Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν πλέον από την ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία, συνεπώς σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για να αποφασίσει οριστικά –αν δεν το έχει ήδη κάνει– το πρόσωπο του επόμενου αρχηγού του ελληνικού κράτους.
Μέχρι και χθες οι πληροφορίες συνέκλιναν πως η επιλογή του κ. Μητσοτάκη αυτή τη φορά θα έχει πολιτικό πρόσημο, κάτι που δικαιολογεί και τη μη ανανέωση της θητείας της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εξήγηση της μη ανανέωσης θα γινόταν αρκετά περίπλοκη.
Με δεδομένη, λοιπόν, την επιθυμία για πολιτικό πρόσωπο, τα ονόματα στα οποία μπορεί να καταλήξει ο πρωθυπουργός δεν είναι απεριόριστα και θα είναι από τη «λίστα» των ονομάτων που έχουν ήδη γραφτεί. «Ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί στον δημόσιο διάλογο», επιβεβαιώνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, αφήνοντας πολύ λίγα –έως μηδενικά– περιθώρια για ένα όνομα-έκπληξη το οποίο δεν μας έχει απασχολήσει στη δημόσια συζήτηση.
Το φαβορί
Οπως έγραφε από την Κυριακή η «Κ», ο πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει πρόσωπο από την Κεντροδεξιά, με τον Κώστα Τασούλα τα τελευταία 24ωρα να θεωρείται μια πολύ ισχυρή επιλογή για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον, είναι βέβαιο πως δεν θα έχει διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο γέννημα-θρέμμα της Κεντροδεξιάς με αποδοχή σε όλες τις πτέρυγες της κυβερνητικής παράταξης.
Δεύτερον, ο κ. Τασούλας έχει ήδη καταγράψει μια διευρυμένη στήριξη από όλα τα κόμματα ως υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής, κάτι που αντιστρέφει το ερώτημα μιας μερίδας της αντιπολίτευσης «γιατί όχι την κ. Σακελλαροπούλου», στο ερώτημα «γιατί όχι τον κ. Τασούλα». Ο πρωθυπουργός άλλωστε μπορεί να παρακάμψει την παράδοση που θέλει «Πρόεδρο από την αντίθετη παράταξη», καθώς αυτό καθιερώθηκε για να μη σύρεται η χώρα σε πρόωρες εκλογές, ένας κίνδυνος που πλέον δεν υφίσταται, καθώς έχει απαλειφθεί από τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία προβλέπει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με απλή πλειοψηφία.
Την ίδια ώρα, πάντως, στο τραπέζι είναι ακόμα κάποια κεντρώα υποψηφιότητα, όπως για παράδειγμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι τηρεί την πολιτική «παράδοση» ο υποψήφιος Πρόεδρος να προέρχεται από διαφορετικό –του κυβερνητικού– πολιτικό χώρο, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ, επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη συναίνεση. Δεν αποκλείονται όμως διαρροές από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.
Λίγα 24ωρα πριν ανακοινωθεί και επισήμως το όνομα του νέου Προέδρου, πάντως, οι τόνοι μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ανέβηκαν με αφορμή συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλακη, ο οποίος απέκλεισε κάθε πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., ενώ δεν έκανε το ίδιο για τα κόμματα της Αριστεράς, κάτι που λόγω της χρονικής συγκυρίας που ειπώθηκε θεωρήθηκε ράγισμα του συναινετικού κλίματος.
Λίγο μετά μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή αυτή την τοποθέτηση, επέλεξε να ασκήσει σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Εχει ενδιαφέρον βέβαια η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη», είπε ο κ. Μαρινάκης, «γιατί έχουμε μια αποκάλυψη», καθώς «είναι ξεκάθαρο το ποια είναι τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, οπότε ο κ. Ανδρουλάκης μάς είπε στην πραγματικότητα ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟΚ παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ –συμπεριλαμβανομένου του μισού ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο κύριος Πολάκης, αλλά και τον άλλο μισό ΣΥΡΙΖΑ που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφική διακυβέρνηση 2015-2019– είτε το ΚΚΕ, που είναι γνωστές οι θέσεις του για την πορεία της χώρας μας στην ευρωπαϊκή της προοπτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Λίγο μετά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς απάντησε στο ίδιο μήκος κύματος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο λέγοντας πως «ο κ. Μαρινάκης σήμερα έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ λαϊκισμού και διαστρέβλωσης. Προφανώς, δεν θα τον ακολουθήσουμε».
Η αντιπαράθεση δεν σταμάτησε εκεί, καθώς υπήρξε νέα απάντηση από κυβερνητικές πηγές που έλεγαν πως «ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, με την αμήχανη απάντησή του, χωρίς να πει τίποτα, στην πραγματικότητα τα λέει όλα, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά τα επιχειρήματά μας. Οπως και να έχει, το να μιλάει για λαϊκισμό το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ημέρα που ο πρόεδρός του προανήγγειλε συμπόρευση με εκείνους που τον έχουν κάνει επάγγελμα, είναι επιεικώς υποκριτικό». Δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν πως οι υψηλοί τόνοι μεταξύ των δύο κομμάτων αποτελούν προαναγγελία κεντροδεξιού Προέδρου, καθώς «το κλίμα συναίνεσης έχει χαλάσει».