Με εξαιρετική επιτυχία στέφθηκε η σημαντικότατη για το Δίκτυο «Περραιβία», προγραμματισμένη συνάντηση που είχε το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025,ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Πρόεδρο του Δικτύου Κώστα Σκριάπα, στο γραφείο του στο Φανάρι-Κωνσταντινούπολη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αφού είναι η τρίτη κατά σειρά επίσκεψη, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Καισάριου Χρόνη, η συμβολή του οποίου στην ψηφιοποίηση και στη σύνδεση του Πατριαρχείου με την επιστημονική κοινότητα είναι πολύ σημαντική, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος της Ορθοδοξίας, η οποία χρησιμοποιεί, πλέον, σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους στη συντήρηση, διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής του Πατριαρχείου στα -πολύ σημαντικά για την Ελλάδα- Συνέδρια Ψηφιοποίησης, που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και την προστασία της από την Κλιματική Αλλαγή, θέματα που αποτελούν αντικείμενο σοβαρής εργασίας, τόσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και για το Δίκτυο «Περραιβία», το ΠΑΔΑ και το ΤΕΠΑΚ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κων/νος Σκριάπας, εκπροσωπώντας το Δίκτυο «Περραιβία» και τους συνδιοργανωτές των Συνεδρίων Ψηφιοποίησης, που είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου/έδρα Unesco για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Εργαστήριο Μη καταστροφικών Μεθόδων, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την Αιγίδα και τη στήριξη που παρέχει, επί 10 έτη, δείχνοντας την απόλυτη ευαισθησία του σε θέματα κλιματικής αλλαγής, επιστημών, της προόδου της ανθρωπότητας και φυσικά της διάσωσης του πολιτιστικού αποθέματος του Ανθρώπου, παρουσίασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το πολυσχιδές έργο των τριών Φορέων, πάνω στον πολιτισμό, τις Νέες Τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη και παρέδωσε τα πρακτικά χιλιάδων σελίδων του 3ου και 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -EuroMed, που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και περιέχουν συμπυκνωμένες γνώσεις ,καλές πρακτικές και χάραξη πολιτικών, χιλιάδων Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, που είναι, μάλιστα, ελεύθερα προσβάσιμες σε όλους μέσω της ιστοσελίδας www.euromed-dch.eu.
Σημειώνεται ότι τα -εθνικής σημασίας -αυτά συνέδρια , θεσμοθετήθηκαν για την Ελλάδα ,από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Παν/μιο Δυτικής Αττικής, τα οποία και τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Θ. Παναγιότητος Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτό το εθνικής σημασίας, εγχείρημα και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ είχαν κάθε φορά και την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού ,του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, πολλών Φορέων από την Κύπρο και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCO, ICOM,ICOMOS , κ.ά.).
Έντονο το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Σημειώνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει εξαιρετική ευαισθησία στη διάσωση της πολιτιστικού αποθέματος και του μοναδικού θρησκευτικού πλούτου και συμμετέχει σε κάθε επιστημονικό γεγονός που αφορά την ψηφιοποίηση, ενώ χαρακτήρισε το έργο του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,πάνω στις επιστήμες ,στον πολιτισμό και στην κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς ομάδες, ως εξαιρετικό και εθνικής σημασίας και για τον λόγο αυτό στηρίζει και θα στηρίζει κάθε του προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ψηφιοποίηση του Ορθόδοξου πολιτιστικού αποθέματος με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” κ. Κώστας Σκριάπας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο «συζητήθηκε η ενίσχυση της, πολύ υψηλού επιπέδου, συνεργασίας, που υπάρχει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πάνω σε θέματα ψηφιοποίησης και διάσωσης του πολιτιστικού αποθέματος του Ανθρώπου, αλλά κυρίως, η μελέτη, έρευνα, καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη των θρησκευτικών και Βυζαντινών μνημείων της Ορθοδοξίας, σε όλο τον κόσμο, που είναι, ένα από τα βασικά ζητούμενα των συνεδρίων ψηφιοποίησης, αλλά και των πολύ εξειδικευμένων σεμιναρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, στις μη καταστροφικές μεθόδους στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα κλιματικής αλλαγής και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, θέματα πολιτισμού- τουρισμού, πολιτιστικής διπλωματίας, τεχνητής νοημοσύνης και νέων τεχνολογιών.
Παρουσιάστηκαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν ως κεντρικές έννοιες τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την Έρευνα, την Καινοτομία, τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και την τουριστική προβολή προορισμών, μέσω της ανάδειξης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς (αρχαιοελληνικών και Βυζαντινών Μνημείων κ.ά. ), που χαρακτηρίστηκαν ως ένα εξαιρετικό εγχείρημα που πέτυχε και, ήδη, συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων, που χρησιμοποιούν αλλά και αναπτύσσουν τις επιστήμες της Ψηφιοποίησης και των Νέων Τεχνολογιών, όπως και κάθε άλλη επιστήμη, που άπτεται της διάσωσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς».
Ο Πρόεδρος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, που είναι ο Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών των συλλόγων Ελασσονιτών απ’ όλο τον κόσμο και έχει έδρα την πανέμορφη πόλη της Ελασσόνας, μετέφερε τον σεβασμό των Φορέων της Ελασσόνας που εκπροσωπεί, ενώ προσέφερε στον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, εξαιρετικά προϊόντα του Ολύμπου, που φημίζονται για την ποιότητά τους.