Αν πριν μερικές δεκαετίες έλεγε κάποιος ότι η φθηνή τεχνολογία των drones θα είχε καταφέρει να αλλάξει τη φύση του σύγχρονου πολέμου, σίγουρα θα τον λέγαμε τρελό.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία όμως, μία σύρραξη που φέτος τον Φεβρουάριο θα μετράει τρία χρόνια, έχει χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με χιλιάδες UAV να χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση εχθρικών δυνάμεων, την καθοδήγηση του πυροβολικού και τον βομβαρδισμό εχθρικών στόχων.
Ειδικά τα μικρά, φθηνά drones έχουν αποδειχθεί ως ένα από τα πιο ισχυρά όπλα σε αυτόν τον πόλεμο, όπου τα συμβατικά μαχητκά αεροσκάφη είναι σχετικά σπάνια, λόγω της πυκνής συγκέντρωσης αντιαεροπορικών συστημάτων κοντά στις γραμμές του μετώπου.
Πέρα από το πεδίο της μάχης, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει UAV μεγάλης εμβέλειας για να πλήξει στόχους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή, κυρίως ρωσικές υποδομές ενέργειας.
Η χώρα μας αν και άργησε να μπει στο «χορό» των μη επανδρωμένων, τα τελευταία χρόνια όμως γίνονται σημαντικές προσπάθειες ειδικά από ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα τα μη επανδρωμένα που έχουν παράξει κάποιες από αυτές έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούνται από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Velos Rotors
Η εταιρεία Velos Rotors, ιδρύθηκε από τον Άρη Κολοκυθά και τον Τάσο Αργυρό, πριν από 13 χρόνια, η startup έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το fund Marathon Ventures, η οποία επένδυσε σε αυτή 2 εκατ. δολάρια.
Η Velos Rotors επικεντρώνεται στην αλλαγή του τρόπου κατασκευής και λειτουργίας των αεροσκαφών. Για περισσότερα από 10 χρόνια αναπτύσσουν και κατασκευάζουν τα καλύτερα μη επανδρωμένα ελικόπτερα διπλής χρήσης στην αγορά, παρέχοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά τις επιδόσεις, την αξιοπιστία και την ασφάλεια. Η πλατφόρμα UAV της εταιρείας, το Velos V3 είναι ένα πλήρως πλεονάζον, ηλεκτρικό, δικινητήριο ελικόπτερο UAV με χρόνο πτήσης πάνω από μία ώρα και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου έως 10kg/22Lbs.
Η μοναδική σχεδίασή τους με δύο κινητήρες και πολλαπλά εφεδρικά συστήματα, η οποία και αποτελεί ευρεσιτεχνία της εταιρείας, προσφέρει κορυφαία αξιοπιστία και ασφάλεια, ενώ ο καινοτόμος σχεδιασμός του ελικοπτέρου μειώνει τον παραγόμενο θόρυβο και αυξάνει καθοριστικά την απόδοση του αεροσκάφους.
Τα ελικόπτερα drones της εταιρείας χρησιμοποιούνται ήδη από πελάτες σε όλο τον κόσμο, καταγράφοντας χιλιάδες ώρες πτήσης με απόλυτη επιτυχία. Τα μη επανδρωμένα ελικόπτερα της Velos Rotors έχουν σχεδιαστεί στην Ελλάδα και παράγονται στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Η εταιρεία διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Altus
Η Altus έλαβε τον Δεκέμβριο του 2024, το πρώτο βραβείο καινοτομίας από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) για το καινοτόμο λογισμικό Mentor με το οποίο γίνεται δυνατή η διαχείρηση πολλών assets επανδρωμένων και μη καθώς και διαχείρηση της πληροφορίας πολλαπλών αισθητήρων.
Η Altus είναι μια καινοτόμος ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα των μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Drones).
Το M3NTOR είναι μια δικτυοκεντρική πλατφόρμα λογισμικού, η οποία συλλέγει δεδομένα από διάφορους μη επανδρωμένους αισθητήρες, ευρισκόμενους στο πεδίο, είτε αυτοί είναι drone, είτε είναι μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, είτε είναι κάμερες, ραντάρ ή οτιδήποτε άλλο. Τις πληροφορίες αυτές τις επεξεργάζεται, τις αναλύει και τις μετατρέπει σε χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες αργότερα μέσω του δικτύου M3NTOR τις διαχέει στα κατά τόπους κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Πολλοί διεθνείς οργανισμοί εμπιστεύονται εδώ και χρόνια τα προϊόντα της Altus. Ο ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ, η EMSA (European Maritime Safety Agency), η Frontex, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας (Πυροσβεστική και Ελληνική Αστυνομία) χρησιμοποιούν ήδη τα drones της.
Πριν ένα χρόνο το VNK Capital Investments, το fund που διατηρούν τα αδέρφια Νέλλη και Βασίλης Κάτσος εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της ALTUS LSA, αποκτώντας το 25% των μετοχών της.
Ucandrone
Η Ucandrone μέλος του EFA Group του Κρίστιαν Χατζημηνά, είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα των μη επανδρωμένων «έξυπνων» ιπτάμενων συστημάτων UAS (Unmanned Aerial Systems), με σκοπό την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών – εφαρμογών από αέρος επισκόπησης, καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων που βασίζονται στη συνδυασμένη χρήση κατάλληλα εξοπλισμένων Drones και επίγειων συστημάτων ελέγχου.
Επίσης ειδικεύεται στον σχεδιασμό και παραγωγή δικών της Custom Build Aerial Platforms για εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών των πελατών της, καθώς και Υπηρεσίες Τεχνικής Συμβούλευσης & Εκπαίδευσης στην κατασκευή και χρήση UAS.
Ιδρύθηκε το 2013, από τους Δημήτρη Στεφανάκη, Τεχνολόγο Γεωπόνο MSc – PhD,με πολύχρονη επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία στα UAS και Φωκίωνα Τασούλα, Μεταλλειολόγο Μηχανικό ΕΜΠ με μακρά επαγγελματική θητεία ως τεχνικό και διοικητικό στέλεχος μεγάλων Βιομηχανικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Delian Alliance Industries
Τη μετονομασία της σε Delian Alliance Industries (DAI) ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες η ελληνική νεοφυής Lambda Automata. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο την εξαγορά της Smart Flying Machines, που ειδικεύεται σε μη επανδρωμένες πλατφόρμες αεροδιαστημικής με έδρα την Αθήνα, μονάδα παραγωγής στην Καρδίτσα. Αυτή η εξαγορά έγινε για να βοηθήσει στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών και προϊόντων στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).
Από πλευράς προϊόντων, τον περασμένο Μάρτιο η Delian Alliance Industries παρουσίασε μια νέα σειρά προϊόντων, με τους Αυτόνομους Πύργους Επιτηρήσεως Lamda (LAST) που αποτελούν μη-επανδρωμένα, αυτόνομα παρατηρητήρια, που ανιχνεύουν, εντοπίζουν και αρχειοθετούν αυτόνομα (χωρίς την ανάγκη χειριστή) πιθανές απειλές (καπνό, σκάφη, οχήματα, ανθρώπους), τον φορητό LAST (MP-LAST) και την συλλογή επικοινωνιών υψηλής ευκαμψίας JERICHO.
SAS TECHNOLOGY
Η SAS Technology, θυγατρική του δυναμικά αναπτυσσόμενου ομίλου Spirit World Group του Μιχάλη Σπυριδάκου, είναι μια εταιρεία που ξεκίνησε μόλις το 2020 και σε σύντομο χρόνο έχει καταφέρει να σχεδιάζει και κατασκευάζει UAV.
Πιο συγκεκριμένα στο στρατιωτικό κομμάτι, το drone Sarissa δοκιμάστηκε με επιτυχία από τη Thales, για να πάρει πιστοποίηση για εκτόξευση ρουκετών. Το ελληνικό UCAV έγινε το πρώτο στον κόσμο που έβαλε τη ΝΑΤΟϊκή ρουκέτα HYDRA 70.
Επίσης παράγει το περιφερόμενο πυρομαχικό AIHMI (Αιχμή) με σκάφος φορέα το UCAV SARISA SRS-1A και Φόρτο Ανενεργή Ρουκέτα FZ-90 (70mm) της THALES. Το ΑΙΗΜΙ S.O.L.M. ανήκει σε μία νέα γενιά καινοτόμων συστημάτων περιφερομένων πυρομαχικών, με ικανό χρόνο παραμονής και σημαντική ακτίνα δράσης.