Το 2025 ξεκίνησε ευοίωνο για τον γνωστό Λαρισαίο μαθηματικό και συγγραφέα Θανάση Τριανταφύλλου.
Στον πλούσιο κατάλογο βιβλίων των εκδόσεων ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, ένα από τα πρώτα βιβλία που βγήκαν σε κυκλοφορία φέτος είναι και το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα, με τίτλο:
…Τρεις Κυριακές, Δευτέρα μία
Το βιβλίο είναι το πρώτο του με τη μορφή ενός μυθιστορήματος που εξέδωσε το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, αλλά το τέταρτό του στις ίδιες εκδόσεις. Τα άλλα τρία βιβλία του ακολούθησαν και ακολουθούν πετυχημένη πορεία και διατίθενται σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, δεδομένου ότι πέρα από την έντυπή τους μορφή κυκλοφόρησαν και σε δεύτερες εκδόσεις τους ως ψηφιακά βιβλία (EPUB).
Το τέταρτο βιβλίο του Θανάση Τριανταφύλλου είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να χαρίσει αναγνωστική απόλαυση μαζί με πλούσια πληροφόρηση για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Είναι ένα βιβλίο 430 σελίδων 17X24, χωρισμένο σε δυο μέρη με τη μορφή μιας άτυπης διλογίας σε ένα βιβλίο.
Η μυθοπλασία του εξελίσσεται με έξυπνο τρόπο αντιμετωπίζοντας ποικίλα θέματα τέχνης, κινηματογράφου, βιβλίων, προσώπων, ταξιδιών σε τόπους με πλούσιες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τοπικά και άλλα δρώμενα, κινούμενο από το εγχώριο περιβάλλον σε εξωχώρια περιβάλλοντα, φιλοδοξώντας να φύγει από το κέλυφος του είδους της λογοτεχνίας που ο αείμνηστος καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης σε κείμενά του την ονόμαζε με διάφορες αφορμές ως λογοτεχνία με καμβά την επαρχία και τις συνήθειές της.
Η παρέα των έξι αρχικά προσώπων της μυθοπλασίας, που διευρύνθηκε σε οκτώ τελικά πρόσωπα, από το τυχαίο γεγονός μιας εκδρομής στο χιονισμένο Πήλιο, που οι συνθήκες εκεί τα ανάγκασαν να παραμείνουν έγκλειστα για ορισμένες μέρες βρήκε την αφορμή να συζητήσει ποικίλα θέματα, με πλούσιο περιεχόμενο, που θα αρέσει στον αναγνώστη του βιβλίου. Θυμίζει τη συντροφιά των απομονωμένων φίλων στο Δεκαήμερο του Βοκάκιου ή μιας μορφής πολυήμερου συμποσίου με ωραίες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, καθόλου κουραστικές, με αναφορές στο παρελθόν και στα ταξίδια της πλούσιας σε γεγονότα ζωής τους. ¨Ένα από τα θέματα που απασχόλησε δυο μέλη της παρέας ήταν και το ανοιχτό πρόβλημα των τέλειων αριθμών για το οποίο ετοίμαζαν κάποιες απαντήσεις. Η μεγάλη φωτιά στο Μάτι της ίδιας χρονιάς με τις απρόβλεπτες καταστροφές της είχε ως συνέπεια να φέρει παράπλευρες, αλλά ουσιαστικές απώλειες και σε άτομα της παρέας των οκτώ προσώπων της μυθοπλασίας. Το τραγικό αυτό γεγονός έφερε τα πάνω κάτω στην όμορφη πριν ζωή της παρέας. Αρχίζει ένας μαύρος κύκλος κατάθλιψης, απομόνωσης και παραίτησης από τη ζωή ενός βασικού ήρωα και ένας αγώνας τύψεων και αναζήτησης ενεργειών των υπολοίπων φίλων να επαναφέρουν τον καταθλιπτικό πια ήρωα σε ξέφωτα της ζωής. Θα το καταφέρουν;
Όλες οι αναφορές και οι επιμέρους ιστορίες κινούνται σε επάλληλος κύκλους, που αναπτύσσονται σπειροειδώς, χωρίς κενά και χάσματα… Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που, όπως είναι δομημένο, θα αρέσει…
Αυτό φιλοδοξεί ο συγγραφέας του. Ενδιαφέρον έχει η γραφή του, που είναι διανθισμένη με κείμενα και αναφορές ποιητικής ευαισθησίας και ματιάς και προσδίδουν ένα άλλο «άρωμα» στον τρόπο της γραφής.
Ο Θανάσης Τριανταφύλλου γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου και διαμένει. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη Λάρισα, διαμένει και στο Μαρούσι. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Καίτη Παπαχρήστου-Τριανταφύλλου και απέκτησαν δυο γιους που είναι γιατροί. Ο ένας του γιος με τη σύζυγό του Έλενα Μπουλετή τους χάρισαν δυο εγγόνια.
Υπήρξε μαθηματικός που υπηρέτησε σε πολλά σχολεία της Λάρισας ως καθηγητής και ως Διευθυντής, αλλά και σε άλλες θέσεις ευθύνης, αφού από το 2003-2010, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, υπήρξε σχολικός σύμβουλος μαθηματικών με έδρα τα Τρίκαλα (2003-2007) και τη Λάρισα από 2007 και μετά. Υπήρξε υποδιευθυντής και αναπληρωτής διευθυντής στο ΠΕΚ Λάρισας, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γενικός Γραμματέας, πριν χρόνια, της ΕΛΜΕ Λάρισας, Πρόεδρος για πολλά χρόνια του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΜΕ, μέλος και πρόεδρος στη συνέχεια της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ κ.ά.
Τα τρία άλλα βιβλία του που κυκλοφορούν από το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ είναι τα:
1) Οι αριθμοί και άλλες μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη (2012) και EPUB (2016),
2) Μαθηματικά και Λογοτεχνία (2014) και EPUB (2016), για σειρά ετών διδακτικό εγχειρίδιο στο Π.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και
3) «Αμήχανο» Βλέμμα (2019) και EPUB (2023).
Έχει γράψει και εκδώσει βιβλία σχετικά με τα Μαθηματικά, καθώς και βιβλία για μικρά παιδιά. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά και μη περιοδικά ή εφημερίδες, εισηγήσεις σε Πανελλήνια και άλλα Συνέδρια ή σε Μαθηματικές Εβδομάδες. Κείμενα και ποιήματά του έχουν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται στα ψηφιακά περιοδικά ΠΕΡΙ ΟΥ, FRACTAL, ΧΑΡΤΗΣ, Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ κ.ά.