Της Ειρήνης Παπουτσή
Μια πρωτόγνωρη όσο και ευχάριστη εμπειρία βιώνουν εκπαιδευόμενοι του 2ου ΣΔΕ Λάρισας από την αρχή της εβδομάδας, καθώς έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια εγκρίθηκε η υλοποίηση του ντοκιμαντέρ «Τhe power of art – Creativity for chance» από την ΕΡΤ, η οποία συμμετέχει σε διαγωνισμό τηλεοράσεων της Μεσογειακής Ευρώπης και των Αραβικών μεσογειακών χωρών.
Στην ταινία «Η δύναμη της τέχνης, η δημιουργικότητα γι’ αλλαγή», σε σκηνοθεσία Φλώρας Πρησιμιντζή, αναδεικνύεται με ιδιαίτερο τρόπο και ευαισθησία το πώς η τέχνη βοηθά τον άνθρωπο και κάτω από μια δύσκολη συνθήκη, όπως αυτή του εγκλεισμού, ενώ πρωταγωνιστής της είναι ένας ιδιαίτερος κρατούμενος των φυλακών Λάρισας, που έρχεται από τη Σιβηρία.
Ο λόγος για τον Ανατόλι, που βρέθηκε από τα βάθη της Σιβηρίας στη φυλακή της Λάρισας, όπου έμαθε Ελληνικά μέσω του Προγράμματος Ελληνομάθειας, ενώ κατάφερε να βελτιώσει τις δεξιότητές του αλλά και τη γλώσσα μέσω του 2ου ΣΔΕ Λάρισας, γνωρίζοντας και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την καλλιτεχνική του ικανότητα μέσω του «θερινού σχολείου» και του καλλιτεχνικού εργαστηρίου που λειτουργεί τα τελευταία έξι χρόνια στον χώρο του 2ου ΣΔΕ, σε συνεργασία με τη «Διέξοδο».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας παράλληλα φοιτά ως κατ’ ιδίαν μαθητής Λυκείου, ενώ φέτος παρακολουθεί τα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου και αναμένεται να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ μιλώντας μας γι’ αυτόν ο διευθυντής του 2ου ΣΔΕ, Γιώργος Τράντας, περιγράφει έναν άνθρωπο «που πάλεψε και άλλαξε τη ζωή του μέσα στη φυλακή», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η επένδυση στη γνώση επιστρέφει στην ίδια την κοινωνία».
«Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θέλησης, με συνεχή παρουσία στο σχολείο και το καλλιτεχνικό εργαστήριο, όπου και ανακάλυψε και καλλιέργησε το απίστευτο ταλέντο και τις δεξιότητές του. Διαπιστωμένα οι άνθρωποι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, ενώ μέσα από την ιστορία του Ανατόλι αναδεικνύεται το γεγονός ότι η επένδυση στη γνώση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, που πιθανώς ακόμη και να αγνοούμε, επιστρέφουν στην ίδια την κοινωνία. Παράλληλα επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά το πόσο χρήσιμη είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση στη φυλακή», υπογραμμίζει ο Γιώργος Τράντας.
Το ντοκιμαντέρ συμπεριλαμβάνει την υλοποίηση μιας τοιχογραφίας με ανάλογο θέμα αναφοράς, ενώ προτάθηκε η υλοποίηση του έργου να γίνει στον τοίχο του διαδρόμου πριν την είσοδο στο σχολείο, ώστε αυτό να είναι ορατό και από τους υπόλοιπους έγκλειστους.
«Το έργο, που θα φτιαχτεί με την υποστήριξη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), θα περιέχει άνοιγμα στη ζωή, ελπίδα και αισιοδοξία γι’ αλλαγή», αναφέρει ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας ο κ. Τράντας.