Το αδιαχώρητο το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας, όπου και πραγματοποιήθηκε ημερίδα για επαγγελματίες της εστίασης, με θέμα την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, σε μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ).
«Στόχος μας να ενημερώσουμε για την εφαρμογή του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που αποτελεί δύναμη στα χέρια των εργαζομένων, διότι καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος απασχόλησής τους», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Μίχος, επιθεωρητής και προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Ελλάδας, κάνοντας λόγο για ένα προηγμένο ψηφιακό εργαλείο, που μαζί με το ψηφιακό ωράριο, αποτελούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας και έχουν ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας.
Ο κ. Μίχος περιέγραψε αναλυτικά στην εισήγηση του ένα μέτρο που εφαρμόζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και την αντιμετώπιση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, σημειώνοντας πως τα μηνύματα από την πιλοτική εφαρμογή του είναι ενθαρρυντικά αφού αναβαθμίζεται η ποιότητα των εργασιακών σχέσεων, ενώ όπως έγινε γνωστό το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ, υποχρεωτικά πλέον, από 1ης Μαρτίου 2025.
«Μέσω των επίσημων στοιχείων του ΕΡΓΑΝΗ για τις επιχειρήσεις διαπιστώθηκε πως καταγράφηκαν 815.000 επιπλέον ώρες υπερωριακής απασχόλησης στους κλάδους που έχει εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Μίχος, ενώ από πλευράς του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Χρήστος Γιακουβής, χαρακτήρισε «φλέγον ζήτημα» την εφαρμογή του νέου μέτρου, σημειώνοντας πως λειτουργεί εκσυγχρονιστικά για τις επιχειρήσεις.
«Ταυτόχρονα ωστόσο οι υπεύθυνοι της Επιθεώρησης Εργασίας καλούνται να ακούσουν με προσοχή τους καταστηματάρχες ώστε το μέτρο να μη λειτουργήσει τιμωρητικά», κατέληξε ο κ. Γιακουβής.
Ε.Π.