Στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, στις Κυκλάδες.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τις κατευθύνσεις που δίνονται από την Πολιτική Προστασία, ενώ επεσήμανε ότι η εκτίμηση της εξέλιξης του φαινομένου θα είναι καθημερινή.
«Έχουμε μια πολύ ενεργή και παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα. Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους επιστήμονες. Η Σαντορίνη είναι μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η πολιτεία οφείλει να ακούει τους επιστήμονες»
Σημείωσε επίσης ότι η πολιτεία οφείλει να ακούει τους επιστήμονες. «Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτα δεδομένα, ωστόσο μας παρουσίασαν οι επιστήμονες τι έχουμε να διαχειριστούμε» τόνισε.
Όπως ανέφερε, πρόκειται ουσιαστικά για τρία διακριτά φαινόμενα:
Μία ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Νέα Καμένη, όχι ασυνήθιστη, που δεν φαίνεται να εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους, όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου. Είναι χώρος που αποτελεί αντικείμενο μελέτης, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το ενδεχομένως πιο ανησυχητικό αυτή τη στιγμή τεκτονικό φαινόμενο, η δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου. Χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει πρόβλεψη, κρατώ την λίγο πιο ενθαρρυντική τοποθέτηση του κ. καθηγητή ότι είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι από ό,τι χθες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Επεσήμανε εξάλλου ότι «εδώ και χρόνια προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε μια κουλτούρα Πολιτικής Προστασίας». Όπως πρόσθεσε, η κουλτούρα αυτά περνά μέσα από την προετοιμασία και την πρόληψη. «Όλοι πρέπει να διαθέτουμε βασικές γνώσεις» ανέφερε.
«Η επιστήμη πρέπει να μας βοηθήσει και το κάνει ώστε η κοινωνία να μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις με αποτελεσματικότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι προτεραιότητα πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των πολιτών.