Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού απαντά αυτήν την ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανδρουλάκης: «Ο πρωτογενής τομέας της χώρας και μπορεί και αξίζει καλύτερα»
«Τα προβλήματα των αγροτών μεγεθύνονται, η περιφέρεια ερημώνει», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Όπως είπε «η εγκατάλειψη της αγροτικής γης, δημιουργεί μεγάλες ελλείψεις στα τρόφιμα που καλύπτονται με εισαγωγές».
«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας και μπορεί και αξίζει καλύτερα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Ποια σταθερότητα προσφέρετε στον αγροτικό κόσμο όταν στα πέντε χρόνια, έχετε αλλάξει πέντε υπουργούς», ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Από την αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κριτικής λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Κύριε πρωθυπουργέ, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, έχετε αποτύχει πλήρως τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και στη χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. Τα χωριά μας έχουν γίνει χωριά-φαντάσματα καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι γερνούν και οι νέοι μας οδηγούνται στη μετανάστευση αναζητώντας ευκαιρίες και προοπτική για τη ζωή τους».
Μάλιστα κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στον κόσμο της υπαίθρου για τον μαρασμό που υφίσταται. «Έχετε αποτύχει και αυτό το μαρτυρούν τα προβλήματα των αγροτών που μεγεθύνονται».
Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης το κόστος παραγωγής αυξάνεται ραγδαία ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί χάος.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρέη, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα και οι απειλές των fund για κατασχέσεις της γεωργικής γης φέρνουν τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.
Συμπλήρωσε ότι οι ελληνοποιήσεις, το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, η έλλειψη υποδομών και εργατών γης, μα πάνω από όλα, η απουσία ενός Οραματικού Σχεδίου Εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και προσαρμογής του στα δεδομένα του 21ου αιώνα αποκαλύπτουν το μέγεθος της απαξίωσης του αγροτικού κόσμου.