Της Ειρήνης Παπουτσή
Τις παθογένειες του Συστήματος Υγείας αλλά και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς και τις επιπτώσεις τους τόσο στους ασθενείς όσο και στους εμπλεκόμενους γιατρούς αναδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας, την ώρα που όπως όλα δείχνουν κινούνται με γοργούς ρυθμούς για την ίδρυση της πρώτης Πανθεσσαλικής Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) για την Υγεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης.
Πρωτόγνωρη η κίνηση σε επίπεδο Θεσσαλίας, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες καταγράφονται ήδη στην Πελοπόννησο και την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με τη LarissaPress να συζητά σχετικά με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, που εστιάζει στον χαρακτήρα της ΑΜΚΕ δίνοντας έμφαση στην προαγωγή της Υγείας και κυρίως της πρόληψης.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, με τη δημιουργία εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πάντα με στόχο την προαγωγή της Υγείας και κυρίως δίνοντας έμφαση στον τομέα της πρόληψης», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΛ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια επιλογή του ιατρικού κινήματος, με τα μέλη των συλλόγων να δρουν εθελοντικά.
«Η χώρα μας μαστίζεται από μικροβιακή αντοχή και βρίσκεται πρώτη στη σχετική λίστα, ενώ κάθε χρόνο στην Ευρώπη περί το 1,5 εκ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του γεγονότος», συνεχίζει, σημειώνοντας πως η ΑΜΚΕ Υγείας θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την οργάνωση δράσεων, ομιλιών κλπ., με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της LP οι σχετικές αποφάσεις έχουν παρθεί ήδη από τις διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Μαρία Αθανασίου, Θωμάς Σίμος και Χρήστος Βενέτης αντίστοιχα, όπως και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, Δημήτρης Παπούλιας, συζήτησαν εκ νέου το θέμα, δρομολογώντας διαδικαστικά ζητήματα.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ίδρυσης της Πανθεσσαλικής ΑΜΚΕ για την Υγεία αναμένεται η σύνταξη καταστατικού λειτουργίας με τη συμμετοχή των τεσσάρων Ιατρικών Συλλόγων, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.
«Φιλοδοξούμε η ΑΜΚΕ να λειτουργήσει ως επιπλέον “εργαλείο” στα χέρια των Ιατρικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, πάντα με επίκεντρο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και στόχο της πρόληψη. Η απόφαση στο να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα μηνύματα που μας έρχονται από την Πελοπόννησο, που πρωτοξεκίνησε το εγχείρημα, είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα και ενθαρρυντικά ως προς τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης», κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.