Της Ειρήνης Παπουτσή
Με μπαράζ συσκέψεων και περιοδειών δίνεται το σύνθημα των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, ενώ η «καρδιά» του αγροτικού κινήματος θα χτυπήσει την ερχόμενη Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου και αναμένεται να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις για τα μπλόκα.
«Οι κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωσή μας», σχολίασε λακωνικά στη LarissaPress ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, περιγράφοντας μια καταστροφική χρονιά για τα εισοδήματα των αγροτών σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες, με υψηλότατο κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές στα προϊόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της LP οι κινητοποιήσεις αναμένεται να εκκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα και κατά το τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, με τους αγρότες να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, δίχως να αποκλείουν κοινή κάθοδο των τρακτέρ σε ένα ενιαίο μπλόκο.
«Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Οι προτάσεις θα συζητηθούν και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν ενωτικά στη σύσκεψη του Παλαμά», προσθέτει ο Ρίζος Μαρούδας, την ώρα που τόσο η σύσκεψη του Πλατυκάμπου που προηγήθηκε, όσο και οι κατά τόπους επαφές και συσκέψεις που πραγματοποιούνται συνεχώς σε ολόκληρο τον Νομό Λάρισας (Φάρσαλα, Τύρναβος κλπ.) δίνουν το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών. Υπενθυμίζεται πως ήδη από την περασμένη Κυριακή αγρότες της Καρδίτσας έκαναν την εμφάνισή τους με συγκεντρώσεις τρακτέρ σε πλατείες χωριών, ενώ Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες των Τρικάλων και της Μαγνησίας κινούνται επίσης σε αγωνιστικό πνεύμα.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αναμένεται να λάβουν πανελλαδικά χαρακτηριστικά, καθώς ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα αγροτικά μπλόκα, που ορίστηκαν να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στον κόμβο Ανθήλης, στη Λαμία και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στις Καστανιές Έβρου.
«Γνωρίζουμε όλοι από την πολύχρονη εμπειρία μας ότι μόνο με ενωτικές, μαζικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε λύσεις για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που θέτουμε», διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία οι αγρότες, αναφέροντας ως κύριες διεκδικήσεις τα εξής:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους και την καραντίνα.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων.