Του Άγγελου Προβιά
Δύσκολες καταστάσεις βιώνει η Ελληνική «πρωτεύουσα» του καφέ μετά την γενναία απορρόφηση του υψηλού συντελεστή στον Φ.Π.Α αλλά και τις επερχόμενες ανατιμήσεις που έρχονται μέχρι και τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Καταστηματάρχες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των επιχειρήσεων εστίασης καθώς ήδη σε αρκετές τοπικές καφετέριες παρατηρείται αύξηση τόσο στον σερβιριζόμενο όσο και στον take-away καφέ.
Η Δήμητρα Μπαράτση, πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ αναλύει στη LP σχετικά με την αδυναμία του κλάδου να ανταπεξέλθει στα καινούργια δεδομένα, το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης στη χονδρική του καφέ καθώς και τον επιζήμιο απολογισμό των φετινών γιορτών.
Ποτάμι που μας παρασέρνει τα έξοδα
«Η αύξηση των τιμών που ήδη άρχισε να παρατηρείται σε κάποια καταστήματα εστίασης θα ακολουθήσει και σε αλλά μαγαζιά καθώς δεν βγαίνουν τα έξοδα» αναφέρει η πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ. «Όσο παράλογο και να ακούγεται στον κόσμο καθώς βλέπουν ότι ανοίγουν συνέχεια καινούργιες καφετέριες, η κατάσταση δεν προχωράει καθώς τα έξοδα είναι υπέρογκα» , τονίζει η ίδια καταλήγοντας: «Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, είναι ποτάμι πλέον που μας παρασέρνει».
Παγκόσμιο φαινόμενο η έλλειψη του καφέ
Σχετικά με την παγκόσμια αύξηση στην τιμή της χονδρικής του καφέ λόγω της έλλειψης παραγωγής του, η κ. Μπαράτση αναφέρει:
«Δεν είναι ότι το γεγονός των αυξήσεων στην χονδρική συμβαίνει μόνο στην Λάρισα ή στην Ελλάδα όπως ας πούμε συνέβη με την περίπτωση αύξησης του Φ.Π.Α, αυτή η έλλειψη στον καφέ αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.Θεωρώ ότι εξαιτίας του φαινομένου αυτού η τιμή του σερβιριζομένου καφέ το επόμενο διάστημα θα αγγίξει και τα 5 ευρώ.Ο κόσμος ήδη άρχισε να το ρίχνει περισσότερο στις take-away καφετέριες…δεν υπάρχει καμία προστασία από το κράτος σε αυτό το κομμάτι».
Απογοητευτικός ο απολογισμός των γιορτών για τον κλάδο
«Φέτος στις γιορτές στην Λάρισα δουλέψαμε δέκα μέρες.. .δουλέψαμε ναι μεν καλά αλλά δεν ήταν αρκετό και παρόλο που είχαμε περισσότερο κόσμο σε σχέση με άλλες χρονιές τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά» επισημαίνει η πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ. «Τα νούμερα που αναρτήθηκαν άλλωστε στην Commission πριν από μια εβδομάδα αποδεικνύουν το μέγεθος της ζημιάς για τις γιορτές στην Ελλάδα στον κλάδο της εστίασης», καταλήγει η πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ.