Της Ειρήνης Παπουτσή
Μια ανάρτηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ελασσόνας σχετικά με την εμφάνιση λύκου, ο οποίος επιτέθηκε σε κυνηγόσκυλο θανατώνοντάς το στην Καρυά Ελασσόνας και πιο συγκεκριμένα στη θέση «Χαρβαλόβρυση», κινητοποίησε τα αντανακλαστικά κυνηγών και κτηνοτρόφων, αλλά και των ζωόφιλων που αντιδρούν στην εξόντωσή τους.
Με τους πρώτους να κάνουν λόγο για πιθανότητα υπερπληθυσμού και ανάγκη σωστής διαχείρισης με συνεργεία διώξεως από τους κατά τόπους κυνηγετικούς συλλόγους – σε μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και τους δεύτερους να μιλούν για ζώο – ρυθμιστή του πληθυσμού της άγριας πανίδας, που επιφέρει ισορροπία για το οικοσύστημα και κατά συνέπεια και για τον άνθρωπο, ο διάλογος άνοιξε διαδικτυακά για ένα ζώο που σαφώς προστατεύεται από τη νομοθεσία.
Θυμίζουμε πως από τον Δεκέμβριο του 2024 η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης ψήφισε υπέρ της πρότασης της ΕΕ για την προσαρμογή του καθεστώτος προστασίας του λύκου από «αυστηρώς προστατευμένο» σε «προστατευόμενο» είδος, σε μια αλλαγή που θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαρτίου 2025. Μετά την ημερομηνία αυτή, η ΕΕ θα είναι σε θέση να προσαρμόσει τα αντίστοιχα παραρτήματα της οδηγίας για τους οικοτόπους.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα προτείνει στοχευμένη νομοθετική τροποποίηση για τον σκοπό αυτό, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Στο πλαίσιο των όποιων αλλαγών αναμένεται να δοθεί ευελιξία στα κράτη μέλη όσον αφορά στη διαχείριση των τοπικών πληθυσμών λύκων, ενώ με δεδομένο το γεγονός ότι ο λύκος θα παραμείνει προστατευόμενο είδος, τα μέτρα διατήρησης και διαχείρισης των κρατών μελών θα πρέπει να επιτύχουν και να διατηρήσουν ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης.
«Πρέπει επιτέλους να μάθουμε τον πραγματικό αριθμό τους με μελέτη καταγραφής πληθυσμού από κρατικό φορέα… Προς το παρόν η λέξη “σπάνιος” ως προς το είδος φέρνει ευρωπαϊκό κονδύλι εκατομμύριων ευρώ, δε γίνεται όμως καμία σωστή ενεργεία και οι ζημιές αυξάνονται» επιμένουν οι κυνηγετικοί σύλλογοι, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι σαφώς ο λύκος αποτελεί μέρος της αλυσίδας και πρέπει να υπάρχει, αλλά πάντα σε αριθμούς που δε δημιουργούν πρόβλημα στην κτηνοτροφία και στους ιδιοκτήτες σκύλων.
«Επίθεση λύκου σε άνθρωπο δεν υπάρχει αλλά υπάρχει σε πολλά σκυλιά, σε πάρα πολλά πρόβατα, σε αγελάδες κ.τ.λ. Στο εξωτερικό γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ζώο που επιτίθεται σε φάρμες η πλησιάζει σε αστικό ιστό θανατώνεται», σχολιάζει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ελασσόνας, δίχως να λείπουν και μεμονωμένες φωνές που μιλούν ακόμη και για συγκέντρωση υπογραφών για την «επικήρυξη» του λύκου που εμφανίστηκε στην περιοχή της Καρυάς Ελασσόνας.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως σε παλιότερη ανακοίνωσή της η οικολογική οργάνωση «Αρκτούρος» τονίζει πως «για να μην εξοικειώνονται τα άγρια ζώα με την ανθρώπινη παρουσία ή να μην παρουσιάζουν απρόβλεπτες συμπεριφορές, που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες, δεν τα ταΐζουμε ποτέ. Παρομοίως, κατά την επίσκεψή μας σε περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, δεν αφήνουμε σκουπίδια ή τροφικά υπολείμματα μετά την αποχώρησή μας. Η απαγόρευση παρουσίας οικόσιτων ζώων σε εθνικούς δρυμούς θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και απ’ όλους για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των ζώων. Επίσης, η άγρια ζωή δεν είναι θέαμα. Είναι απαράδεκτο και παράνομο να γίνεται χρήση τροφής για την προσέλκυση άγριων ζώων με σκοπό τη φωτογράφισή τους είτε πρόκειται για λύκους είτε για άλλο άγριο ζώο».