Της Ειρήνης Παπουτσή
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του μεταπνευμονοϊού HMPV στη χώρα μας, ξυπνώντας μνήμες covid, με τους γιατρούς των νοσοκομείων της Λάρισας να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, παρακολουθώντας πάντα την εξέλιξη.
«Το γεγονός δε μας θορυβεί, άλλωστε τα νοσοκομεία μας έχουν τη δυνατότητα συγκεκριμένου μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του ιού και οι ασθενείς δε θα πρέπει να ανησυχούν», ανέφερε στη LarissaPress η διευθύντρια ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Γεωργία Παπαδάμου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αυξημένη πίεση που θα δεχθούν τα νοσοκομεία σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού.
«Διανύουμε μια περίοδο όπου η γρίπη και οι ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση, ενώ ήδη στο νοσοκομείο μας τα περιστατικά γρίπης καταγράφονται αυξημένα. Μοιραία, η πίεση που θα δεχθούμε σε περίπτωση εξάπλωσης και του μεταπνευμονοϊού HMPV θα επιβαρύνει επιπλέον το σύστημα», τόνισε η κ. Παπαδάμου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του άνω και κάτω αναπνευστικού σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, ειδικότερα δε σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ενώ τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και δυσκολία στην αναπνοή, με τη λοίμωξη από HMPV να μπορεί να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα ή πνευμονία.
«Ο ιός είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, με τα νοσοκομεία της Λάρισας προφανώς να έχουν ενημερωθεί για τον εντοπισμό κρούσματος στη Θεσσαλονίκη, παραμένοντας σε αναμονή της όποιας εξέλιξης», σχολιάζει στη LarissaPress ιατρική πηγή, σημειώνοντας πως ο τρόπος μετάδοσης δε διαφέρει από άλλες ιώσεις, καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω εκκρίσεων από φτέρνισμα και βήχα, με κοντινές προσωπικές επαφές αλλά και με το άγγιγμα αντικειμένων και στη συνέχεια αγγίζοντας το πρόσωπο (στόμα, μύτη ή μάτια).
Θα πρέπει να επισημανθεί πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντιιική θεραπεία για τη θεραπεία του HMPV και δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή του, ωστόσο ισχύουν και εδώ βασικοί κανόνες πρόληψης όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή κοντινών επαφών με ήδη άρρωστα άτομα και η αποφυγή του αγγίγματος του στόματος, των ματιών ή της μύτης με ακαθάριστα χέρια.
«Στο ίδιο πνεύμα θα πρέπει να κινούνται και οι ασθενείς κρυολογήματος, αποφεύγοντας τις επαφές και παραμένοντας στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι, ενώ καλό θα ήταν να μη μοιράζονται οικιακά σκεύη ή αντικείμενα με άλλους αλλά και να απολυμαίνουν πιθανά μολυσμένες επιφάνειες, σε μια προσπάθεια αποφυγής της μετάδοσης του ιού», συνιστά ο συνομιλητής μας.