και ένα άλλο κόστος που τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν δύναται να αποτιμηθεί. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον ψυχικό αντίκτυπο στα άτομα που βίωσαν και επέζησαν από ακραία φυσικά φαινόμενα, η δυνατότητά τους να ανακάμψουν από αυτή την τραυματική εμπειρία και να επανέλθουν σε συνθήκες ομαλής πραγματικότητας’’.
Στο πλαίσιο όλων αυτών, έκθετη παρουσιάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού νέα Έρευνα αποτυπώνει πως η χώρα μας από δείγμα 24 ευρωπαϊκών χωρών, βρίσκεται στην υψηλότερη θέση συμπτωμάτων κατάθλιψης, τα οποία οφείλονται όχι μόνο στην ταξική διαστρωμάτωση της Ελλάδας, αλλά και στις γεωγραφικές ανισότητες, ‘‘με τις περιφέρειες της Θεσσαλίας, του Νοτίου Αιγαίου, της Ηπείρου και του Βορείου Αιγαίου να είναι εκείνες στις οποίες οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, …και μάλιστα αντίθετα με τη διαδομένη αντίληψη, αφού στις νησιωτικές περιοχές καταγράφονται συχνότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, με εξαίρεση την Ήπειρο, την δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας (μετά το Βόρειο Αιγαίο)’’ και την τέως “ευημερούσα’’ Θεσσαλία, η οποία όμως αντιμετώπισε μια σειρά σημαντικών φυσικών καταστροφών το διάστημα, κατά το οποίο διεξήχθη η έρευνα.
Παράλληλα, θέτω υπόψη της νυν ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και την απάντηση στην ερώτηση του Οκτωβρίου του 2023, της τότε ηγεσίας του αρμόδιο υπουργείου, σύμφωνα με την οποία για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, συστάθηκαν:
-ένα (1) κλιμάκιο από το φορέα «ΔΙΟΔΟΣ» στην περιοχή της Μαγνησίας για την ενίσχυση της υπάρχουσας Κινητής Μονάδας,
-ένα (1) κλιμάκιο από το φορέα «ΘΕΨΥΠΑ» στη Λάρισα ενισχύοντας το υπάρχον Κέντρο Ημέρας,
-ένα (1) κλιμάκιο από το φορέα «ΕΠΑΨΥ» στη Λάρισα ενισχύοντας το ήδη υπάρχον Κέντρο Ημέρας,
-δύο (2) κλιμάκια από το φορέα «ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ» ενισχύοντας την ήδη υπάρχουσα Κινητή Μονάδας και
-ένα (1) κλιμάκιο από το φορέα «Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή της Λάρισας, για την περίοδο αμέσως μετά τις θεομηνίες.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ για την ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων Θεσσαλών αποδεδειγμένα αποδείχθηκαν ανεπαρκή, αφού η νέα Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από το ΕΚΚΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αποτυπώνει τη Θεσσαλία ως μια περιοχή εξαιρετικά επιβαρυμένη από συμπτώματα κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον Άδωνη Γεωργιάδη, για τον αν «υπάρχει περαιτέρω σχέδιο δράσης για την ανοικοδόμηση του συλλογικού ψυχισμού στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, υπό το πρίσμα των νέων σχετικών ερευνών που καταδεικνύουν πολύ “φτωχά’’ αποτελέσματα των έως τώρα 16μηνων δράσεων;».
Τον ρωτά επίσης για το αν σκοπεύει να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των υφιστάμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενισχύοντάς τις τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και σε επίπεδο πόρων, καθώς και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα.