Της Ειρήνης Παπουτσή
Αποφασισμένοι και διεκδικητικοί οι αγρότες της Θεσσαλίας, που μετά τη σύσκεψη του Παλαμά προχωρούν σε εξόδους των τρακτέρ σε κομβικά σημεία της περιφέρειας, με τους Λαρισαίους να αποφασίζουν σχετικά σήμερα Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της LarissaPress οι αγρότες του νομού μας επιδιώκουν τη συγκρότηση ενός ενιαίου λαρισαϊκού μπλόκου, έχοντας να επιλέξουν ως τόπο της κινητοποίησης ανάμεσα σε δύο σημεία περιφερειακά της πόλης, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά τη σύσκεψη του Πλατυκάμπου.
Πανελλαδικά συντονισμένες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που δρομολογούνται για την ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, με το ενδεχόμενο πανθεσσαλικού αγροτικού μπλόκου να δείχνει να απομακρύνεται λόγω κόστους και δυσκολίας μετακίνησης, ενώ οι αγρότες της Καρδίτσας… ανοίγουν τον χορό με έξοδο στον κόμβο του Ε65. Ανάλογες αποφάσεις για στήσιμο μπλόκων αναμένεται να παρθούν εντός των επόμενων 24ωρων και από τους αγρότες της Μαγνησίας και των Τρικάλων, που εξετάζουν μάλιστα την περίπτωση να συνταχθούν με το μπλόκο της Λάρισας.
Υπενθυμίζεται πως σε ρυθμούς κινητοποιήσεων κινείται και η Ελασσόνα, με αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της περιοχής να εξετάζουν το πλαίσιο δράσης με βάση τις προτάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ σχετική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Ελασσόνας.
«Ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι και διαπιστωμένα δεν υπάρχει προοπτική, με την ανασφάλεια να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ενωτικά, κόντρα στις επιπτώσεις της ΚΑΠ και της πολιτικής των κυβερνήσεων και πάντα με στόχο την επιβίωσή μας», δηλώνουν εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που δεν κρύβουν την αγωνία, όπως και τον έντονο προβληματισμό τους, για τα συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά και τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν την επίλυσή τους και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, κάτι που θα τους επιτρέψει, όπως τονίζουν, να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τις καλλιέργειες και τα ζώα τους.
Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει τα εξής:
Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών
Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών
Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας για την επιβίωσή μας και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση
Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες
Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο
Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων
Κατάργηση των ΚΥΔ – Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες με προσλήψεις
Μέτρα για τον έλεγχο των “ελληνοποιήσεων” – στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών
Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων.