Ο Κώτσιος Αθανάσιος, επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ στον νομό Λάρισας με δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
✓ Με πραγματικές αυξήσεις στις κλαδικές αποδοχές, μη συμψηφιζόμενες με τυχόν υπέρτερες αποδοχές.
✓ Με αύξηση του επιδόματος αδείας από μισό σε ένα μισθό.
✓ Με ενισχυμένη ρήτρα προστασίας της απασχόλησης.
✓ Με μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες/εβδομάδα, χωρίς μείωση αποδοχών, με ανάλογη προσαρμογή του ωραρίου συναλλαγών.
✓ Με ουσιαστικές βελτιώσεις σε σειρά οικονομικών και θεσμικών δικαιωμάτων και παροχών για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Μετά την ολοκλήρωση του 34ου Πανελλαδικού Συνεδρίου και τη συγκρότηση σε σώμα της νέας Διοίκησης που αναδείχτηκε, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, στην συνεδρίασή του στις 14 Ιανουαρίου 2025, διαμόρφωσε και ενέκρινε το πλαίσιο διεκδικήσεων του κλάδου μας για τη νέα ΣΣΕ ΟΤΟΕ – Τραπεζών 2025 – 2027.
Η Πρόσκληση για τη σχετική Διαπραγμάτευση, με τη διεξοδική αιτιολόγηση – τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο που προηγήθηκε, θα σταλεί στους εργοδότες του κλάδου μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, προκειμένου να καταλήξει στις διεκδικήσεις για το περιεχόμενο της νέας κλαδικής ΣΣΕ, μεταξύ άλλων, έλαβε υπόψη του και συνεκτίμησε:
1. Τη σημασία της κλαδικής διαπραγμάτευσης και της υπογραφής ΣΣΕ για τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.
2. Την κατάσταση της εθνικής οικονομίας και τις θετικές προοπτικές της στην επόμενη τριετία.
3. Τις προϋποθέσεις αποκατάστασης και προστασίας της αγοραστικής δύναμης των κλαδικών συμβατικών αποδοχών απέναντι στην εντεινόμενη ακρίβεια και τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
4. Τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων.
5. Την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης του Ενιαίου Μισθολογίου στον κλάδο, μετά την κατάργηση του άρθρου 4 της ΠΥΣ 6/2012.
6. Τη θεαματική βελτίωση των δεδομένων, της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας και των ευοίωνων προοπτικών του τραπεζικού κλάδου στο σύνολό του, σε αντιδιαστολή με τις εξελίξεις στην απασχόληση, στο δίκτυο καταστημάτων των Τραπεζών και τη μέχρι τώρα χρηματοδότηση της οικονομίας.
7. Τη σπουδαιότητα της ετήσιας άδειας αναψυχής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και την αυτονόητη ανάγκη που έχει ο εργαζόμενος να μπορεί να αξιοποιήσει την εν λόγω άδεια στο σύνολό της, να είναι δηλαδή σε θέση να καλύψει το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος των διακοπών, συμβάλλοντας παράλληλα στην τόνωση του εγχώριου τουρισμού.
8. Τα σημαντικά κέρδη από την αύξηση της παραγωγικότητας στον κλάδο, κυρίως λόγω των ψηφιακών εφαρμογών. Μέρος αυτών των κερδών είναι εύλογο να δοθεί στους εργαζόμενους πέραν των υπολοίπων οικονομικών και θεσμικών διεκδικήσεων και με τη μορφή περισσότερου ελεύθερου χρόνου, με μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών.
9. Την ανάγκη για βελτιωμένες ρυθμίσεις προστασίας της Οικογένειας και της Μητρότητας, τόσο για την αντιμετώπιση του οξυμμένου δημογραφικού προβλήματος, όσο και για τη διασφάλιση βελτιωμένων όρων στην αλληλένδετη σχέση εργασιακής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.
10. Τις προκλήσεις της ψηφιακής Τραπεζικής και των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλάδο. Ειδικότερα, την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας, με έγκαιρη ενημέρωση, διαβούλευση και διαπραγμάτευση, καθώς και περαιτέρω θωράκισης της εργασίας του τραπεζοϋπάλληλου και των εργασιακών του δικαιωμάτων.
11. Την υποχρέωση επίλυσης χρόνιων θεσμικών προβλημάτων και την ενίσχυση οικονομικών και λοιπών παροχών για τους εργαζόμενους του κλάδου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ διαμόρφωσε και ενέκρινε το πλαίσιο διεκδικήσεων του κλάδου μας για τη νέα ΣΣΕ ΟΤΟΕ – Τραπεζών 2025 – 2027, που έχει ως εξής:
Α. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
1. Πραγματικές Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς (κλιμάκια) του Ενιαίου Μισθολογίου. Αυξήσεις που να διασφαλίζουν όχι μόνο την προστασία και τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των συμβατικών κλαδικών αποδοχών, αλλά και τη βελτίωσή της, σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, χωρίς να συμψηφίζονται με τυχόν υπέρτερες αποδοχές.
2. Αποκατάσταση του Ενιαίου Μισθολογίου στον κλάδο με:
i. Προσμέτρηση των ετών 2012 – 2023 για την εξέλιξη στα κλιμάκια και την προσαύξηση του επιδόματος πολυετίας.
ii. Αύξηση του επιδόματος αδείας από μισό σε ένα (1) μισθό, ώστε ο κλάδος να επανέλθει στους 14,5 μισθούς ετησίως και οι εργαζόμενοι να μπορούν να αξιοποιήσουν την ετήσια κανονική τους άδεια.
3. Αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του επιδόματος τέκνων από το πρώτο παιδί και κατ’ αναλογία για τα επόμενα, με ελάχιστη βάση υπολογισμού την ισχύουσα, το 24ο κλιμάκιο Ενιαίου Μισθολογίου.
4. Ερμηνευτική δήλωση για την εξομοίωση των επιστημονικών επιδομάτων πτυχιούχων ΑΤΕΙ με τους πτυχιούχους ΑΕΙ.
Β. ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
1. Ενισχυμένη ρήτρα προστασίας της απασχόλησης.
2. Μείωση επιτοκίου στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας κατά μισή μονάδα.
3. Μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες/εβδομάδα, χωρίς μείωση αποδοχών, με ανάλογη προσαρμογή του ωραρίου συναλλαγών.
4. Βελτίωση διατάξεων και παροχών προστασίας της Οικογένειας, με επιμέρους διεκδικήσεις:
✓ Πρόσθετη αποζημίωση για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, σε περίπτωση θανάτου ή ολικής / μερικής ανικανότητάς του στην εργασία ή εξαιτίας αυτής.
✓ Την ενίσχυση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
✓ Άδεια με αποδοχές για ασθένεια μελών της οικογένειας.
✓ Προσαύξηση της ετήσιας κανονικής άδειας κατά δύο (2) ημέρες για τους εργαζόμενους γονείς.
✓ Η άδεια μονογονεϊκών οικογενειών να χορηγείται και στους διαζευγμένους γονείς, εφόσον αυτοί έχουν την αποκλειστική επιμέλεια του ή των παιδιών.
✓ Ενιαίο επίδομα παιδικής μέριμνας 5,5% μηνιαίως επί του κλιμακίου Ενιαίου Μισθολογίου.
✓ Αύξηση του επιδόματος τοκετού σε 3.000 ευρώ.
✓ Αύξηση σε 350 ευρώ και βελτίωση διατάξεων για το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού και νηπιαγωγείου.
✓ Βελτίωση των προϋποθέσεων χορήγησης του Κατασκηνωτικού επιδόματος.
5. Ρυθμίσεις εργασιακής διευκόλυνσης για τους εργαζόμενους ΑΜΕΑ και τους γονείς παιδιών ΑΜΕΑ.
6. Εξειδίκευση της από 19/5/2024 Κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων Κοινωνικών Εταίρων του κλάδου «για τις επιμέρους εργασιακές διαστάσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τραπεζικό κλάδο», με
✓ έγκαιρη ενημέρωση της συλλογικής εκπροσώπησης, αξιολόγηση και εκτίμηση επιπτώσεων, καθώς και διαβούλευση πριν την υιοθέτηση τέτοιων εφαρμογών, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές τους συνέπειες στην εργασία,
✓ ενεργοποίηση της κλαδικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου για μείζονος σημασίας ψηφιακές αλλαγές, κατάλληλες από κοινού δράσης στους τομείς της εκπαίδευσης, της διασφάλισης ψηφιακών δικαιωμάτων κ.α.
7. Εξωτερίκευση εργασιών. Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο δανεισμού εργαζομένων ή/και ανάθεσης υπεργολαβιών, για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών των Τραπεζών.
8. Συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα Δ.Σ. των Τραπεζών, σύμφωνα και με την κρατούσα εταιρική πρακτική στην Ε.Ε.
9. Αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της κλαδικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου, ώστε να εξετάζει και θέματα που αφορούν σε κατάλληλες πολιτικές αντιμετώπισης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, καθώς και σε πολιτικές στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με ανταλλαγή καλών πρακτικών και συστηματική κατ’ έτος αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών στον κλάδο.
10. Ρυθμίσεις για την υγεία και την ασφάλεια.
Η κλαδική ΣΣΕ ήταν, είναι και θα είναι κορυφαίος θεσμός ασφάλειας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Είναι, παράλληλα, θεμελιώδης βάση για περαιτέρω βελτιώσεις με επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε., για επιπλέον εξειδικεύσεις και παρεμβάσεις των Συλλόγων – μελών της ΟΤΟΕ σε κάθε Τράπεζα.
Για αυτό, η διεκδίκηση της νέας Κλαδικής ΣΣΕ μας αφορά όλους.
Και όλους τους Συλλόγους – μέλη της Ομοσπονδίας και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Με την αποστολή της Πρόσκλησης για Διαπραγμάτευση της νέας ΣΣΕ ΟΤΟΕ – Τραπεζών 2025 – 2027, πέρα και πάνω από παραταξιακές και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις ή / και τυχόν άλλες σκοπιμότητες, καλούμαστε να διεκδικήσουμε και τελικά να δώσουμε, όλοι μαζί, με τη νέα Κλαδική ΣΣΕ, ουσιαστικές απαντήσεις :
✓ σε βασικές ανάγκες, εκκρεμότητες και προβλήματα των εργαζόμενων του κλάδου,
✓ στις νέες προκλήσεις της επόμενης τριετίας για την οικονομία, τον κλάδο, την εργασιακή πραγματικότητα στην ψηφιακή εποχή.
Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΟΤΟΕ, μαζί με τους Συλλόγους – μέλη της, θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζόμενων στον κλάδο, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.
Ξεκινάμε μια πολύπλευρη και σύνθετη διαπραγμάτευση, γνωρίζοντας ότι οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και ανάλογες με τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου.
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ,
Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ
ΚΑΙ Η ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ,
ΑΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΗΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙΡΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΥΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ