Της Ειρήνης Παπουτσή
Ως «φαινόμενο των γιορτών» χαρακτηρίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Λάρισας το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, με τις μετρήσεις των ερευνητών του Δικτύου «Green Your Air», που παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του.
Υγρασία, άπνοια, αυξημένη κίνηση οχημάτων αλλά και το… συγχρονισμένο άναμμα τζακιών στην πόλη, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, δείχνουν να δημιουργούν επιπλέον ζητήματα στη Λάρισα, με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα – κυρίως τις συγκεκριμένες ώρες και ειδικά την περίοδο των γιορτών – να απέχει πολύ από τα στάνταρτ και τα επιτρεπόμενα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ το ημερήσιο όριο είναι τα 15 mg/m3, με τη Λάρισα να το ξεπερνά κατά πολύ, αγγίζοντας και τα πλέον των 170 mg/m3, την περίοδο των γιορτών.
Τα πράγματα δείχνουν να καλυτερεύουν το διάστημα που διανύουμε, αφού με το πέρας της εορταστικής περιόδου οι δείκτες εμφανίζονται σαφώς μειωμένοι, με την πόλη ωστόσο να απέχει πολύ από αυτό που ορίζεται ως «πολύ καλή» ατμόσφαιρα.
Ενδεικτικά, το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου, τελευταία μέρα ουσιαστικά της εορταστικής περιόδου, η ατμόσφαιρα χαρακτηρίστηκε «κακή», καθώς οι μετρήσεις έδειξαν πάνω από 36 mg/m3, ενώ τις επίμαχες νυχτερινές ώρες που προηγήθηκαν το όριο αυτό ξεπέρασε τα 90 mg/m3, με τον κ. Γουργουλιάνη να αναφέρει μιλώντας στη LarissaPress πως άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα καλό θα ήταν να λάβουν μέτρα προστασίας.
«Όντως, ειδικά την εορταστική περίοδο οι μετρήσεις έδωσαν υπέρβαση στα όρια 7 – 10 φορές πάνω από το επιτρεπτό, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί πως σε μια έρευνα που κάναμε τοποθετώντας μετρητές εντός διαμερισμάτων με τζάκι και με την ταυτόχρονη παρουσία καπνιστών διαπιστώσαμε ότι η ρύπανση ήταν πολύ μεγαλύτερη στο εσωτερικό του σπιτιού, με την υπέρβαση των ορίων να φτάνει ακόμη και τις 20 φορές πάνω», σχολίασε ο κ. Γουργουλιάνης, μιλώντας μας ταυτόχρονα για «φαινόμενο των γιορτών».
«Οι συνάξεις των γιορτών που σε πολλές περιπτώσεις συνδυάστηκαν με άναμμα τζακιών προφανώς και ευνόησαν στο να δημιουργηθεί μια επιβαρυμένη συνθήκη. Καλό θα ήταν λοιπόν να περιορίσουμε τη χρήση τους εάν δεν αποτελούν το κύριο θερμαντικό μας μέσο. Παράλληλα όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως ευάλωτες γενικά ομάδες, άνθρωποι με ΧΑΠ, άσθμα ή καρδιαγγειακά νοσήματα επιβαρύνονται και καλή ιδέα είναι σε τέτοιες περιόδους να κάνουν χρήση μάσκας», καταλήγει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, με την επισήμανση ότι τα αιωρούμενα σωματίδια ταλαιπωρούν και τραυματίζουν τους αεραγωγούς κάνοντάς τους πιο ευαίσθητους στους ιούς.