Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει με θετικό μάτι την προθυμία του εκλγεμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για επαφές, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει αιτήματα για κάτι τέτοιο, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Θα ήταν πιο σωστό να περιμένει κανείς να αναλάβει πρώτα τα καθήκοντά του ο Τραμπ, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε δηλώσει επανειλημμένως ότι θα μπορούσε να δώσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, η προσπάθεια ταχείας εκτόνωσης της σύγκρουσης παραμένει βασική προτεραιότητα της επερχόμενης κυβέρνησής του.
Η νίκη του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ήγειρε αμφιβολίες σχετικά με τη μελλοντική υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει διατυπώσει αρκετές φιλοφρονήσεις για τον Τραμπ.
Η διάσταση Τραμπ και Ζελένσκι
Πάντως σε πρόσφατες δηλώσεις του φάνηκε να μην ρίχνει άλλο «νερό στο κρασί του». Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση Τραμπ ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι υπεύθυνος για τη ρωσική εισβολή επειδή στήριξε την προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι απέρριψε αυτό τον ισχυρισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κιέβου Ukrinform, ο Ζελένσκι απάντησε σε αυτό το σχόλιο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Ελίνα Βαλτόνεν χθες. Όπως ανέφερε, ισχύει το αντίθετο και ένας από τους λόγους που ξεκίνησε ο πόλεμος είναι επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν είχε εγγυήσεις ασφαλείας.
«Δυστυχώς, και με όλο τον σεβασμό προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες… όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δεν υπήρχε κοινή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες με όλους τους συμμάχους στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως πιστεύει ότι αυτός «είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουμε πόλεμο. Επειδή δεν φοβήθηκαν ότι η Ουκρανία θα ήταν με κάποιον».
«Ο Πούτιν κατάλαβε ότι κανείς δεν θα υπερασπιζόταν την Ουκρανία. Ο στρατός του είναι μεγαλύτερος και νόμιζε ότι θα μπορούσε να μας καταστρέψει. Αλλά ο ουκρανικός στρατός είναι ένας στρατός ισχυρών ανθρώπων. Ο λαός μας κατέπληξε ολόκληρο τον κόσμο», συνέχισε.
Τα σχόλια αυτά του Ζελένσκι, που απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Τραμπ είναι σημαντικά, σχολιάζει το Newsweek εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πιθανή αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, ιδιαίτερα μεταξύ των δύο ηγετών. Επιπλέον, η δήλωση του εκλεγμένου προέδρου θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι βλέπει με συμπάθεια τη Ρωσία επιδεινώνοντας έτσι τις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας.