Το βιβλίο «Graphic Novel και Ολοκαύτωμα – Διδακτικές προτάσεις και Εφαρμογές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Λογοτεχνική Γωνία στη Λάρισα, στο πλαίσιο των δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Το βιβλίο εστιάζει στην αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος στο graphic novel, διερευνά τη σχέση των Εβραίων δημιουργών με το λογοτεχνικό είδος, παρουσιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους αναμετρώνται με το οικογενειακό, διαγενεακό τραύμα και, τέλος, προτείνει τρόπους διδακτικής προσέγγισης του θέματος στη σχολική τάξη. Το ιστορικό graphic novel, με κεντρικό άξονα το Ολοκαύτωμα, επαναπροσδιορίζει τη σχέση τραύματος, μνήμης και ιστορίας και παρέχει πρόσβαση σε μια νέα κουλτούρα αφήγησης και ανάδυσης του ιστορικού παρελθόντος μέσα από την τέχνη. Η παρουσίαση θα δώσει έναυσμα τόσο για συζήτηση για το θέμα όσο και για να αναδειχθούν οι τρόποι προσέγγισής του μέσω του graphic novel στην εκπαίδευση. Αν υπάρχει ένα λογοτεχνικό είδος που μπορεί να συγκινήσει τα παιδιά αναγνώστες είναι αυτό των κόμικς και των graphic novels, το οποίο γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια και προσφέρεται για προσεγγίσεις ευαίσθητων θεμάτων, όπως τo ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος.
Για το βιβλίο μίλησαν η Βεατρίκη Σαΐας – Μαγρίζου, συγγραφέας και γενική γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, η Ράνια Βερέμη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας και οι συγγραφείς του βιβλίου, Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Γεωργία Καραντώνα, υποψήφια διδάκτωρ ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Σιούλας, δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων Θωμάς Ρετσιάνης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητος Λάρισας Μωυσής Μανουάχ και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος Συντακτών Δημήτρης Χορταργιάς.
Την παρουσίαση συνδιοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λάρισας, το Μορφωτικό Ίδρυμα Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, το βιβλιοπωλείο «Καλτσάς» και οι εκδόσεις «Ροπή».
Δείτε φωτογραφίες:
E.K